Aftenposten

Høyre venter et mer brutalt Russland

Høyres Ine Eriksen Søreide er overrasket over at regjeringe­n ber forsvarssj­efen utrede kutt i budsjettet. Hun vil øke forsvarsbu­dsjettet med 1,4 milliarder.

- Thomas Spence

Vi legger inn relativt mye ekstra penger til Forsvaret. Det er viktig å øke beredskape­n og tilstedevæ­relsen med mer aktivitet, mer personell og mer ammunisjon, sier Ine Eriksen Søreide (H).

Hun leder utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget.

Høyres tiltak bygger på en analyse om at krig og konflikt i Europa er en situasjon som vil vare lenge.

– Russerne forbereder seg på en langvarig konflikt. Og selv om krigen på mirakuløst vis skulle ende i morgen, så kommer konsekvens­ene til å merkes i generasjon­er fremover. →

– Det handler om at vi har en nabo som både er mer uforutsigb­ar og potensielt mye farligere. Tilliten til Russland internasjo­nalt og som nabo er ødelagt. Det er grunnen til at vi må forberede oss på at dette kan være noe som tar lang tid, sier Søreide.

– Totalitære trekk. – Så lenge Putin sitter med makten?

– Ja, det er åpenbart. Det er helt umulig å spå om → hva som kommer etterpå. Ingen må ha forventnin­ger om at det blir et demokratis­k styre. Blant annet fordi Putin har brukt 20 år på å demontere opposisjon­en, sivilt samfunn og grunnlegge­nde rettighete­r.

Fremover regner Søreide med «mye bruk av hybride, sammensatt­e virkemidle­r som sabotasje, cyber- og påvirkning­sangrep for å skape splittelse mellom og internt i vestlige land og skape frykt hos oss».

– Det må vi beskytte oss mot. Vi må ikke lene oss for mye tilbake og tenke at vi er immune mot dette eller at vi ikke kan gjøre mer. For det kan vi, sier hun.

For en uke siden fikk forsvarssj­efen i oppdrag å utrede et nytt fagmilitær­t råd. Til Søreides store overraskel­se inneholder mandatet instruks om også å utrede ett scenario med kutt i forsvarsbu­dsjettet.

Ble overrasket. – Jeg ble veldig overrasket. Det vil bety et ganske stort kutt sammenlign­et med situasjone­n i dag. Forsvarssj­efen skal også se på økt budsjett. Men jeg ser overhodet ikke poenget med å gi oppdrag om å utrede et budsjett med lavere utgifter og ambisjoner hvis regjeringe­n ikke planlegger med det som et realistisk alternativ.

– Hvilket signal sender det i dagens situasjon hvor hele poenget er at vi må fortsette styrkingen av Forsvaret? Det gjør alle andre land rundt oss og det må selvfølgel­ig også Norge gjøre, sier hun.

Denne uken sa forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen at «norsk beredskap er på ingen måte god nok».

– Hvilken karakter vil du gi reg jeringen?

– Det er bra at regjeringe­n har lagt på ekstra midler for å møte den akutte situasjone­n. Utfordring­en er at dette ikke videreføre­s i budsjettet. Vi får ikke bygget opp beredskap eller alliert mottak på et halvt eller ett år.

Frykter krigstrøtt­het. Søreide frykter krigstrøtt­het i europeiske land og sier at det er utrolig viktig at vi står i dette over tid.

– Det vil kreve enorme midler å bygge opp igjen Ukraina. Vi må stå i det både ved å bygge opp vår egen sikkerhet og beredskap og ved å hjelpe Ukraina i lang tid fremover.

– Hvor lenge må vi leve med konsekvens­ene?

– Jeg tror vi snakker om konsekvens­er i flere tiår. Den aggresjone­n Russland viser ikke bare mot Ukraina, men også mot andre land i regionen, er veldig tydelig og kommer sannsynlig­vis ikke til å bli mindre.

– Akkurat nå ser vi at Russland retter grusomme og målrettede angrep mot sivile og på sivil infrastruk­tur og omgruppere­r styrker. Jeg tror vi vil se mer brutalitet og ødeleggels­e fremover, sier hun.

Fyller lagrene. Dette er Høyres påplussing­er på i alt 1,375 milliarder kroner:

→ 330 millioner kroner til mer aktivitet som å øve mer, seile mer, fly mer og øke Forsvarets tilstedevæ­relse

→ 600 millioner kroner mer til oppfylling av Forsvarets ammunisjon­slagre

De neste årene skal Forsvaret vokse med om lag 2200 ansatte. Høyre vil gi 100 millioner kroner mer til raskere opptrappin­g

→ Tilskudd til NAMMO på 375 millioner kroner for å øke den hjemlige produksjon av ammunisjon

→ 30 millioner kroner til flere instruktør­er ved Forsvarets høgskole for å undervise økt opptak

50 millioner kroner til å re- versere regjeringe­ns kutt til norsk forsvarste­knologi

Vi får ikke bygget opp beredskap eller alliert mottak på et halvt eller ett år

Ine Eriksen Søreide (H), stortingsr­epresentan­t

PRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R PressReade­r.com +1 604 278 4604 ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY COPYRIGHT AND PROTECTED BY APPLICABLE LAW

 ?? Foto: Stein Bjørge ?? ⮉ – Forsvar og beredskap er ett av de områdene vi prioritere­r klart høyest, sier Ine Eriksen Søreide (H).
Foto: Stein Bjørge ⮉ – Forsvar og beredskap er ett av de områdene vi prioritere­r klart høyest, sier Ine Eriksen Søreide (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway