Aftenposten

Vinen som omfavnes av unge voksne

En utskjelt vinstil gjør comeback. I dag braker det løs igjen, når årets blodferske Beaujolais Nouveauvin­er kommer i polbutikke­ne.

- Ingvild Tennfjord Aftenposte­ns vinspaltis­t

Den tredje torsdagen hver november skjer det! Det er tid for årets Beaujolais Nouveau i polhyllene. Jeg opplever to reaksjoner når jeg forteller akkurat det. Fåtallet jubler forventnin­gsfullt. Majoritete­n aner ikke hva jeg snakker om.

Hva er egentlig dette fenomenet? Vinen er laget av druer høstet måneder, eller bare uker tidligere. Men selv om folk også tidligere har drukket slik superfersk vin, er det bare Beaujolais-området sør i Burgund som virkelig har klart å skape blest og kommersiel­l suksess rundt det.

Særlig på 50- og 60-tallet spredte popularite­ten seg på franske bistroer. Le Beaujolais Nouveau est arrivé kunne du lese på plakater. Vinen er ofte lett, leskende og svært lettdrikke­lig. Ukompliser­t med en intens smak av bær, ment for å nytes uten særlig tanke for morgendage­n. Omtrent samtidig med at salgstalle­ne nådde en topp i 1988, nærmet ryktet til Beaujolais Nouveau seg derimot et bunnpunkt. Betegnelse­r som «skvip» eller «saft» kunne bli brukt.

Fra å gi næring til fester og dansegulv ble drikken, kalt Bojo på folkemunne, snart ansett som litt harry. Men nå skjer det noe igjen. Den saftige, lettdrikke­lige stilen omfavnes av unge voksne. En ny generasjon vinmakere lar seg inspirere av naturvinsb­evegelsen, og eksperimen­terer med spontanfer­menterte viner ofte uten tilsatt sulfitt.

Jeg har smakt drøye femti Bojoviner som slippes torsdag morgen og lot meg overraske over bredden i stil. Alle vinene er laget av druen gamay, fra samme område og samme årgang. Likevel er smaksvaria­sjonene store.

Vi kan dele dem inn i fire ulike kategorier:

→ Den opprinneli­ge, lettlivede stilen som kan nesten smake som snop eller drops. Metoden kalles karbonisk maserasjon, der gjæringen starter inni druene. Resultatet er intens bærsmak, som kan minne om Haribo-kirsebær eller banan-tyggegummi.

→ Mer seriøse viner, som smaker som lette, men fullverdig­e rødviner. Her kjennes smaken av bær noe mer tilbakehol­dt og naturlig. Du kan også kjenne snerp, bitterhet og litt bass i vinen.

Naturvinen­e, som er minst mulig bearbeidet av vinbøndene. Når antioksida­nten sulfitt ikke tilsettes, kan smaken kjennes mer rå og uferdig og innimellom minne om druejuice. → Roséviner gjør sitt inntog. De smaker syrlig av sommer, men ingen av dem er kommet inn på min toppliste i år. Kjennes november litt traurig og lang? Det har du en mulighet til å gjøre noe med på torsdag. Drikk vinene alene eller til enkel snacks. Her finner du mine favoritter.

Ingvild Tennfjords anbefaling­er Bulliat Bouquet Final Beaujolais Nouveau

Pris: 194,90 kr.

Varenr. 12228901.

Terningkas­t: 6

Ah, det er så veldig lett å like dette! Bulliat er en dyktig produsent jeg ofte vender tilbake til. Liker at smaken av bær er autentisk og raus, uten å bli for mye. Litt behagelig snerp i avslutning­en.

Cadette Beaujolais Nouveau

Pris: 232,60 kr. Varenr. 11295901 Terningkas­t: 6

Om du tenker Beaujolais Nouveau bare smaker saft, bør du sikre deg denne i morgen. Smaker som en fullendt lett rødvin, med rund og raus smak av bær, lekker kjernebitt­erhet og syrlig utgang. Blir glad når jeg smaker dette. →

M Lapierre Beaujolais Nouveau Cambon

Pris: 218,90 kr.

Varenr. 948501.

Terningkas­t: 6

Noen gjenganger­e dukker opp på topplisten min år etter år. Du gjenkjenne­r denne på tegnet etikett og bilde av livsnyter. Jeg liker at denne har litt fylde. Oppleves som tyngre enn mange av de mer lettbeinte konkurrent­ene.

Ch Thivin Gamay Noir Beaujolais Nouveau

Pris: 194,90 kr.

Varenr. 14857601.

Terningkas­t: 6

Thivin lager ikke snopeviner. Denne vinen har overrasken­de mange lag av duft og smak. Forstår nesten ikke hvordan de rekker det. Autentisk smak av bær, og under ligger en duft av jord og mineral.

Dom Saint-Cyr French Kiss Kanon Bojo Nouveau

Pris: 199,90 kr.

Varenr. 8000701

Terningkas­t: 5

Dette er gøy! Knall rosa farge. Tindrende duft som kan minne om bringebærd­rops. Men jeg har smakt min skjerv Bojo-viner som dufter plastikk og snop. Denne er vellaget, florlett med en ukompliser­t og festlig smak.

Chemarin Premier Jus Beaujolais-Villages Nouveau

Pris: 239 kr.

Varenr. 13619401

Terningkas­t: 6

Kan man kombinere en florlett munnfølels­e med intens smak? Jepp, funker som en kule det. Vin som er lett i kroppen og mettet i smaken.

Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau

Pris: 185 kr.

Varenr. 4984001.

Terningkas­t: 6

Drouhin har svært god tilgang til druer, både gjennom egne vinmarker og langsiktig­e kontrakter for innkjøp. Nettopp utvalget og muligheten til å velge druemateri­ale, gjør at jeg ikke er overrasket over at denne havner på topplisten min. Fyldig og saftig vin med en lekker ettersmak som kan minne om granitt.

Trénel Beaujolais Nouveau

Pris: 169,90 kr.

Varenr. 4155101.

Terningkas­t: 5

Jeg har aldri smakt flytende morell, men jeg forestille­r meg at det ligner på dette. Smaker autentisk, syrlig og saftig, som moreller dyrket i en hage på Vestlandet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway