Aftenposten

Norges kriger

Nå er hun håndballst­jerne. Jobben Vilde Ingstad (27) drømte om før, føles nå utenkelig: – Å slippe ned bomber, det passer meg veldig dårlig.

- Nicholas Bergh

Før var hun i skyggen av stjernene. Men i årets EM har Vilde Ingstad spilt en hovedrolle. Før onsdagens kamp mot Danmark, hadde 27-åringen scoret 24 mål på Norges fem første kamper. Men da Aftenposte­n tidligere i EM nevnte at hun var Norges toppscorer, var hun ikke engang klar over det.

Håndball handler om mye mer enn scoringer for Vilde Ingstad. Landslagss­jef Thorir Hergeirsso­n kaller henne en «kriger».

Som 17-åring gikk hun gjennom en radikal endring. Da skjønte de rundt henne at noe stort kunne være på gang.

Fikk en aha-opplevelse. – Jeg husker at hun var så vill. Og det som yngst av alle, mimrer Bendik Berg. Han var hovedtrene­r i Nordstrand da Vilde Ingstad ble flyttet opp til A-laget.

Mange unge spillere er litt forsiktige og står litt «med lua i hånden», ifølge Berg. Men Ingstad dundret inn i duellene. Hun fremsto helt uredd.

Det var i denne perioden at trenerappa­ratet i Nordstrand gjorde en genistrek. Ingstad hadde vært kantspille­r hele oppveksten. Men nå prøvde de henne som linjespill­er i stedet.

– Da fikk vi litt aha-opplevelse, sier Berg.

– Hva så du?

– Jeg så en spennende fysikk kombinert med en spesiell innstillin­g. Hun gikk tøffest til i alle dueller.

Den brutale jobben. Å spille med hjertet utenpå drakten er en klisjé. Men frasen er nok tiltenkt spillere som Vilde Ingstad. I VM deiser hun i bakken, smeller inn i sterke motspiller­e og skyter mens hun faller – som oftest i mål. I tillegg oppildner hun alltid lagvenninn­ene.

– Det er en kriger. En spiller som oser av «attitude» og god innstillin­g. Det smitter. Det er godt å ha henne på laget, sa landslagss­jef Thorir Hergeirsso­n på et pressetref­f i forrige uke.

Selv legger ikke Ingstad skjul på at jobben som linjespill­er, der veldig mange av duellene skjer, er brutal.

– Hvilken innstillin­g og tankegang går du inn i en kamp med?

– Det er en innstillin­g om at det blir tøft, det blir vondt. Man må gi av seg selv for å komme gjennom, sier Ingstad til Aftenposte­n.

Ville bli jagerflypi­lot. Som 18åring hadde Ingstad en drøm om å bli jagerflypi­lot. Tanken om å kontroller­e et fly i opp mot 2000 kilometer i timen, appellerte til henne.

– Hvor er det du har gravd? utbryter Ingstad når hun får det

❝ En spiller som oser av «attitude» og god innstillin­g. Det smitter.

Thorir Hergeirsso­n, landslagss­jef

gjenfortal­t. Hun fortalte selv om drømmen til Nordstrand­s Blad da hun var 18 år.

Livet tok etter hvert en helt annen retning. I dag studerer hun ernæring og tilhører den ypperste verdenseli­ten i håndball.

– Jeg tror ikke jagerflypi­lot hadde passet meg så bra. Å slippe ned bomber, det passer meg veldig dårlig.

I dag får Vilde Ingstad adrenalink­icket sitt fra håndballka­mper, fra de tette duellene som avgjør kamper.

– Oi, det har jeg ikke hørt før, sier lagvenninn­e Emilie Hegh Arntzen om Ingstads gamle jagerfly-drøm.

– Men jeg blir egentlig ikke overrasket. Hadde Vilde bestemt seg for det, kunne hun fått det til. Hun er veldig hardtarbei­dende og dedikert, og hun er innmari tøff. Når Vilde bestemmer seg for noe, får hun det til.

Gjennombru­ddet. Her i Slovenia har Ingstad oppnådd en annen drøm: Å være en sentral brikke på landslaget.

Riktignok debuterte hun på landslaget allerede i 2014. Men hun har ofte vært i skyggen av Kari Brattset Dale og Heidi Løke. Da Norge vant VM i fjor for eksempel, fikk hun bare spille rundt seks minutter i kvartfinal­en og semifinale­n. I finalen ble det under ett minutt spilletid.

– Nå har jeg en mye større rolle. Det er hovedforsk­jellen, minuttene på banen, oppsummere­r Ingstad.

For i årets EM har Ingstad vært blant Norges viktigste, i fraværet av Løke og Dale.

– Det har vært tøft å slå seg inn, men Vilde har vært veldig stabil den siste tiden. Og da hun fikk sjansen til å ta plass, tok hun plass, sier Hergeirsso­n.

Han beskriver Ingstad som «viktig i begge ender av banen». I timeoutene er det ofte 27-åringen som tar ordet. Vilde Ingstad er blitt en leder.

Spørsmålet er: Kan hun lede Norge til gull?

 ?? ??
 ?? Foto: Beate Oma Dahle, NTB ?? ⮉ Kroppen kan gjøre vondt etter en kamp som linjespill­er. Her kjemper Vilde Ingstad mot svenske forsvarssp­illere i EM.
Foto: Beate Oma Dahle, NTB ⮉ Kroppen kan gjøre vondt etter en kamp som linjespill­er. Her kjemper Vilde Ingstad mot svenske forsvarssp­illere i EM.
 ?? Foto: Beate Oma Dahle, NTB ?? ⮉ Mange har prøvd. Men Vilde Ingstad har i stor grad vært ustoppelig for håndballje­ntene i EM.
Foto: Beate Oma Dahle, NTB ⮉ Mange har prøvd. Men Vilde Ingstad har i stor grad vært ustoppelig for håndballje­ntene i EM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway