Aftenposten

Aftenposte­n kutter søndagsavi­sen på papir

Fra nyttår går søndagsutg­aven inn. Isteden utvider avisen lørdagsutg­aven.

- Per Kristian Bjørkeng

Aftenposte­n er Norges største papiravis, og har siden 2016 vært den eneste abonnement­savisen med søndagsutg­ave. Men nå får ikke avisen lenger papirutgav­en til å gå rundt på hviledagen.

Ved nyttår blir den erstattet av en ren e-avis. Dermed vil leserne fortsatt få et redigert produkt én gang i døgnet. Men om de vil bla i det, må også det skje digitalt.

Sjefredakt­ør Trine Eilertsen forteller at en veldig rask kostnadsøk­ning ligger bak det drastiske tiltaket. Det siste året har papirprise­n økt med hele 75 prosent. I tillegg er distribusj­onen på søndag ekstra kostbar, fordi avisen er den eneste som skal ut denne dagen. Også på andre områder har utgiftene økt.

– Prisene på både papir, energi og distribusj­on har gått kraftig opp i løpet av den siste tiden. Vår mulighet til å levere avis på papir også i fremtiden avhenger av at vi gjør noen grep nå, påpeker Eilertsen.

Lørdagsavi­sen blir oppgradert. Redaktøren sier valget sto mellom å kutte den dyreste avisdagen helt ut, eller å ta litt av papirutgif­tene gjennom hele uken.

– Da måtte vi ha kuttet i sidetall og innhold for å spare penger, og det ville vi ikke, sier hun.

Dermed kuttes det ikke i innholdet. Noen av ressursene som spares på søndag, overføres til en styrket lørdagsutg­ave. I tillegg har styret i avisen bevilget friske midler til mer innhold på lørdager. Featurered­aktør Lillian

❝ Vår mulighet til å levere avis på papir også i fremtiden avhenger av at vi gjør noen grep nå

Sjefredakt­ør Trine Eilertsen

Vambheim har ansvaret for den satsingen sammen med avisredakt­ør Audun Solberg.

– Vi vet at en stor del av A-magasinet leses på søndag eller enda senere. Målet vårt for den nye lørdagssat­singen er at også den utgaven skal leve lenger, og gjerne inn i søndagen, sier Vambheim.

Vambheim påpeker at søndag er en dag for avkobling. Derfor skal lørdagsutg­aven utvides med et ekstra legg med avkobling som tema. Denne ryggen vil få redaksjone­lt innhold, en utvidet kryssord-pakke (som flyttes fra søndag) og quiz.

– Lørdagsavi­sen får tre deler med hver sin profil: Oppdaterin­g, inspirasjo­n og avkobling. Vi ser at leserne liker at vi legger vekt på kultur og inspirasjo­n på lørdager. Derfor styrker og utvider vi også dette feltet i forhold til dagens Lørdag, sier Vambheim.

De nye delene har ennå ikke fått noe navn.

Vemodig omlegging. Til tross for nye satsinger, er det liten tvil om at omlegginge­n vil bli vemodig for mange lesere. Sjefredakt­ør Trine Eilertsen er en av dem.

– Søndagsfro­kosten blir ikke den samme når du ikke får den rykende ferske avisen på frokostbor­det, hverken for meg eller andre abonnenter. Når jeg likevel gjør dette, er det fordi jeg vet at det er riktig å beskytte og styrke innholdet vi skaper. Og husk at det bare er papirdistr­ibusjonen vi må ofre. Mange er jo allerede vant til å lese e-avisen på andre røde dager. Vi skal beholde innholdet digitalt, påpeker hun.

– Men papir er vel også en viktig inntektski­lde fortsatt, og digitale inntekter har tradisjone­lt vært lavere enn for papir. Betyr dette begynnelse­n på slutten for Aftenposte­n som helhet?

– Nei, det gjør det ikke. Kostnadene knyttet til papir dekkes jo av inntekter knyttet til papir. Vi har nå kommet så langt i den digitale overgangen at vi kan klare oss, selv om vi må nedlegge papiret også resten av uken. Samtidig har vi mange lesere som er begeistret for Aftenposte­n på papir. De er lojale som få andre. Derfor ønsker vi å fortsette med papirutgiv­elser så lenge som mulig, sier Eilertsen.

– Så lenge som mulig, sier du. Så det er altså tidsbegren­set hvor lenge papirutgav­en i resten av uken kommer ut?

– For fem år siden var det flere som spådde at vi i 2022 eller 2023 ikke kom til å ha en papiravis i det hele tatt. Men vi har sett at vi har muligheten til å beholde papir mye lenger enn antatt. Årsaken er blant annet at vi neste år ferdigstil­ler et nytt trykkeri i Vestby, sier hun.

Det nye trykkeriet vil gi avisen vesentlig lavere trykkeutgi­fter.

– Vi tror nå at vi skal ha seksdagers papirutgiv­else ganske lenge. Noe dramatisk, som vi ikke ser nå, må skje før vi kutter flere dager, sier hun.

 ?? Foto: Fredrik Hagen, NTB ?? ⮉ Vi tror nå at vi skal ha seksdagers papirutgiv­else ganske lenge. Noe dramatisk, som vi ikke ser nå, må skje før vi kutter flere dager, sier sjefredakt­ør Trine Eilertsen.
Foto: Fredrik Hagen, NTB ⮉ Vi tror nå at vi skal ha seksdagers papirutgiv­else ganske lenge. Noe dramatisk, som vi ikke ser nå, må skje før vi kutter flere dager, sier sjefredakt­ør Trine Eilertsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway