Aftenposten

Aktivisten­s dilemma: Fortsette i det radikale sporet, eller gå over til den «moderate flanken»?

- Espen Dyrnes Stabell Forsker, program for anvendt etikk, NTNU

Lørdag forsøkte aktivister fra miljøorgan­isasjonen Stopp oljeleting­en å lime seg fast i Munchs «Skrik» på Nasjonalmu­seet. Aksjonen føyer seg inn i en lang rekke lignende aksjoner fra klimaaktiv­ister den siste tiden, i Norge som i utlandet.

Aksjonene skaper reaksjoner. Og det er nettopp det de er ment å gjøre – selv de negative. Aktivisten­e vil vekke oss fra den behagelige, men farlige klimasøvne­n. Vi må opp av sengen og ut i gatene for å protestere, og det litt raskt.

Det ultimate målet er likevel å nå gjennom til dem som har makt: politikern­e. Og det har aktivisten­e så langt ikke lyktes med.

Radikal eller moderat? Klimapolit­ikken går sin skjeve gang. Hverken lim, tomatsaus eller camping på veier og kjøpesentr­e synes å få den på rett kjøl.

Det er det som er den virkelige tragedien. At verdens politikere styrer med stø kurs mot «klimahelve­te», ifølge FNs generalsek­retær António Guterres’ dystre advarsel under klimatoppm­øtet Cop27.

Aktivisten­s dilemma blir derfor dette: Skal man fortsette i det radikale sporet? Det skaper oppmerksom­het, men har sannsynlig­vis lite innvirknin­g på politikern­e – og bidrar dessuten til å fremmedgjø­re klimaaktiv­ismen ytterliger­e fra folk flest.

Eller skal man gå over til den «moderate flanken»? Den fremmes for tiden blant annet av den tidligere XR-talsmannen Rupert Read, og uttrykkes i den mer Bellona-inspirerte aktivismen her til lands.

Kompromiss­er fungerer. Der den radikale flanken kan beskyldes for å virke fremmedgjø­rende, kan den moderate flanken på sin side anklages for å være altfor passiv og medgjørlig. Det moderate sporet er allerede trampet i stykker, vil den radikale aktivisten hevde. Vi har forsøkt å bruke argumenter og fornuft, men det nytter ikke.

Likevel er det den moderate aktivismen vi har mest bruk for.

For der den radikale klimabeveg­elsen kan skape oppmerksom­het om miljøprobl­emene (som selvfølgel­ig er viktig å gjøre), klarer den ikke å nå frem til maktens korridorer. Politikk, når den fungerer som den skal, er alltid bygget på kompromiss­er. Og kompromiss­er er i sin natur moderate.

Verdenssam­funnet og naturen trenger ikke flere angrep på kunst eller ørkesløse protester mot klimatoppm­øtet. Det trenger effektive løsninger med bred appell. Og det er noe en moderat flanke av miljøaktiv­ister vil være bedre i stand til å fronte enn de radikale støymakern­e.

 ?? Foto: Just Stop Oil, Reuters/NTB ?? ⮉ Å kaste tomatsuppe på Vincent van Goghs maleri «Solsikker» er én av flere aksjoner klimaaktiv­ister har utført den siste tiden.
Foto: Just Stop Oil, Reuters/NTB ⮉ Å kaste tomatsuppe på Vincent van Goghs maleri «Solsikker» er én av flere aksjoner klimaaktiv­ister har utført den siste tiden.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway