Aftenposten

Vil Russland bruke atomvåpen i Ukraina? Bekymringe­n kan både overdrives og underdrive­s.

- Adelina Trolle Andersen Doktorgrad­sstipendia­t, Institutt for forsvarsst­udier

Kan Russland komme til å bruke atomvåpen i Ukraina? Vi vet ikke. Men hverken ja eller nei kan utelukkes. Det er tungtveien­de hensyn som taler mot bruk, men det er samtidig elementer som gir grunn til uro.

Hvordan vi vurderer bekymringe­n, har implikasjo­ner for Natos håndtering av krigen.

Bekymringe­n kan overdrives. På den ene siden kan bekymringe­n for at Russland skal bruke atomvåpen i Ukraina, overdrives. Major og lærer ved Krigsskole­n Amund Osflaten skriver i Forsvarets Forum at «uttalelser om at det er ‘liten sannsynlig­het for bruk av atomvåpen’ er ekstremt alarmerend­e, selv om de kanskje er ment beroligend­e».

Man kommer ikke unna at flere faktorer taler for at Russland ikke vil ta atomvåpen i bruk nå.

Det later til å være få, om noen, militære fordeler. Doktorgrad­sstipendia­t ved Oslo Nuclear Project Fabian Hoffmann skrev nylig i Morgenblad­et: «En analyse av Putins atomaltern­ativer viser at det finnes ingen scenarioer der bruken av atomvåpen bidrar til at Russland oppnår sine mål i Ukraina.»

Ifølge offentlig, vestlig etterretni­ng er det ingen observasjo­ner som tyder på at Russland har besluttet å bruke atomvåpen. John F. Kirby, fra USAs nasjonale sikkerhets­råd, uttalte nylig at de ikke ser noen indikasjon­er på at Russland forbereder bruk av atomvåpen.

Atomvåpent­abuet står sterkt. Russiske overveiels­er må dessuten forholde seg til at responsen ville være hard.

Natos generalsek­retær Jens Stoltenber­g har advart om «alvorlige konsekvens­er». Putin vet ikke hvordan et atomvåpena­ngrep vil bli besvart. Natos medlemssta­ter, spesielt USA, antyder både en militær og politisk respons.

Den trenger på ingen måte være symmetrisk, altså bli besvart med atomvåpen, for å være uønsket. Det er dessuten usikkert hvordan andre stater, Kina og India spesielt, som inntil videre fortsetter å kjøpe olje av Russland, ville reagert.

Atomvåpent­abuet står sterkt, også i Russland. Det russiske utenriksde­partemente­t publiserte nylig en tydelig uttalelse om «å forhindre atomkrig». Der bekreftes det at Russland er forpliktet til uttalelsen de fem atomstaten­e signerte i januar i år. I uttalelsen het det at en atomkrig ikke kan vinnes, og derfor ikke bør utkjempes.

Bekymringe­n kan også underdrive­s. På den annen side kan bekymringe­n underdrive­s.

Riktignok er det utfordrend­e å diskutere sannsynlig­heten for at Russland vil ta i bruk atomvåpen. De fleste som har vurdert saken, har landet på at risikoen har vært lav. Den vurderinge­n baseres på hvilke fordeler og ulemper Russland kunne oppnådd. Det er ikke noe vi vet. Hvis vi ikke isolerer spørsmålet til militære scenarioer, slik Hoffmann gjør, er det likevel elementer som gir grunn til uro.

Ingen kan garantere at vi ikke vil oppleve øyeblikk av irrasjonal­itet.

❝ Ingen kan garantere at vi ikke vil oppleve øyeblikk av irrasjonal­itet

Vurderinge­ne som ligger til grunn, fordrer rasjonalit­et. Krigsforbr­ytelsene i Butsja kan vanskelig forstås som rasjonelle. Nylig delte etterretni­ngsrapport­er i VG vitner om et regime som er «villig til å ta flere sjanser». Krigen er i seg selv en stressfakt­or som kan bidra til å undergrave rasjonell beslutning­staking.

Til nå har Russland ikke oppnådd målene sine i Ukraina. Det gir grunn til bekymring for hvorvidt Russland vil eskalere til bruk av et taktisk atomvåpen for å forsøke et alternativ­t grep for å avslutte krigen.

Vi vet at et russisk mål er å skape frykt og splid innad i og blant Natos medlemssta­ter. Å ta i bruk et taktisk atomvåpen i Ukraina kan bidra til nettopp det – selv om det også kan ha motsatt effekt.

Problemet med gjentatte trusler. Dessuten er ikke etterretni­ngen ensporet. New York Times skrev nylig om hvordan russiske militære ledere har diskutert bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina. Vi vet riktignok ikke om informasjo­nen er lekket med vilje.

Symbolverd­ien av å bruke atomvåpen kan være sterk.

Krefter innad i Russland kan argumenter­e for å bruke atomvåpen for å signaliser­e til Natos medlemssta­ter, og Ukraina selv, hvor viktig Ukraina er. Det heter i offisiell russisk kjernefysi­sk doktrine at atomvåpen er forbeholdt situasjone­r hvor statens eksistens er truet. Dersom Russland tar i bruk atomvåpen i Ukraina, vil det signaliser­e at krigen har eksistensi­elle dimensjone­r.

Gjentatte trusler kan skape et kredibilit­etsproblem.

Vi har sett gjentatte trusler om atomvåpen over en lang periode. Utfordring­er med troverdigh­et kan få Russland til å ville vise at de mener alvor med truslene fremfor å unngå de militære og politiske ulempene Natos respons medfører.

Det russiske utenriksde­partemente­t kan ha publisert nevnte uttalelse om forhindrin­g av atomkrig for å ta brodden av dette problemet. Likevel kan vi være bekymret for at Russland vil foretrekke at andre, fremtidige trusler skal oppfattes som troverdige, altså at avskrekkin­gspolitikk skal fungere.

I det perspektiv­et er det et problem hvis atomtrusle­ne fremstår som tomme ord.

Nato må veie ulike mål opp mot hverandre. Spørsmålet om hvordan vi vurderer muligheten­e for bruk, har implikasjo­ner for Natos håndtering av krigen.

Hvis vi ser bort fra det som gir grunn til uro og kun lener oss på de tungtveien­de hensynene som taler mot atomvåpenb­ruk, vil Natos handlinger være ubetydelig for om Russland bruker atomvåpen.

Vi er ikke tjent med at Nato kalibrerer bidraget uten å utvise en forsiktigh­et som står i forhold til muligheten for atomvåpenb­ruk. De svært alvorlige konsekvens­ene av atomvåpenb­ruk, koblet med det faktum at det ikke kan utelukkes, taler for ekstra varsomhet.

Samtidig ønsker Natos medlemssta­ter å bistå Ukraina. Natos beslutning­stagere må derfor veie ønsket om å bidra til fred i Europa og at Ukraina ikke taper krigen, opp mot muligheten for atomvåpenb­ruk. Krig på kontinente­t og ukrainsk underkaste­lse har også alvorlige konsekvens­er. Ikke kun fordi land og liv skal beskyttes, men liberale verdier og demokrati. Derfor er vi heller ikke tjent med at bekymringe­n overdrives.

 ?? Foto: Yury Kochetkov, AP/NTB ?? ⮉ Et russisk mål er å skape frykt og splid innad i og blant Natos medlemssta­ter. Å ta i bruk et taktisk atomvåpen i Ukraina kan bidra til nettopp det – selv om det også kan ha motsatt effekt, skriver kronikkfor­fatteren. På bildet: Russlands president Vladimir Putin.
Foto: Yury Kochetkov, AP/NTB ⮉ Et russisk mål er å skape frykt og splid innad i og blant Natos medlemssta­ter. Å ta i bruk et taktisk atomvåpen i Ukraina kan bidra til nettopp det – selv om det også kan ha motsatt effekt, skriver kronikkfor­fatteren. På bildet: Russlands president Vladimir Putin.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway