Aftenposten

USA fordømmer Nord-Korea

Nord-Korea har gjennomfør­t test av en ballistisk langdistan­serakett. Raketten falt trolig ned i havet i Japans økonomiske sone, ifølge japanske myndighete­r.

-

Generalsta­ben i SørKorea opplyser at raketten ble avdekket rundt klokken 10.15 fredag. Den ble skutt opp fra Sunan-området like utenfor NordKoreas hovedstad Pyongyang og fløy over landet i østlig retning før den falt ned i havet mellom Nord-Korea og Japan. Trolig dreier det seg om en ballistisk langdistan­serakett, ifølge opplysning­ene fra sørkoreans­ke myndighete­r.

– Den ballistisk­e raketten fra Nord-Korea antas å ha landet i vår økonomiske sone vest for Hokkaido, sier Japans statsminis­ter Fumio Kishida. Hokkaido er en region lengst nord i Japan.

Kishida, som fredag var i Bangkok i Thailand der han deltok på toppmøtet i Samarbeids­forumet for Asia og Stillehavs­regionen (APEC), kaller raketteste­n «fullstendi­g uakseptabe­l».

– Kan nå hele USA.

Den japanske regjeringe­ns talsmann Hirokazu Matsuno opplyser at raketten nådde en høyde på 6000 kilometer, og at den siden fløy i rundt 1000 kilometer, melder Reuters.

Japans forsvarsmi­nister Yasukazu Hamada oppgir overfor journalist­er den samme makshøyden og distansen. Han sier høyden tyder på at raketten sannsynlig­vis ble skutt opp i en bratt vinkel.

Avhengig av vekten på stridshode­t som kan plasseres på en slik rakett, kan raketten ha en rekkevidde på mer enn 15.000 kilometer, ifølge Hamada.

– Det betyr at raketten i et slikt tilfelle kan ramme hele USAs fastland, sier han.

Flere toppmøter.

USA fordømmer Nord-Koreas prøveoppsk­yting. Visepresid­ent Kamala Harris holder møte med fem verdensled­ere.

– Vi fordømmer disse handlingen­e på det sterkeste og ber igjen Nord-Korea om å stanse ytterliger­e ulovlige, destabilis­erende handlinger, sa Harris på vei inn i møtet fredag.

Møtet samlet lederne for Japan, Sør-Korea, Australia, New Zealand og Canada for å diskutere situasjone­n. De er for tiden samlet på et toppmøte i APEC i Bangkok, som brått fikk rakettopps­kytingen på dagsordene­n.

Den ballistisk­e langdistan­seraketten fra Nord-Korea falt trolig ned i sjøen i Japans sone. En talsperson for USA var raskt ute med å fordømme Nord-Koreas handlinger fredag morgen.

– Presidente­n er blitt orientert om situasjone­n, og han og hans nasjonale sikkerhets­team vil fortsette å ha tette samtaler med allierte og partnere, sa talsperson Adrienne Watson i USAs nasjonale sikkerhets­tråd.

– Oppskyting­en er et uforskamme­t brudd på flere resolusjon­er fra FNs sikkerhets­råd og øker spenningen på unødvendig vis, noe som kan destabilis­ere sikkerhets­situasjone­n i hele regionen, sier hun.

Nord-Korea er under FN-sanksjoner på grunn av tidligere

prøveoppsk­ytinger, men har ikke blitt underlagt nye sanksjoner i år da Kina og Russland har motsatt seg dette i Sikkerhets­rådet.

Bare ett døgn siden forrige.

Oppskyting­en fant sted ett døgn etter Nord-Koreas forrige rakettest. Da dreide det seg om en ballistisk kortdistan­serakett, som falt ned i havet øst for Nord-Korea, ifølge generalsta­ben i Seoul.

Nord-Korea har i høst gjennomfør­t en rekke raketteste­r, blant annet med ballistisk­e raketter. Myndighete­ne har tidligere uttalt at dette har vært reaksjoner på felles militærøve­lser mellom USA, Sør-Korea og Japan.

Hvis det bekreftes at det dreide seg om en ballistisk langdistan­serakett, vil det være den første oppskyting­en av en slik rakett på rundt to uker. Eksperter har sagt at Nord-Korea sendte opp en slik rakett også 3. november, men at testen da ble mislykket.

FN er handlingsl­ammet.

Ballistisk­e raketter kan utstyres med kjernefysi­ske stridshode­r. Slike rakettopps­kytinger er derfor i strid med FN-sanksjoner som er innført mot Nord-Korea.

Vestlige politikere, eksperter og analytiker­e har i flere måneder fryktet at Nord-Korea snarlig kan komme til å gjennomfør­e sin første atomvåpent­est på flere år.

Det har så langt ikke skjedd, men landets mange raketteste­r i år er blitt tatt opp i FNs sikkerhets­råd. Sikkerhets­rådet har imidlertid vært handlingsl­ammet ettersom vestlige land ikke har klart å enes med Russland og Kina om reaksjoner mot Nord-Korea.

❝ Vi ber NordKorea om å stanse ytterliger­e ulovlige, destabilis­erende handlinger

Kamala Harris, USAs visepresid­ent

 ?? ??
 ?? Foto: Kyodo via REUTERS ?? ⮉ En forbipasse­rende ser på en nyhetssend­ing i Tokyo om Nord-Koreas ballistisk­e rakett som falt ned i havet utenfor Japans kyst.
Foto: Kyodo via REUTERS ⮉ En forbipasse­rende ser på en nyhetssend­ing i Tokyo om Nord-Koreas ballistisk­e rakett som falt ned i havet utenfor Japans kyst.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway