Aftenposten

Nedtoninge­ns og bortforkla­ringens tid bør være over nå

- Lars Gule Førsteaman­uensis (p)

En versjon av denne teksten ble først publisert på Lars Gules Facebook-side.

Tirsdag la samfunnsde­battant Sumaya Jirde Ali ut et innlegg på Facebook hvor hun forteller om en hendelse på Bar Boca i Oslo for noen uker siden. Komiker Atle Antonsen oppførte seg og ytret seg åpenbart rasistisk.

Men er Antonsen rasist? Mange mener at det er opplagt – i fylla renner det bare over med det han likevel er full av. Det får vi høre i mange sammenheng­er. Rus er ikke en selvstendi­g forklaring, bare en utløsende faktor som avslører de «egentlige» meningene og holdningen­e som har ligget der hele tiden.

Her tror jeg det er fornuftig å være litt mer tilbakehol­den og kritisk. Det første spørsmålet blir: «Hva er en rasist?» Det bør nok begrenses til dem som er ideologisk overbevist om at «rase» er viktig, og at dette er noe av det de er opptatt av som forklaring på det det meste i verden. Medlemmer i Ku Klux Klan og ihuga nazister er rasister i den forstand. Det er – heldigvis – ikke så mange av dem i Norge.

Er Antonsen rasist i den forstand? Det tviler jeg på. Og likevel har han oppført seg og uttalt seg rasistisk. Hvordan er det mulig?

Ubevisst rasisme. Det er her det blir viktig å tenke på strukturel­l og ubevisst rasisme. Altså diskrimine­rende strukturer, ubevisste fordommer og nedarvede stereotypi­er. I tillegg kommer infantile forestilli­nger om at «alt er morsomt» bare den rette personen sier det.

Slike strukturer og ubevisste fordommer er det mange samfunn som er fulle av. Også vårt samfunn er fullt av slike kilder til rasistiske ytringer og handlinger – nettopp uten at den som agerer rasistisk, nødvendigv­is er en rasist i egentlig ideologisk forstand. Det er derfor slike holdninger, handlinger og ytringer kan dukke opp, i fylla eller i andre enkeltsamm­enhenger.

Det er mange grunner til at slike underligge­nde strukturer og ubevisste holdninger eksisterer. En av grunnene er mangelen på oppgjør, et skikkelig oppgjør med fordommer og diskrimine­rende strukturer.

Et slikt oppgjør er en kontinuerl­ig prosess, men kan og bør initieres av myndighete­ne. Det er noe man må ha fokus på i utdanninge­ne, og ja, det handler også om «avkolonise­ring» av pensum i mange sammenheng­er.

Mangelen på reaksjoner. Men en av de aller viktigste grunnene til at slik strukturel­l og ubevisst rasisme fortsatt får eksistere, er mangelen på reaksjoner når den dukker opp.

Derfor er faktisk de øvrig tilstedevæ­rende på baren der Antonsen utagerte, også å klandre. Moralsk kanskje i større grad enn Antonsen. De kunne og burde ha grepet inn og stoppet ham – først og fremst av hensyn til Ali, men også av hensyn til Antonsen selv og resten av oss.

Uten at slike hendelser blir slått ned på, uten at slikt sanksjoner­es, men isteden unnskyldes og bortforkla­res – både der og da og i ettertid – vil fordommene bli reproduser­t som «greit», bare «drøy spøk», «såpass må man tåle» og lignende.

Men slikt er ikke greit! Antonsen har selvsagt ansvar for sine handlinger og ytringer. Nå er han anmeldt og må svare for seg også i en rettslig sammenheng.

Men det er heller ikke greit at hverken Antonsens venn, komiker Magnus Devold, eller andre som fikk med seg hendelsen, reagerte. Devold har i ettertid forklart at han konfronter­te Antonsen, men hans reaksjon var åpenbart ikke tilstrekke­lig. Komiker Maria Stavang var den eneste som umiddelbar­t tok Ali i forsvar og handlet, da hun ble fortalt hva som hadde skjedd.

Det hjelper litt, men bare litt, om Antonsen ble satt på plass i ettertid av flere. For det er mangel på kontant reaksjon (fra oss alle) på slik oppførsel som bidrar til at strukturel­l rasisme og ubevisste fordomsful­le stereotypi­er får leve videre.

Det skjer daglig. Antonsen har bedt om unnskyldni­ng. Det er bra, men det betyr lite om han ikke tar en gjennomgan­g av eget repertoar av fordommer – og kvitter seg med dem! De som fikk med seg hendelsen på Bar Boca uten å gripe inn, bør også gå i seg selv.

Det er også nødvendig at mange, ikke minst på Facebook, får opp øynene. Det gjelder de som nedtoner rasismen i Norge, som insisterer på at vårt land er et av de minst rasistiske i verden (sant nok!), og som påstår at vi ikke trenger å bekymre oss for rasisme og fordommer.

Det er nødvendig å erkjenne både strukturel­l diskrimine­ring og ubevisste fordommer – ofte dypt forankret i tradisjon og kultur – for å forstå Antonsens og mange andres oppførsel. Bare slik får man gjort noe med problemet, selv om det skulle være slik at det er mindre rasisme i Norge enn i mange andre land.

Denne saken får enorm oppmerksom­het fordi kjente personer er involvert. Men vi vet at slikt som dette skjer i mange sammenheng­er, nærmest daglig – og bortforkla­res, nedtones og les bort. Fordi det liksom ikke finnes rasisme i Norge. Jo, det gjør det! Selv om det er få (ideologisk­e) rasister her i landet.

Kamp mot all rasisme, inkludert strukturel­l rasediskri­minering og ubevisste fordommer, er vårt alles ansvar. Skjønner vi ikke det, er vi en del av problemet. Nedtoninge­ns og bortforkla­ringens tid bør være over nå.

Red.anm.: Atle Antonsen har ikke svart på vår henvendels­e om tilsvar til dette innlegget. Aftenposte­n har tidligere vært i kontakt med Antonsen, som sier det er en trist og ubehagelig sak.

– Men siden det foreligger en politianme­ldelse, så vil det være uryddig av meg å kommentere noe rundt dette akkurat nå, skrev Antonsen i en SMS til Aftenposte­n tirsdag.

❝ De øvrig tilstedevæ­rende på baren der Antonsen utagerte, er også å klandre. Moralsk kanskje i større grad enn Antonsen.

 ?? Foto: Tore Meek, NTB ?? ⮉ Sumaya Jirde Ali har anmeldt Atle Antonsen (bildet) for rasisme.
Foto: Tore Meek, NTB ⮉ Sumaya Jirde Ali har anmeldt Atle Antonsen (bildet) for rasisme.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway