Aftenposten

Vil ikke ha noe med farens valgkamp å gjøre

Donald Trumps datter Ivanka og ektemannen Jared Kushner vil ikke delta i en ny valgkamp.

- Kjetil Hanssen

Tidligere president Donald Trump vil forsøke å vinne tilbake Det hvite hus. Selv om mellomvalg­et ga ham motvind, regnes han som favoritt til å bli partiets kandidat. Da han tirsdag kom med sin kunngjørin­g, ble det lagt merke til hvem som ikke var der.

– På vegne av Melania, meg selv og hele vår familie vil jeg takke dere alle for at dere er her i kveld, sa Trump.

Fikk kontor og tittel.

Men alle var ikke der, heller ikke i den nære familien. Blant dem som ikke var der: Ivanka Trump.

Da Trump vant valget i 2016, var det ett av barna som fikk være med til maktens korridorer. Ivanka og hennes ektemann Jared Kushner fikk ganske snart kontorer i Det hvite hus og titler som seniorrådg­ivere for presidente­n.

To av hennes voksne søsken, brødrene Donald jr. og Eric, ble igjen i New York for å styre familiefir­maet. I pressen er det ofte blitt hevdet at Ivanka er farens favoritt.

Han har ved en rekke anledninge­r sagt ting om henne som er blitt oppfattet som upassende.

Blant dem er utsagn om at han ville gått ut med henne om han ikke var faren.

Prioritere­r barna.

Kushner var til stede tirsdag, men hennes fravær ble bemerket. Til Fox News forklarte hun sin retrett fra politikken slik:

– Denne gang velger jeg å prioritere mine små barn og privatlive­t vi skaper som familie. Jeg tenker ikke å delta i politikken, sa hun.

Hun understrek­et samtidig at hun elsker sin far og står ham svært nær. Nå er hun imidlertid godt fornøyd med sitt nye liv i Miami.

Tre andre forhold kan bidra til å forklare Ivanka Trumps motvilje mot å igjen kaste seg inn i en hissig valgkamp:

1. Ble frosset ut av eliten.

Da familien på tre flyttet til hovedstade­n, var planen å vende tilbake til New York senere. Det skrev The Atlantic i 2019. «Invitasjon­er til The Met Gala, venninnemi­ddager på italienske restaurant­er, veldedige arrangemen­ter: Hun sies å være sikker på at alt venter på henne», het det.

Slik gikk det ikke. New York surnet. Under pandemien kjøpte Trump-motstander­e en gigantplak­at på Times Square. «Newyorkere vil lide, og det er deres problem», ble Jared Kushner sitert.

Ifølge flere oppslag tørket invitasjon­ene inn. Paret var ikke like velkomne i fasjonable hjem på Upper East Side som før. Det var noe helt annet enn da de femseks år tidligere både ga og samlet inn penger til demokratis­ke topper som Hillary Clinton og Kamala Harris.

2. Havnet på kant med staben.

❝ Denne gang velger jeg å prioritere mine små barn og privatlive­t vi skaper som familie

Ivanka Trumps offisielle versjon, til Fox News

Rike liberale newyorkere satte altså Ivanka Trump og Jared Kushner i bås med Trump-velgere flest. I Det hvite hus var det motsatt. De ble av enkelte sett på som mistenkeli­ge skaplibera­lere som hverken hørte hjemme der eller hadde riktig kompetanse.

Paret skal ha kommet på kant med blant andre Steve Bannon. Jared Kushner skriver i sin bok «Breaking History» at Bannon en gang truet med «å brekke ham i to».

Han hevder også at stabssjef John Kelly snakket nedsettend­e om Ivanka. En gang skal eksgeneral­en etter et hissig møte ha dyttet henne i gangen. Kelly har svart at det er utenkelig at han noen gang ville dytte en kvinne.

3. Trodde ikke på valgfusk.

Ivanka Trump kan også være lei av å måtte forsvare farens mange politiske krumspring. Ikke minst kan dette ha blitt vanskelig etter opptøyene 6. januar 2021. Mobben som stormet USAs kongress, hadde akkurat lyttet til Donald Trumps påstander om at valgseiere­n var blitt stjålet fra ham med juks.

Granskere i Kongressen har hatt blant andre Ivanka Trump inne som vitne. Da kom det frem at hun ikke trodde på farens påstander om valget.

Trumps justismini­ster William Barr sa til granskerne: «Jeg gjorde det klart at jeg ikke var enig i påstanden om at valget var stjålet. Jeg sa det var pissprat.»

Hun ble spurt om hva hun tenkte om Barrs utsagn.

– Det påvirket meg. Jeg respektere­r Barr, og jeg godtok det han sa, fortalte Ivanka Trump.

 ?? Foto: Cathal McNaughton, Reuters/NTB ?? ↑ Ivanka Trump er Donald Trumps datter. Her er hun på en konferanse i India da hun var rådgiver for USAs president.
Foto: Cathal McNaughton, Reuters/NTB ↑ Ivanka Trump er Donald Trumps datter. Her er hun på en konferanse i India da hun var rådgiver for USAs president.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway