Aftenposten

Må stenge inngangen når de nye helikoptre­ne skal lande

Kirkeveien i Oslo ble stengt for fotgjenger­e da det nye redningshe­likopteret prøvelande­t på Ullevål sykehus. Det samme ble sykehusets hovedinnga­ng.

- Gyri Høiset, Magnus Lysberg og Martin Solhaug Standal (foto)

Sykehusomr­ådet var sperret med hvite og røde bånd. Pressen sto på den andre siden av veien. Området var ryddet for folk, da det nye redningshe­likopteret SAR Queen AW101 landet på Ullevål sykehus for første gang fredag formiddag.

Blader og støv føk opp fra bakken da helikopter­et gjorde sin første landing. Lydnivået fra rotorene overdøvet den trafikkert­e veien utenfor sykehuset.

– Øvelsen er gjennomfør­t for å få en ordentlig erfaring av hvordan vind og lyd vil opptre i våre omgivelser. Det er jo mange gående og mye trafikk rundt Ullevål sykehus, forteller medisinsk direktør ved Oslo universite­tssykehus, Hilde Myhren.

❝ Omfanget av avsperring­ene er det som er viktig i evaluering­en nå Hilde Myhren, Oslo universite­tssykehus

Liten storm på bakken. SAR Queen skal erstatte de gamle SeaKing-helikoptre­ne, men kommer med en hake: Helikopter­et veier hele ti tonn, fire tonn mer enn forgjenger­en. Det betyr mye mer støy og et mye større lufttrykk på bakken når helikopter­et lander og letter.

Det nye helikopter­et kan lage en liten storm på bakken. Det er en hastighet på mellom 20 og 24 meter pr. sekund. Vindstyrke­n kan få store trær til å svaie og takstein til å blåse av. For gående kan det være vanskelig å holde seg stående, skriver Store norske leksikon.

På Ullevål sykehus ligger landingspl­assen like ved hovedinnga­ngen til sykehuset. Den må sperres av når det nye helikopter­et skal lande.

Da helikopter­et skulle prøvelande, måtte store deler av sykehusomr­ådet sperres av. Det inkluderer den sterkt trafikkert­e Kirkeveien. Et busstopp måtte flyttes.

Myhren bekrefter at dette innebærer sikringer av området hver gang helikopter­et skal komme inn for landing på sykehuset.

– Akkurat hvor stor den sonen skal være, det er denne øvelsen ment å kunne definere. Biltrafikk­en kan gå som vanlig, men det må avsperres for myke trafikante­r. Omfanget av avsperring­ene er det som er viktig i evaluering­en nå, sier Myhren.

– Måtte holde seg fast. Både Forsvaret og Justisdepa­rtementet var til stede da helikopter­et prøvelande­t. Det er Luftforsva­ret som drifter redningshe­likoptrene. De er allerede i drift på Sola i Rogaland. Neste år skal alle redningshe­likoptrene i Norge være av denne typen.

SAR Queen er raskere enn SeaKing og kan fly lenger. Det vil «gi økt trygghet for folk på sjøen, langs kysten, i fjellet og i avsideslig­gende områder over hele landet», skriver Forsvaret.

Helikoptre­ne har likevel skapt kontrovers, fordi det skaper problemer for sykehusene.

Helikopter­et landet for første gang på et norsk sykehus i 2020. Prøvelandi­ngen på St. Olavs hospital i Trondheim avdekket store problemer.

– Lufttrykke­t fra helikopter­et var overvelden­de. Vi så folk som måtte holde seg fast nede på bakken, fortalte direktør ved St. Olavs, Grethe Aasved, til NRK.

Løsningen ble å hyre inn egne vektere for å sikre området, hver gang helikoptre­ne lander.

Størrelsen medfører trykk. Jørn Brede Stangnes er assisteren­de prosjektle­der i NAWSARH-prosjektet for justisdepa­rtementet, som anskaffet helikopter­et. Han er fornøyd med øvelsen fredag formiddag.

Stangnes forteller at SeaKing-helikoptre­ne var modne for utskifting. Ifølge ham er det nødvendig at det nye helikopter­et har den størrelsen det har, for å kunne klare å dekke havområden­e. Det innebærer naturlig nok mer støy og trykk.

– Det skal kunne plukke opp 20 mann ute på en fiskebåt, på grensen til norsk økonomisk sone – det kan dette helikopter­et gjøre, sier han.

Helikopter­et har det nyeste av teknologi og søkeutstyr. Utstyret inne i helikopter­et er det samme som tidligere, men med større plass.

– Det betyr større plass for legene å jobbe på og større plass for redningsme­nn.

Mange vil bli berørt. Hilde Myhren, medisinsk direktør ved OUS, mener at landingspl­assens konstruksj­on er sterk nok.

– Denne plassen er egnet for å kunne lande på. Beredskaps­øvelsen går ut på hvordan landingen påvirker det ytre rommet og da myke trafikante­r, sier hun.

Fordi landingspl­assen ligger ved hovedinnga­ngen til sykehuset, og i nærheten av den trafikkert­e Kirkeveien, vil mange bli berørt når helikopter­et skal lande.

Myhren mener imidlertid det ikke var noen bedre alternativ­er for landingspl­ass på sykehusomr­ådet.

– Vi har vurdert noen alternativ­er lenger inn på sykehuset, men også der har vi ganske mye persontraf­ikk, pasienter og ansatte som går ut og inn av bygningen. En avsperring av området er nødvendig uansett, sier hun.

Helikopter­et skal settes i drift fra 2023 på Rygge flystasjon og skal kunne lande på Ullevål sykehus.

 ?? ??
 ?? ?? Her lander det nye redningshe­likopteret på Ullevål sykehus.
Her lander det nye redningshe­likopteret på Ullevål sykehus.
 ?? ?? ⮉ Medisinsk direktør ved Oslo universite­tssykehus, Hilde Myhren.
⮉ Medisinsk direktør ved Oslo universite­tssykehus, Hilde Myhren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway