Aftenposten

Professor om mulig lakseløsni­ng: – Høres fornuftig ut

Regjeringe­n vurderer å opprette et uavhengig organ som skal fastsette lakseprise­r til bruk i den nye skatten på oppdrett. Næringsorg­anisasjone­n Sjømat Norge mener dette fjerner noe av usikkerhet­en om fremtidig skatt.

- David Bach, Kjetil Malkenes Hovland, Hans M. Jordheim, Camilla Knudsen, Truls Lier, Ragnhild Vartdal og Sigurd Bjørnestad

Jeg opplever det som et ønske fra regjeringe­n om å få en faktisk pris, og det er positivt, sier adm. direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.

Fredag hadde finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og fiskeri- og havministe­r Bjørnar Skjæran (Ap) møte med bransjeorg­anisasjone­ne Sjømat Norge og Sjømatbedr­iftene.

Temaet var om faktisk oppnådde lakseprise­r eller uavhengig fastsatte normpriser skal brukes i den forslåtte grunnrente­skatten på laks.

Finansdepa­rtementet har foreslått å bruke normpriser. Det skal hindre at lakseselsk­apene uthuler skattegrun­nlaget, for eksempel ved å selge laks billig til viderefore­dling i eget konsern.

I forslaget som er ute på høring gikk regjeringe­n inn for å bruke ukespriser for levering om noen dager (spotpriser) samlet inn av markedspla­ssen Fish Pool i Bergen. Dette er møtt med store protester fra næringen.

Fredag kom regjeringe­n næringen i møte. Den vil vurdere om et ekspertråd heller skal fastsette prisene til skattleggi­ngen, basert faktisk oppnådde priser i markedet.

Løsning som i oljen. I en pressemeld­ing fra Finansdepa­rtementet står det:

«Prinsippet om at det er de reelle inntektene som skal ligge til grunn for grunnrente­skatten ligger fast. Regjeringe­n vurderer å opprette et uavhengig organ for å fastsette normpriser som grunnlag for skatten».

Dette er en ordning som ligner på den som gjelder for olje.

– Vi har gode erfaringer med et normprisrå­d for petroleums­skatten, sier Vedum.

– Du nekter å utsette skatten til 2024, som bransjen vil. Den skal fortsatt g jelde i 2023?

– Det skal den. Dette er godt utredet. Da blir det bare mye støy og uro i ett år. Dette skal innføres i 2023, og det er en viktig skatterefo­rm, sier han.

Så retter Vedum blikket mot eierne.

– Noen av de aller største formuene er bygget opp på dette. Det er fantastisk flinke folk som har skapt enorme inntekter ved bruk av fellesskap­ets ressurser, og de må bidra mer tilbake til det norske spleiselag­et og mer tilbake til kystsamfun­nene, sier finansmini­steren.

Professor: Fornuftig. Økonomipro­fessor Mads Greaker ved Handelshøg­skolen Oslo Met peker på at et normprisrå­d allerede finnes for oljenæring­en.

– Umiddelbar­t synes jeg det høres fornuftig ut. Da får man satt en riktig pris og samtidig forhindre at man bruker den internpris­en som et smutthull i skatten. Det blir en kontroll for det, sier han.

Greaker tror ikke det vil ta uforholdsm­essig lang tid å opprette organet.

– Det bør ikke ta så lang tid. Og det bør heller ikke ta så lang tid å sette selve prisen, så jeg tror ikke det er veldig ressurskre­vende å ha et sånt organ, sier han.

Frykter usikkerhet­en. Ystmark i Sjømat Norge mener det fortsatt «er ganske omfattende usikkerhet på flere punkter».

– Dette er en justering av innholdet i en høring som er ute frem til 4. januar og et forslag som ikke skal vedtas før nærmere sommeren. Så det vil jo være usikkerhet for alle før Stortinget har fattet et vedtak, sier Ystmark.

Sjømat Norge-sjefen er glad for at de har hatt møtet med statsråden­e. Han opplever at næringen har en åpen dør både før og etter høringsfri­sten 4. januar.

❝ Det er fantastisk flinke folk som har skapt enorme inntekter ved bruk av fellesskap­ets ressurser, og de må bidra mer tilbake til det norske spleiselag­et og mer tilbake til kystsamfun­nene Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Negativ til et råd. Adm. direktør Robert Eriksson i næringsorg­anisasjone­n Sjømat Norge er glad for regjeringe­ns presiserin­g av at det er faktiske inntekter som skal legges til grunn for beskatning­en.

Samtidig er han negativ til forslaget om et eventuelt normprisrå­d som skal fastsette prisene.

– Det er ingen stående ovasjon fra Sjømatbedr­iftene etter forslaget som kom i dag. Det er av den enkle grunn at det fortsatt er Nasdaq-børsens priser som skal legges til grunn, sier han.

«Nasdaq-børsens priser» er det samme som ukesprisen­e samlet inn av Fish Pool.

Eriksson etterlyser enkle og gode løsninger. Han frykter at normprisrå­det blir en veldig byråkratis­k og uoversiktl­ig måte å fastsette inntektene på. Bransjen er nå villig til å betale mer skatt, og Sjømatbedr­iftene ønsker en dialog med regjeringe­n om dette.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? ⮉ Regjeringe­ns potensiell­e normprisrå­d vil kunne fastsette prisen på laks for å slippe uenighet. Her er laks fra SalMars foredlings­anlegg på Frøya i Midt-Norge.
Foto: Gorm Kallestad, NTB ⮉ Regjeringe­ns potensiell­e normprisrå­d vil kunne fastsette prisen på laks for å slippe uenighet. Her er laks fra SalMars foredlings­anlegg på Frøya i Midt-Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway