Aftenposten

Georg Espolin Johnson

- Terje Eklund

Med sorg og vemod mottok vi meldingen om at prost Georg Espolin Johnson døde på Gjøvik sykehus 20. oktober, 82 år gammel. Med ham har en markant prest og et særpreget menneske gått ut av tiden. «Hjertens Georg» som han gjerne underskrev seg med, var for mange av oss prosten med stor P.

I 40 år var han en trofast tjener i Den norske kirke. De første fem årene virket han som residerend­e kapellan i Fyllingsda­len i Bergen, før han så ble sogneprest i Fet på Romerike. Men det var i Valdres Georg Espolin Johnson kom til å bruke storparten av sine krefter som prest. I 22 år, fra 1987 til 2009, var han prost i Valdres.

Georg Espolin Johnson vil bli husket som en dyktig teolog. Han var evangelist på sin hals og en forkynner av Guds nåde. Når han gikk på prekestole­n hadde han med seg et ark med tre punkter, og ut ifra det formidlet han dagens tekst på en muntlig, tankevekke­nde og engasjeren­de måte. På karakteris­tisk vis maktet han å levendegjø­re det eldgamle bibelske budskap til å angå mennesker i vår tid, der den oppstandne Jesus Kristus alltid sto i sentrum.

Han bar i seg en skarp kritisk evne og nytenkende kraft i sitt arbeid som prest. Han var aldri redd for å tone flagg i teologiske spørsmål. Georg bekjente seg hverken til den konservati­ve eller liberale fløy. Han følte seg hjemme i kirkens midte. Georg var en varm talsmann for det heterofile ekteskap og gikk sterkt imot innføring av liturgi for likekjønne­de.

Vi er mange som vil minnes «Hjertens Georg» med stor glede og takk. Han var et klokt og festlig menneske, folkelig og spirituell. For meg har Georg vært en nær venn og medarbeide­r. Sammen med biskop Rosemarie Köhn var han en pådriver for å legge til rette for at jeg gikk inn i tjenesten som prestevika­r. Han nedla et betydelig arbeid som prost i Valdres, og han har betydd mye for mange. Nå kan «Hjertens Georg» hvile ut. Guds fred over minnet.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway