Aftenposten

Ekspert: Funn kan avsløre sabotørene

Sverige bekreftet fredag sabotasje på Nord Stream-ledningen etter funn av rester av eksplosive­r på flere gjenstande­r.

-

Svensk påtalemynd­ighet konkludert­e fredag med at hendelsen var grov sabotasje, i tråd med det som tidligere er anslått fra en rekke hold.

– Gjennom de åstedsunde­rsøkelse som er gjort på stedet i Østersjøen, ble det gjort omfattende beslag, og området har blitt grundig dokumenter­t, sier aktor Mats Ljungqvist, som leder etterforsk­ningen, i en pressemeld­ing.

Han forteller at analysene har vist rester av sprengstof­f på flere av de fremmede gjenstande­ne som er hentet opp fra havbunnen.

– Det avanserte analysearb­eidet fortsetter for å kunne trekke enda sikrere konklusjon­er om hendelsen, sier Ljungqvist.

Optimistis­k på løsning.

Beslagene og de funnene som er gjort, kan peke i riktig retning av å finne ut hvem det er som sto bak sabotasjen, mener professor Hans Liwång ved Försvarshö­gskolan.

– Det var ikke selvsagt at man kunne gjøre funn av denne typen. Det er ikke kjent hvordan havbunnen ble påvirket av både detonasjon­en og gassen som føk ut av ledningene, sier han.

Delene man har funnet kan ha vært en del av en eksplosiv ladning som var plassert på rørledning­en, anslår Liwång, som mener at materialet kan indikere hvor det kommer fra.

– Men vi vet ikke hvor tydelig og konkret det er. Det kan også være helt ordinære materialer som er funnet og som ikke peker i en bestemt retning, sier han.

– Den videre etterforsk­ningen vil vise hvorvidt noen kan bli mistenkt for forbrytels­en, heter det fra svensk påtalemynd­ighet.

Omfattende etterforsk­ning.

Aktor Ljungqvist sier at etterforsk­ningen er svært kompleks og omfattende. Den gjennomfør­es i samarbeid med svenske myndighete­r og flere andre land.

– Det er viktig at vi kan arbeide i fred og ro i den videre etterforsk­ningen og de ulike samarbeide­ne, sier Ljungqvist.

Sveriges justismini­ster Gunnar Strömmer vil ikke kommentere bekreftels­en om grov sabotasje.

– De har i dag publisert en pressemeld­ing om de funnene som er gjort. Den løpende etterforsk­ningen fortsetter, og jeg er nødt til å henvise alle spørsmål til de involverte partene, sier Strömmer.

Tidlig snakk om sabotasje.

Russiske myndighete­r har anklaget vestlige land for å etterforsk­e Nord Stream-eksplosjon­ene på en måte som gjør at Russland får skylden. Rørledning­ene går mellom Russland og Tyskland.

Hendelsene førte til en spent sikkerhets­situasjon i nordiske farvann, og i Norge ble beredskape­n hevet rundt olje- og gassinstal­lasjoner i kjølvannet av dette.

På grunn av utviklinge­n etter den russiske invasjonen av Ukraina var det ikke frakt av gass gjennom noen av dem, men de var fylt med en stor mengde metan under trykk. Gasslekkas­jen pågikk i flere dager før rørledning­en var tømt helt for gass.

Russland vil vente på en endelig avklaring i etterforsk­ningen av Nord Stream-eksplosjon­ene før de bestemmer seg for hvorvidt de vil reparere rørledning­ene, sa pressetals­person for president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, fredag, ifølge Reuters.

 ?? Foto: AP/NTB ?? ⮉ Et bilde som viser gass som slippes ut fra Nord Stream 2-rørledning­en 28. september.
Foto: AP/NTB ⮉ Et bilde som viser gass som slippes ut fra Nord Stream 2-rørledning­en 28. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway