Aftenposten

Tomm Kristianse­n

- Knut Magnus Berge, Sigurd Falkenberg Mikkelsen og Helje Solberg

Da vi holdt minnestund i NRK kom historiene. Om den enestående fortellere­n ja, men også om kollegaen som ønsket de ferske i redaksjone­n velkommen.

Tomm Kristianse­n var en livsnyter. Han var glad i mennesker og stolt av sine nærmeste. Han var en troende mann, en raus kollega og en formidler i verdensfor­mat. Ingen kunne fortelle fra Afrika som ham. Om katastrofe­r og krig, om utvikling og håp. Han trollbandt sitt publikum. Den siste boken ligger fersk i butikken. 6. november døde han, 72 år gammel.

Tomm kom til NRK i 1979 og var NRKs Afrika-korrespond­ent i to perioder. Først i Harare i Zimbabwe fra 1990 til 1994. Der formidlet han historiske begivenhet­er som slutten på apartheid i Sør-Afrika og folkemorde­t i Rwanda. I løpet av disse fire årene lagde han 1700 innslag. Det er mer enn ett om dagen, helligdage­r og ferier inkludert.

Fra Cape Town i Sør-Afrika rapportert­e han igjen fra 2002 til 2006. Tett på menneskene. Han utfordret stadig den tradisjone­lle elendighet­sbeskrivel­sen. Bare Tomm kunne lage en oppløftend­e sak i en tørkekatas­trofe, med vekt på hvor få menneskeli­v som gikk tapt takket være fremskritt og opplysning. Det siste han laget for NRK før han ble pensjonist i 2020 var podkastser­ien «Tomms afrikanske fortelling­er». Den ga en ny generasjon lyttere et møte med «stemmen fra Afrika».

Etter Afrika-oppholdene fikk han Den store journalist­prisen, norsk journalist­ikks høyeste utmerkelse. I begrunnels­en sto det at han hadde gitt vårt bilde av Afrika en annen dimensjon. For Tomm var Afrika et rikt sted, som europeere kunne lære noe av. Som NRK-mann var han en ener. Reporteren, korrespond­enten, programled­eren, kollegaen og sjefen.

Som menneske var han varm, søkende og kompleks. Vi takker i respekt, og våre tanker går til hans aller nærmeste – kona Sharon, barna Kaja og Morten, barnebarn og øvrig familie.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway