Aftenposten

ME: Recovery Norges historier viser at man kan bli frisk

- Henrik Vogt leder, Recovery Norge

I et innlegg i Aftenposte­n 15. november skriver David Tuller om CFS/ME og også Recovery Norge (RN). Tuller er tilknyttet Universite­tet i Berkeley i USA, men er finansiert gjennom crowdfundi­ng av ME-gruppering­er og driver kampanjer mot forskere og andre aktører som ikke passer i disses kamp for at CFS/ME skal oppfattes som «fysisk», som i noe man ikke kan gjøre noe med ved hjelp av metoder som oppfattes «psykologis­ke».

I sitt innlegg skriver Tuller at RN «fremmer» metoden Lightning Process. Dette stemmer ikke. Vår organisasj­on består av mennesker som har erfart å bli friske av blant annet CFS/ME gjennom ulike metoder som bredt innebærer endring i tankemønst­re og handlingsm­ønstre og de biologiske effektene dette har i kroppen. En betydelig andel har benyttet LP, men vi «fremmer» ingen spesielle metoder. Målet er å lære av historiene til dem som er blitt friske, mer generelt.

Tuller skriver videre at våre historier er «uverifiser­te». Vi har verifisert våre historier, mange av dem er publisert med fullt navn. Tullers behov for å underkjenn­e dem må ses som ledd i aktivismen han er del av, der slike historier ikke passer inn og derfor forsøkes diskredite­rt.

Til slutt skriver Tuller at våre historier ikke egner seg for å understøtt­e påstanden om at man kan bli «helt frisk fra ME ved hjelp av kognitive teknikker». Våre historier egner seg ikke til å si statistisk hvor mange som kan bli friske gjennom slike metoder, men de tyder sterkt på at det er mulig. Når mange historier viser en slående effekt, nært knyttet i tid til en intervensj­on etter lengre tids sykdom, er det neppe tilfeldig.

Dette vil mange forskere og eksperter på evidensbas­ert medisin være enige i, og det åpner for videre forskning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway