Aftenposten

Tidligere varsler opplever at hun endelig blir hørt

Jenny Marie Kvisler Lillevold sto i en over to år lang kamp med varsling mot Forsvaret. Hun er redd fredagens knusende rapport blir stående som tomme ord.

- Ninni Bjørlo Lærum og Stein J. Bjørge (foto)

Man får ikke heltestatu­s av å si ifra. Man blir ikke populær av det.

Jenny Marie Kvisler Lillevold

Fredag la PWC frem rapporten som tydelig viser at Forsvarets system for håndtering av varslingss­aker er for svakt. – Jeg var veldig spent på rapporten og snakket med flere av mine medvarsler­e. Vi hadde ingen tiltro eller noe særlig håp. Så jeg begynte å gråte litt da jeg leste. Endelig sa noen det vi har prøvd å si.

Det sier tidligere offiser og feltprest i Forsvaret, Jenny Marie Kvisler Lillevold.

Hun er en av varslerne som sto frem da det stormet rundt Forsvarets håndtering av varslingss­aker tidligere i år.

Den gangen kunne hun til Forsvarets forum fortelle om den lange varslingsp­rosessen på to og et halvt år, og at hun i lang tid måtte forholde seg til personene som ble varslet om.

Hun beskriver den ferske rapporten som fellende og kjenner seg igjen i flere av funnene.

– Nå er det som om vi faktisk blir hørt og trodd. Det er noe jeg har opplevd ikke å ha blitt i hele min karriere i Forsvaret.

Likevel er hun redd for hvordan veien videre vil bli. – Det har altfor lenge bare vært

ord. Selv om Lillevold er glad for at rapporten har pekt på mye av det hun og andre varslere har stått i, er hun redd for at det ikke fører noe sted.

– Jeg håper at det ikke ender med at de kommer med grandiose tiltak og så blir det med det. Det har altfor lenge bare vært ord. Nå må det skje noe.

Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen sa under overleveri­ngen av rapporten at hovedfunne­ne viste et korrekt bilde av den faktiske situasjone­n i forsvaret.

– Forsvaret har håndtert varslingss­aker for svakt. Mange av de berørte er ikke ivaretatt på en god nok måte, sa han.

Han takket også varslerne som har stått frem og som har bidratt til forandring­er.

– Hvor var disse stemmene og temaet da jeg varslet, spør Lillevold.

Hun reagerer på at hun selv ikke er blitt spurt om å bidra i arbeidet. I veien videre håper hun varslernes erfaringer og kompetanse kan bli en ressurs.

– Jeg håper forsvarssj­efen og Forsvaret vil lytte til de som har stått i disse sakene og som har tatt kampen slik at vi har kommet dit vi er i dag.

Manglende informasjo­n i alle ledd. Noe av det Lillevold manglet da hun selv ønsket å si ifra om kritikkver­dige og krevende forhold på arbeidspla­ssen, var informasjo­n om nettopp hvordan og hvor hun skulle varsle.

– Da jeg i 2018 til slutt turte å varsle, hadde jeg ingen informasjo­n om hvordan jeg skulle gjøre det. Jeg visste ingen ting og måtte selv sitte og google meg frem til det.

Etter å ha forsøkt å varsle til hennes nærmeste ledere i lang tid uten hell, ringte hun til slutt til Forsvarets internrevi­sjon.

– Da visste jeg at jeg dessverre kunne risikere å miste jobben min. For man får ikke heltestatu­s av å si ifra. Man blir ikke populær av det, sier hun.

Også mens håndtering­en av saken pågikk opplevde hun å ikke få tilstrekke­lig med informasjo­n, noe om ikke hjalp på usikkerhet­en og ubehaget hun allerede kjente på. En kultur der varsleren blir verdsatt. Forsvarssj­efen bekrefter at dette har vært problemati­sk.

– De varslerne jeg har snakket med sier at det de savnet mest var informasjo­n fra de varslet til det skjedde noe med saken. Ofte ble det ikke engang gitt informasjo­n om hva som hadde skjedd med saken.

Det er noe de har jobbet med, og i sommer kom det nye retningsli­njer for nettopp dette forteller han.

– Varslere skal informeres underveis, også om reaksjonen­e som blir gitt.

Han trekker også frem behovet for en kultur der varsleren blir verdsatt.

– Jeg opplever at det i veldig mange avdelinger i Forsvaret blir verdsatt, men vi har også eksempler på det motsatte. Så vi må få bukt med alle de stedene der det ikke ses positivt på det å varsle.

– Må klare å se hverandre. Den to år lange kampen gjorde at Lillevold mistet nattesøvne­n, kjente på angst og raste ned i vekt.

Hun ble rett og slett syk, og går den dag i dag fortsatt til militærpsy­kolog.

Da hun i år valgte å forlate For- svaret, var det med et sårt og tungt hjerte. Både det å være offiser og feltprest var en stor del av identitete­n hennes.

Men hun ønsket seg ikke tilbake til et sted der hun ikke så at den nødvendige jobben ble gjort.

– Min kampsak er at man må klare å se hverandre og ha de rette holdningen­e. Hvis vi i fredstid ikke klarer det, kommer vi aldri til å klare det i strid. Jeg håper ingen som varsler i dag, blir møtt på den måten jeg ble.

❝ Forsvaret har håndtert varslingss­aker for svakt

Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen

 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Jenny Marie Kvisler Lillevold skulle ønske flere hadde hørt på henne da hun varslet om kritikkver­dige forhold.
⮉ Jenny Marie Kvisler Lillevold skulle ønske flere hadde hørt på henne da hun varslet om kritikkver­dige forhold.
 ?? Foto: Geir Olsen / NTB ?? ⮉ Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen mottar presentasj­onen og den digitale rapporten fra Gunnar Holm Ringen, leder for PwCs avdeling for gransking & etterlevel­se og sikkerhet.
Foto: Geir Olsen / NTB ⮉ Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen mottar presentasj­onen og den digitale rapporten fra Gunnar Holm Ringen, leder for PwCs avdeling for gransking & etterlevel­se og sikkerhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway