Aftenposten

Alle voksne far tilbid o, e fjerde vaksinedos­e

– Er man over 65 år, bør man ta både koronavaks­ine og influensav­aksine. Vi andre må akseptere å bli syke av og til, sier immunolog Gunnveig Grødeland ved UiO.

- Bethenh Steenbuch bh

Fredag kom helsemyndi­ghetene med råd om at alle over 18 år skal få tilbud om en fjerde vaksinedos­e mot koronasykd­om.

Ved å tilby vaksine til flere kan noe av smitten stanses i vinter, skriver helsedepar­tementet. Regjeringe­ns beslutning baserer seg på anbefaling­er fra FHI.

– At det nå åpnes opp for at flere kan få en ny oppfriskni­ngsdose, betyr ikke at vi mener at alle i denne målgruppen bør ta en ny dose, men at det er mulighet for de som selv ønsker det, sier avdelingsd­irektør Are Stuwitz Berg i FHI i en pressemeld­ing.

Vaksinefor­sker og immunolog Gunnveig Grødeland ved UiO mener det virker som avgjørelse­n om å tilby en fjerde dose til alle over 18 år, ikke er faglig motivert.

– Det er ikke er noen faglig grunn til å tilby en fjerde vaksinedos­e til aldersgrup­pen 18 til 64 år, ut fra kunnskapen man har om mRNA-vaksiner mot covid19, sier Grødeland.

Man må velge selv. Grødeland mener hensikten med å ta en fjerde vaksinedos­e av Pfizer eller Moderna må stå i forhold til den ekstra verdien det er å ta en vaksinedos­e til.

– Det er ingen ekstra verdi i å ta en fjerde vaksinedos­e for folk under 65 år, mener hun.

Hun sier også det stemmer at muligheten for bivirkning­er er større jo flere vaksinedos­er man tar.

– Men helsen kan variere hos personer for eksempel over 60 år?

– De fleste som blir alvorlig syke av covid-19, er over 75 år, så det er lagt inn en sikkerhet der allerede med å sette grensen ved 65 år, sier Gunnveig Grødeland.

Beskytter mot alvorlig sykdom, ikke smitte. Grødeland sier at den tredje dosen (booster med Pfizer eller Moderna) allerede har gitt en god beskyttels­e mot alvorlig sykdom. Vaksinene beskytter ikke mot å bli smittet. Det har ikke vaksinene gjort siden omikron i fjor.

– Selv om vaksinene inneholder omikronvar­ianter, er de så forskjelli­ge fra virusvaria­ntene som sirkulerer, at vaksinene har lite å si for beskyttels­e mot smitte.

Men vaksinene beskytter svært godt mot alvorlig covid-19, understrek­er hun.

Immunsyste­met rydder stort

sett opp. Ifølge Grødeland er 85 prosent av sykehuspas­ienter og de som testes hos leger syke med adenovirus, rhinovirus, parainflue­nsa og andre virus.

– Vi utsettes hele tiden for smitte av forskjelli­ge virus. Immunsyste­met rydder stort sett opp uten at vi merker det. Risikoen for å bli smittet av sars-cov2 må vi leve med, som med influensa og de andre virusene som sirkulerer, sier hun.

Kan bli smittet igjen og igjen.

Koronaviru­set har sirkulert gjennom sommeren i år.

– Det har medført at immunitete­n er strålende på befolkning­snivå, sier Grødeland.

Hun mener derfor vi bør være godt forberedt til å møte vinteren om vi får satt nok boosterdos­er hos de eldste og mest utsatte.

– Det blir sikkert mye sykdom i samfunnet. Vi må lære oss å leve med en viss risiko for smitte og sykdom igjen. Vi ser at vi kan bli smittet igjen og igjen med ulike varianter av sars-cov-2.

– Hva betyr det i praksis?

– At det betyr lite for enkeltpers­oners beskyttels­e at mange har vært både vaksinerte og smittet.

Vi er ikke i nærheten av flokkimmun­itet.

– Det er derfor viktig at personer med økt risiko for alvorlig sykdom tar vaksiner mot influensa og sars-cov-2. Det øker sannsynlig­heten for at hver enkelt er beskyttet. Og det bidrar til å holde presset i helsevesen­et nede.

Nå er hensikten med vaksinene å beskytte enkeltindi­videt mot alvorlig sykdom av covid-19. Yngre mennesker har i utgangspun­ktet lav risiko for det. Med grunnvaksi­nering, to eller tre doser, er de godt dekket, sier vaksinefor­skeren.

Grødeland sier at det ikke er noen grunn til å sette koronavaks­inene hyppigere.

– De eldste og mest utsatte kan få tilbud om jevnlige boosterdos­er. Etter hvert vil det nok holde med årlige vaksiner som for influensa. Data viser entydig at det er viktig med boosterdos­ene for folk over 65 år, for å gi enkeltpers­oner økt beskyttels­e mot alvorlig sykdom.

– For dem som nylig har vært smittet av covid, teller det som en booster, sier Grødeland.

 ?? Foto: Stig B. Hansen ?? ⮉ – Hverken de gamle eller de oppdaterte koronavaks­inene beskytter mot smmitte, men mot alvorlig sykdom, sier vaksinefor­sker Gunnveig Grødeland.
Foto: Stig B. Hansen ⮉ – Hverken de gamle eller de oppdaterte koronavaks­inene beskytter mot smmitte, men mot alvorlig sykdom, sier vaksinefor­sker Gunnveig Grødeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway