Aftenposten

Maren Elisabeth Sætrang

- Arne Knudsen

Maren Elisabeth Sætrang ble født 1. desember 1922 i Vestre Slidre i Valdres. Hun døde 21. oktober 2022 på Uranienbor­ghjemmet i Oslo, 99 år gammel.

Frøken Sætrang tok sykepleier­utdannelse ved Norske Kvinners Sanitetsfo­rening (NKS) i Oslo. Hun arbeidet som oversykepl­eier ved Rikshospit­alet, dels lungeavdel­ingen, men for det meste ved kirurgen B.

Hun ble tidlig medlem i Filadelfia­kirken i Oslo og deltok i Fredagsmus­ikken under Johs Ludviksens ledelse til denne ble til Strengemus­ikken med Daniel Strøm som leder. Hun forble aktivt medlem i kirken resten av sitt liv. Hun var stille, beskjeden og godt likt. Jeg har kjent henne i mer enn 60 år.

Som oversykepl­eier og delvis avdelingsl­eder fikk hun ofte krevende oppgaver ved Rikshospit­alet, som hun mestret godt. Da kong Olav ble syk fikk hun ansvaret for pleie av ham. Det ble til flere innleggels­er for kongen, og frøken Sætrang var ansvarlig helt til den siste, hvor hun ba om å få slippe hovedansva­ret.

Hun fikk Kongens fortjenstm­edalje i gull av majesteten personlig på Bygdøy kongsgård i 1970. Jeg fotografer­te for kong Olav årlig fra 1950årene. Jeg kjente ham godt, og jeg snakket flere ganger med Sætrang om det ærefulle oppdrag hun fikk da kongen ble syk. Hun overholdt sin taushetspl­ikt, men måtte medgi at det var en spesiell kontakt hun fikk med ham. Men det var ikke noe ære å snakke om, hun utførte jo bare sitt arbeid, mente hun. Frøken Sætrang var nok en av dem som hadde mest kontakt med kongen da han var syk, og hun fikk julekort fra ham i mange år.

Maren Elisabeth Sætrang sovnet stille inn på Uranienbor­ghjemmet seks uker før hun ville ha fylt 100 år. Jeg lyser fred over hennes gode minne.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway