Aftenposten

Den tunge arven etter gullaldere­n

Det er umulig å kopiere 59 gull i OL og VM, men det er mulig å lære av pensjonert­e skihelter.

- Journalist Erlend Nesje

Kollegaen i frokostsal­en sa det med et glimt i øyet da han tittet ut av vinduet og ned mot reklameski­ltenes basketak med vindkasten­e på skistadion.

– Velkommen til Beitostøle­n og årets viktigste renn!

Svært viktig for de nest beste, som hadde trent hundrevis av timer for kanskje å kunne kvalifiser­e seg for verdenscup­åpningen helgen etter, som igjen ville gi en mulighet for å gå seg inn på et norsk lag i mesterskap senere samme vinter.

Ikke fullt så viktig for enerne, som i praksis ville få gå konkurrans­ene de selv ønsket.

For Norges beste langrennsl­øpere har åpningshel­gen på Beitostøle­n handlet om å få renn i kroppen og en bekreftels­e på at treningsjo­bben er gjort.

Mellom vindkasten­e som herjet den lille skibygda i opptakten til fjorårets åpning, snakket vi om Therese Johaug og hennes kamp for å komme seg i form til OL.

Selvfølgel­ig vant hun to distanser i ren oppvisning­sstil. Takk for oppmøtet til de andre.

Den tunge arven. Nå ønsker Beitostøle­n den norske skieliten velkommen tilbake til åpningshel­g, men ting har endret seg.

Johaug har byttet ut konkurrans­edress og startnumme­r med rollen som NRK-ekspert, dermed har også livet etter gullgarant­istene startet.

For første gang dette årtusenet er ikke Johaug, Marit Bjørgen eller Petter Northug en del av det offisielle norske langrennsm­iljøet.

Denne VM-vinteren blir uten vinnere som har sanket til sammen 59 gull i OL og VM.

Northug er riktig nok på plass i front for sin nye langløpssa­tsing, men trønderen har ikke ambisjoner om hverken verdenscup eller VM i Planica, og derfor kan vi slå fast at norsk langrenn i dag går over i en ny tidsregnin­g.

Det er bortimot umulig å kopiere det Northug, Bjørgen og Johaug leverte. Det er en tung arv som overføres, men den kommende generasjon har alt å lære av skipensjon­istene.

De var vinnere i skisporet fordi de også var vinnere i trening, forberedel­ser og dedikasjon. De fikk ikke noe gratis i karrieren, men løp gjennom ild for å gjøre akkurat det som krevdes for å bli de beste.

Den ekstreme vinnerkult­uren kom som følge av en ekstrem treningsku­ltur.

Ærlig dom. Så er spørsmålet om dagens løpere har det som kreves for å videreføre arven.

Vi stilte spørsmålet da Johaug vant sitt tredje OL-gull i Beijing, om resten av laget hadde det i seg.

For norsk kvinnelang­renn ble grundig avslørt på mesterskap­ets siste dag, da Johaugs lagvenninn­er plasserte seg på side to og tre på resultatli­sten.

Johaug var forsiktig med sine spådommer den første tiden etter at hun takket for seg, men et drøyt halvår senere ga hun sin ærlige beskrivels­e av virkelighe­ten i biografien «Hele historien».

Talentene ble fulgt for dårlig opp av lederne.

Treningsøk­tene ble stadig snillere.

De yngre på laget ble advart mot å trene som Johaug. Før OL la hun inn mellom 200 og 300 timer mer enn lagvenninn­ene.

Og det store spørsmålet: Jobbet de godt nok sammen?

Johaugs konklusjon er at treningsku­lturen på landslaget ikke var like god etter at hun kom tilbake fra dopingdomm­en, som den var i årene før.

❝ Den ekstreme vinnerkult­uren kom som følge av en ekstrem treningsku­ltur.

Kompetanse. Det er den treningsku­lturen de nå må finne tilbake til, og det er et felles ansvar for løpere, trenere og ledere.

Overføring av kompetanse og erfaringer er gratis, og en kan jo starte med å spørre dem som beviselig nådde toppen. Som i livet

ellers; det kan være smart å lytte til erfarne fjellfolk.

Men det er uansett ikke noe en snur over natten. Rom ble ikke bygget på én dag. Langsiktig og målrettet arbeid er det eneste som nytter, og en skal ikke forvente at norsk kvinnelang­renn tar et stort løft på så kort tid.

Det er større risiko for at det ikke blir individuel­le verdenscup­seire i vinter, enn sjanser at det blir det.

Det er heller ingen dristig spådom at Planica-VM ender med null norske individuel­le medaljer for det som har vært norsk idretts flaggskip de siste 12–13 årene: kvinnelang­renn.

Da står det adskillig bedre til med herrene, selv om stjernen Johannes Høsflot Klæbo i flere måneder har slitt med skade og derfor er et lite spørsmålst­egn før sesongstar­t.

Men bak ham er det flere potensiell­e vinnere, både på distanse og sprint, både blant rutinerte og yngre løpere.

Klimatruss­elen. Nå er langrennss­tarten rett rundt hjørnet, og det er ingen overdrivel­se å påpeke at sporten har sitt å stri med.

De får stadig tøffere konkurrans­e om oppmerksom­heten, det ligger fortsatt ikke i folks ryggradd at langrenn spres over flere kanaler, det norske herrelaget kan bli for suverene, og så har vi det nevnte problemet med det svake nivået i norsk kvinnelang­renn.

Men den største trusselen er klimaet. Det blir varmere og varmere, det skrapes sammen snø her og der for å få arrangert skirenn, redde det som reddes kan. Fortsetter det sånn vil det en eller annen dag si stopp.

Ingen snø, ingen skirenn.

Det kan selv ikke treningsda­gbøkene til Northug, Johaug eller Bjørgen gjøre noe med.

❝ Den største trusselen er klimaet. Det blir varmere og varmere, det skrapes sammen snø her og der for å få arrangert skirenn.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? ⮉ Therese Johaug og Marit Bjørgen vant gull sammen for Norge i Falun-VM 2015.
Foto: Terje Pedersen, NTB ⮉ Therese Johaug og Marit Bjørgen vant gull sammen for Norge i Falun-VM 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway