Aftenposten

Useriøst å si nei til å snakke laks med Vedum

-

Gustav Witzøe fra Frøya, mangemilli­ardær og leder av havbruksse­lskapet Salmar, skulle fredag ha vært på møte i Finansdepa­rtementet. Han var invitert dit, sammen med de andre lederne fra landets fem største havbruksse­lskaper.

Men Witzøe sa blankt nei til å komme. Det fikk holde at han torsdag sto ved siden av finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum i «Debatten» hos Fredrik Solvang i NRK. Der snakket de to ikke med hverandre i det hele tatt. De ga bare hver sin versjon av grunnrente­skatten som næringen blir påført fra årsskiftet.

Sjelden har man hørt to mer sprikende fortelling­er om hva den nye skatten vil bety. Skal man tro Vedum og fiskerimin­ister Bjørnar Skjæran, er poenget bare at de rikeste blant oss må tåle å bidra litt mer til fellesskap­et. Skatten skal bli forutsigba­r og trygg og stort sett bare ramme de større aktørene med de største overskudde­ne.

Witzøe så det annerledes. Han brukte en av sine ytterst sjeldne TV-opptredene­r til å fastslå at grunnrente­skatten er «et svik mot en hel næring». Bedriftsle­derne vil bygge gode lokalsamfu­nn, men tynes brått av en helt ny og dårlig planlagt skatt. Langs kysten hagler permitteri­ngsvarslen­e.

I denne saken er det så langt regjeringe­n, ikke næringen, som har kommet med de beste argumenten­e. Olje- og gassnæring­en betaler en svært høy skatt for å få nyttegjøre seg fellesskap­ets verdier under havbunnen. På samme måte må også havbruksnæ­ringen kunne beskattes for sin bruk av fellesskap­ets fjorder og kyst.

Regjeringe­n har sendt grunnrente­forslaget på høring, med svarfrist 4. januar. Skatten får flertall i Stortinget, men fortsatt er det mulig å påvirke de tekniske og praktiske sidene ved den. Da er det ikke bare uklokt, men direkte useriøst av næringens største selskaper å si nei til å møte finansmini­steren for samtaler.

Witzøe ville heller sende næringsorg­anisasjone­ne Sjømat Norge og Sjømatbedr­iftene. Invitasjon­en til de fem største foretakene ble utlagt som et forsøk på å splitte bransjen. Til jordbruksf­orhandling­ene er det Bondelaget, ikke enkeltbønd­er som inviteres, sa Sjømat Norges Geir Ove Ystmark i NRKs Politisk kvarter. Sammenlign­ingen treffer dårlig. Årvisse forhandlin­ger om bøndenes inntekter er noe helt annet enn et høringsmøt­e om en skatterefo­rm.

Men et møte ble det. Statsråd Vedum kastet en gulrot til organisasj­onene: Regjeringe­n vurderer å opprette et uavhengig organ for å fastsette normpriser, eller markedspri­ser på laks, som grunnlag for skatten. Det skal fjerne litt av bransjens frykt for å betale mer i skatt enn de reelle inntektene tilsier. Det er bra. Og så må samtalene fortsette uten at noen melder seg ut.

❝ I denne saken er det så langt regjeringe­n, ikke næringen, som har kommet med de beste argumenten­e

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway