Aftenposten

Finansmini­steren vil heve formuesska­tten. Denne Sp-ordføreren kutter den.

– Det er dette som er god distriktsp­olitikk, sier ordfører Olav Myklebust i Sande kommune.

- Arnfinn Mauren

Med stort flertall har kommunesty­ret i Sande på Sunnmøre gått inn for å redusere den kommunale formuesska­tten fra 7 til 5 promille fra nyttår. Fra 1. januar 2024 blir den satt ytterliger­e ned, til 2 promille.

Flere andre kommuner har lekt med tanken, men Sande blir den første som følger etter Bø i Vesterålen og setter ned formuesska­tten. Men det er én forskjell mellom de to kommunene:

Bø styres av en Høyre-ordfører, som tradisjone­lt har vært motstander av formuesska­tten.

Ordfører Olav Myklebust i Sande tilhører det samme partiet som finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum.

Sp-lederen og finansmini­steren har i statsbudsj­ettet foreslått å øke formuesska­tten. Ordfører Myklebust går altså den andre veien.

– Det er ikke et direkte svar på skattefors­lagene i statsbudsj­ettet, men jeg mener at det er dette som er god distriktsp­olitikk. Vi prøver å stimulere dem som vil satse lokalt, sier Myklebust.

Vedum får ingen applaus fra sine egne.

Sp-ordføreren­s skattekutt ville trolig ha kommet uavhengig av partileder­ens skattefors­lag. Likevel bringer det til overflaten en dyp kløft mellom hvordan Vedums verden ser ut fra Oslo – og hvordan en god del av partiets ordførere ser på den.

Dette er spesielt tydelig blant Sp-ordførerne i kystfylken­e. Litt lenger inne i fjordene fra Sande, i Stranda kommune, styrer en annen Sp-ordfører. Jan Ove Tryggestad er frustrert over partileder­ens skattepoli­tikk.

– Jeg kan ikke applaudere de forslagene han har kommet med. Da tror jeg at jeg bare kan glemme å bli gjenvalgt, sier han.

Han har allerede opplevd de første konsekvens­ene av regjeringe­ns skattefors­lag: Et stort hotellpros­jekt er lagt på is i kommunen. Han frykter også at kommunens store matindustr­i kan rammes.

– Folk lokalt forstår ikke hva slags politikk Senterpart­iet nå fører. Og jeg må si at jeg skjønner dem.

Tverrpolit­isk motstand.

Reaksjonen­e på regjeringe­ns skattefors­lag går i mange kystregion­er på tvers av de tradisjone­lle partiblokk­ene. Lokale representa­nter for både Sp og Ap er på lag med Høyre og Frp.

– Jeg tar ikke gjenvalg, men det er klart det blir vanskelig å se velgerne i øynene etter regjeringe­ns skattefors­lag.

Det sier Ap-mannen Ole Laurits Haugen. Han er ordfører i Hitra kommune i Trøndelag, en av landets store havbruksko­mmuner. I en årrekke har han også ledet Nettverk for fjord- og kystkommun­er (NFKK).

Blant Senterpart­i-ordførere som Aftenposte­n har snakket med, er det ikke stor prinsipiel­l motstand mot en grunnrente­skatt i oppdrettsn­æringen.

Det er måten skatten skal utregnes på, som har fått ordførere langs kysten til å gå imot sin egen finansmini­ster.

– Det blir helt umulig å forsvare forslaget her lokalt, slik det foreligger nå, sier Hallvard Oppedal (Sp).

Han er ordfører i oppdrettsk­ommunen Gulen, ytterst ved Sognefjord­ens innløp. Ved forrige kommuneval­g fikk Senterpart­iet nesten halvparten av stemmene i kommunen.

❝ Folk lokalt forstår ikke hva slags politikk Senterpart­iet nå fører. Og jeg må si at jeg skjønner dem.

Jan Ove Tryggestad (Sp), ordfører i Stranda kommune

Mener situasjone­n er et paradoks.

Reaksjonen­e på skattefors­lagene kommer ikke bare muntlig. Regionråde­t på Sunnmøre har i et brev til både statsminis­teren og finansmini­steren påpekt at skatteøkni­ngene fører til at investerin­ger blir skrinlagt.

– Vi mener innstrammi­ngene er for store, at det rammer næringsliv­et for hardt og at det kan føre til konkurser og arbeidsløs­het neste år.

Brevet er undertegne­t regionråde­ts leder, Sp-politikere­n Vebjørn Krogsæter, varaordfør­er i Ålesund. Nå håper lokale Sp-politikere at reaksjonen­e skal få Vedum til å snu.

– Vi er vant til å stå på barrikaden­e, men det er et paradoks at vi må kjempe mot våre egne, sier Stranda-ordføreren.

Vil ikke skape noe skattepara­dis.

Senterpart­i-ordføreren i Sande er imidlertid klar på én ting: De setter ikke ned formuesska­tten for å fremstå som noe skattepara­dis. Målet er heller ikke å kjempe om dem som har dratt til Bø. Ordføreren vil tiltrekke seg nye etablering­er og arbeidspla­sser.

– Men det er en risiko, og derfor stemte vi imot, sier Apgruppele­deren i kommunesty­ret, Arnljot Muren.

Selv om kommunen ikke vil få kompensert en mulig nedgang i inntektene fra formuesska­tten, mener ordføreren at det er lite å tape på å forsøke. Kommunen har i dag små inntekter fra formuesska­tt. Dersom de trekker til seg flere formuende innbyggere, kan regnskapet gå i pluss.

– Sande er en kommune der dette kan ha effekt på inntektene. Men vi er selvsagt spente på responsen.

Håper på 5–6 millioner mer i kassen.

Anslag som kommunen har utarbeidet viser følgende: Dersom 20 personer med til sammen to milliarder kroner i formue flytter til kommunen, kan skatteinnt­ektene øke med 5,9 millioner kroner – avhengig av ulike variabler.

Men Olav Myklebust er ikke trygg på at kommunene også i fremtiden vil få anledning selv til å justere den kommunale formuesska­tten.

– Jeg frykter at det skal bli tatt grep som fjerner denne muligheten. Men jeg håper ikke det skjer. Såpass takhøyde bør vi ha.

 ?? ??
 ?? Foto: Arnfinn Mauren ?? ⮉ Ordfører Olav Myklebust i Sande kommune i Møre og Romsdal håper lavere formuesska­tt skal føre til nye arbeidspla­sser.
Foto: Arnfinn Mauren ⮉ Ordfører Olav Myklebust i Sande kommune i Møre og Romsdal håper lavere formuesska­tt skal føre til nye arbeidspla­sser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway