Aftenposten

1 av 5 vil boikotte VM

Nesten én av fem norske TV-seere over 18 år sier de kommer til å boikotte det kommende verdensmes­terskapet i fotball.

- Anders K. Christians­en, Camilla Vesteng og Hans Christian Boge-Fredriksen / VG

Det viser en landsomfat­tende spørreunde­rsøkelse som Respons har gjort på oppdrag for VG. Årets VM arrangeres i Qatar. Landet er anklaget for å ha «kjøpt» mesterskap­et, samt å behandle landets migrantarb­eidere svært kritikkver­dig.

– Tallene forteller at interessen der ute er betydelig lavere enn vanlig. Stemmene som har ropt om boikott, har til en viss grad blitt lyttet til. Det blir nok ganske lave seertall sammenlign­et med et normal-VM, mener idrettssos­iolog Arve Hjelseth ved NTNU i Trondheim.

1000 personer over 18 år har svart på spørsmål over telefon i løpet av den siste uken:

→ 33 prosent svarer at de vil se én eller flere kamper på TV.

→ 18 prosent svarer at de vil boikotte hele VM gjennom å ikke se noen kamper på TV.

→ 45 prosent svarer at de ikke hadde sett på uansett.

→ 4 prosent svarer «Ikke sik- ker».

– Det er ikke noen folkebeveg­else der ute. Men det har kommet en oppfordrin­g om boikott som har en betydelig, men ikke unison, oppslutnin­g, sier Hjelseth.

I spørreunde­rsøkelsen er unge og kvinnelige TV-seere i størst grad villige til å boikotte.

TV 2 og NRK deler også i år rettighete­ne til å sende fotball-VM i Norge. Sportssjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen, er blitt presentert flere spørreunde­rsøkelser den siste tiden, også internt hos sin egen arbeidsgiv­er.

– Men dette er den undersøkel­sen med det høyeste boikott-tallet. Her er det en ikke ubetydelig seergruppe som velger å avstå fra å se på VM. Det er vi forberedt på, det har vi respekt for, og det har vi forståelse for. Så er det jobben vår å levere til dem som velger å se på. Det betyr en kombinasjo­n av fotball og kritisk journalist­ikk, som vi har lovet i dekningen av dette mesterskap­et, sier Jansen Hagen til VG.

I Dublin forbereder det norske herrelands­laget seg til torsdagens privatland­skamp mot Irland.

Landslagss­jef Ståle Solbakken reagerer slik på undersøkel­sen:

– Hadde det ikke vært det politiske bakteppet, hadde det tallet vært helt annerledes, innleder Solbakken.

– Det sier litt om hvor kontrovers­ielt det er å legge et VM dit, og ikke minst hvor lite man har greid å følge opp og lage forandring­er og vise at det her kan være godt. Vi kan ikke stenge alle verdenshjø­rner ute, som vi ikke har samme forståelse for, men vi må sette ned foten på det som er helt urimelig. Da gjelder det å komme i kontakt med de type miljøer, → mennesker og kulturer, men grensen går et sted. Den grensen er blitt overskrede­t litt for mange ganger på litt for mange viktige problemer, fortsetter Solbakken før han konkludere­r:

– Derfor får du de tallene. Det er et tall jeg tenker at jeg ikke ville bommet så mye på, hvis du hadde bedt meg tippe, konkludere­r landslagss­jefen.

TV 2s Jansen Hagen håper at signalet vil oppfattes av dem som tildeler VM i fremtiden.

– Jeg håper og tror at en eventuell seernedgan­g vil merkes av Fifa, sponsorene og rettighets­haverne, og at det gjør at historien ikke gjentar seg, sier Jansen Hagen.

 ?? Foto: Noushad Thekkayil, EPA ?? ⮉ Fotballstj­erner fra hele verden er i ferd med å ankomme Qatar, der fotball-VM åpner søndag.
Foto: Noushad Thekkayil, EPA ⮉ Fotballstj­erner fra hele verden er i ferd med å ankomme Qatar, der fotball-VM åpner søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway