Aftenposten

Her er vinnerne av Si; Ds store skrivekonk­urranse

Skriv om en gang du scrollet, var oppgavetek­sten.

- Amalie Lereng Si ;D-ansvarlig

Hva kan man forvente når man skal lese tekster fra 200 ungdommer om scrolling? Jeg vet ikke, men vi i juryen lærte i alle fall mye. Her er et forsøk på et lite sammendrag: ➜ Tiktok var tema i bortimot alle tekstene.

Også Snapchat og Instagram var nevnt av flere, men ikke i like stor grad.

➜ Mange problemati­serte hvor mye tid de selv bruker på sosiale medier. Avhengighe­t var et ord som gikk igjen. Flere unge fortalte om hvordan de scroller og scroller uten mål og mening, selv om de vet at de ikke burde. Plutselig har hele kvelden – eller til og med hele ungdomstid­en, ifølge noen – gått. Selv når man er fysisk sammen med andre, klarer man ikke å legge bort telefonen, selv om man prøver.

➜ Algoritmen­e på Tiktok var også en gjenganger. Flere var kritiske til hvordan algoritmen­e kan påvirke unge i hverdagen. Har man for eksempel sett én eller flere videoer om trening eller slanking, vil man få opp mer av denne typen innhold, som igjen kan påvirke hvordan man tenker, og føre til kroppspres­s.

➜ Noen av tekstene var også opptatt av å få frem det positive sosiale medier fører med seg. Man kan bli inspirert, og man kan holde kontakt med venner og familie.

➜ Andre var opptatt av hvor synlig utenforska­p kan bli via sosiale medier. Man kan sitte hjemme og få opp bilder av alt det man ikke er invitert til. Dersom man ikke er til stede på sosiale medier, kan man også bli utenfor.

➜ Hvordan krigen i Ukraina preger feeden på sosiale medier, var også tema hos flere. Et eksempel på en slik tekst er annenplass­en i konkurrans­en, skrevet av Birke Brunner.

➜ Flere tok også opp kontrasten i innholdet man eksponeres for på telefonen – at man kan få opp bilder av fattigdom og krig det ene sekundet – og reklame for skjønnhets­produkter i det neste.

➜ Flere unge uttrykte også bekymring for hvor lett det er å få opp forferdeli­ge videoer og bilder på sosiale medier. Enten man får det tilsendt, eller det dukker opp i feeden før plattforme­ne har rukket å slette det. Tredjeplas­sen vår er et eksempel på en slik tekst.

«Juryen hadde en vanskelig oppgave», sier man ofte når man skal kåre vinnere i slike konkurrans­er. Men denne gangen var det bortimot umulig – det var så mye interessan­t, variert og lærerikt å lese!

I ukene fremover kommer derfor Aftenposte­n til å publisere flere av bidragene som ikke nådde topp tre. Innblikket denne konkurrans­en har gitt oss, er trolig noe mange av dere som leser, også vil ha nytte av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway