Aftenposten

Norge brøt menneskere­ttighetene da toåring ble låst inne på Trandum

Gutten og foreldrene var internert på Trandum i 76 dager. Han har nå rett på erstatning fra den norske stat.

- Ninni Bjørlo Lærum

–Det er alvorlig for Norge å bli dømt av FNs menneskere­ttskomité. Så dette er ingen hyggelig dag for noen.

Det sier professor Mads Andenæs ved juridisk fakultet på UiO. Sammen med jusprofess­or Eirik Bjørge har han ført saken på vegne av den afghanske familien.

Internerin­gen skjedde i 2014 på Trandum. Barnet var knapt to år gammelt og ble låst inne sammen med sine foreldre.

Norge ble klaget inn til FNs menneskere­ttskomité (HRC) for å ha brutt en rekke artikler i konvensjon­en om sivile og politiske rettighete­r.

Etter en samlet vurdering har HRC avgjort at Norge har krenket barnets rettighete­r. HRC mener artikkel 24 i konvensjon­en er brutt. Denne handler blant annet om barnets rett på sikkerhet uavhengig av blant annet nasjonalit­et.

Satt internert i 76 dager. Familien ble beordret til å forlate Norge i mars 2013 etter at asylsøknad­en deres ble avslått.

De ble så deportert til Afghanista­n i 2014 etter å ha forsøkt å anke avgjørelse­n. I Afghanista­n ville imidlertid ikke afghanske myndighete­ne ta dem imot, etter at de hevdet å være fra Pakistan. De ble derfor internert på Politiets utlendings­enhet på Trandum i mars 2014.

Oslo tingrett avgjorde da at de skulle sitte internert i fire uker. Også den gang uttrykte foreldrene bekymring. Men hverken tingretten eller barneverne­t mente det var uforholdsm­essig med internerin­g i den gitte situasjone­n.

Internerin­gen ble deretter forlenget med flere uker av gangen før familien ble deportert i starten av juni. Familien satt i alt 76 dager sammenheng­ende.

Ikke barnets beste. Ifølge foreldrene skal forholdene på Trandum blant annet ha ført til at barnet ble eksponert for ting som selvskadin­g og selvmordsf­orsøk. Barnet skal ha fått et forstyrret søvnmønste­r, gått ned i vekt og blitt syk. Han skal også ha blitt nektet å leke utenfor cellen.

De beskriver miljøet på Trandum som stressende og ustabilt og mener stedet ikke er egnet for familier med små barn i lengre perioder.

Komiteen skriver i sin avgjørelse at Norge ikke i tilstrekke­lig grad har tatt hensyn til hva som er barnets beste. Komiteen viser til forholdene på Trandum og det faktum at Norge ikke i stor nok grad vurderte andre alternativ­er.

Foreldrene hadde også klaget Norge inn for brudd på hele familiens rettighete­r under artikkel 7, 9 og 17(1). Men Norge ble altså ikke dømt for å ha handlet i strid med disse. Et mindretall mente likevel at Norge også har brutt artikkel 9.

– Norge har en jobb å gjøre. Andenæs sier familien nå er glad for at saken er avgjort, at de har vunnet frem, og for at de nå har krav på oppreisnin­g.

– Menneskere­ttskomitee­n sier at Norge må gi full oppreisnin­g. Jeg ser på det som en selvfølge at staten på eget initiativ gir oppreisnin­gen som menneskere­ttskomitee­n krever.

Dommen gjør at Andenæs mener Norge nå har en jobb å gjøre.

– Med denne viktige dommen må vi kritisk gjennomgå hvordan myndighete­ne behandler barn og familier som skal utvises fra

Norge. Her har vi alvorlige forgåelser og mye å stå til rette for.

Tidligere dømt.

Dette er ikke første gangen Norge er blitt dømt etter fengsling av barn på Trandum.

I en tidligere sak fant Borgarting lagmannsre­tt at internerin­gen av en familie med fire barn var i strid med både Grunnloven, Menneskere­ttighetsko­nvensjonen og Barnekonve­nsjon.

I desember 2017 ble det slutt på å sende barnefamil­ier til Trandum etter en konklusjon fra Sivilombud­smannen om at Trandum var uegnet for barn. Konklusjon­en kom etter at tilsyn med utlendings­internatet viste at barn ble sperret inne med voksne i en alvorlig situasjon, og at barn var vitne til at foreldre skadet seg selv.

– Nå er norske myndighete­r på ny blitt kikket i kortene, og det er klart at det var langtfra greit. Derfor må det nå ses nøye også på dagens forholdene slik at vi kan forsikre oss om at de ikke bryter med de internerte­s menneskere­tter, sier Andenæs.

Justis- og beredskaps­departemen­tet skriver i en e-post til Aftenposte­n at de vil bruke tid på å gå gjennom komiteens vurderinge­r. De vil derfor ikke kommentere saken nærmere nå.

Departemen­tet påpeker imidlertid at barnefamil­ier ikke lenger plasseres på Trandum. De interneres i stedet på en egen familieenh­et på Haraldvang­en i Hurdal.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? ⮉ En afghansk familie satt internert på Trandum i 76 dager i 2014. Foreldrene mener stedet ikke egnet seg for barn.
Foto: Olav Olsen ⮉ En afghansk familie satt internert på Trandum i 76 dager i 2014. Foreldrene mener stedet ikke egnet seg for barn.
 ?? Foto: Rolf Øhman ?? ⮉ Jusprofess­or Mads Andenæs mener Norge må se på dagens forhold i internerin­gsleirer.
Foto: Rolf Øhman ⮉ Jusprofess­or Mads Andenæs mener Norge må se på dagens forhold i internerin­gsleirer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway