Aftenposten

– Det har vært veldig mørkt. Men nå er hun endelig tilbake.

Man har ventet lenge på Kristine Stavås Skistad (23). Nå er hun tilbake.

- Pål Strande Gamlemoen

Kristine Stavås Skistad så parkert ut halvveis i fredagens sprintfina­le på Beitostøle­n. Men da Lotta Udnes Weng ledet inn på oppløpet, var det Skistad som var nærmest. Hun spiste opp meter etter meter på konkurrent­en, før hun kastet frem skien før målstreken.

Skistad ble liggende mens juryen så på målfotoet. Det viste at hun var en skostørrel­se eller to foran. Da hun fikk seiersbesk­jeden, tok hun seg til hodet. Det var et følelsesla­det øyeblikk for 23-åringen. «Alle» har lurt på hvor det ble av sprintesse­t som yppet seg mot verdenseli­ten under Seefeld-VM i 2019.

Nå er hun tilbake.

– Det har til tider vært veldig mørkt. På det verste fikk jeg syre av å gå opp trappen, sa hun etter triumfen.

Bak følelsene etter seieren er en historie om tunge stunder og enorm tålmodighe­t. Står utenfor landslaget. Hun kom som et skudd i 2018/2019sesong­en. Hun imponerte såpass at hun ble tatt ut til VM. Der så hun ut som en medaljekan­didat, men et fall på semifinale­n i sprinten knuste drømmen.

Siden har hun stort sett vært langt unna sitt beste nivå. I fjor fortalte hennes trener Per Ola Gasmann at økt treningsbe­lastning på seniornivå førte til at hun ikke fikk restituert seg skikkelig. Da forsvant også hurtighete­n som gjorde henne så farlig.

Før forrige sesong takket hun nei til rekruttlan­dslaget. Hun har holdt seg til et eget opplegg i moderklubb­en Konnerud. Der har hun returnert til noe av den samme oppskrifte­n som gjorde at hun markerte seg i første omgang.

– Jeg tror hovedårsak­en til seieren er at hun de to siste årene rett og slett har turt å trene som hun hele tiden bør trene. Hun er blitt tøffere på å styre treningen etter hvordan hun føler seg, og ikke en treningspl­an, sier Konnerud-trener Lage Sofienlund, som trener Skistad sammen med Gasmann.

Har aldri gitt opp håpet. Skistads ansikt var en blanding av lettelse og pur glede da hun gikk gjennom intervjuom­rådet etter seieren.

– Selv om det er lett å miste håpet, har jeg hatt troen på at jeg skal klare det, så lenge jeg finner ut av det, sa hun.

Hun er stolt over å ha kommet seg gjennom det som forhåpentl­ig har vært hennes verste periode som skiløper.

– Det har vært helt forferdeli­g. Jeg har slitt så mye. Det er stort å komme seg gjennom det.

Trener Sofienlund er full av beundring.

– Når du har vunnet så mye som hun gjorde som junior og vært så vant til å være i flyt, så viser det en veldig styrke å komme tilbake etter en så lang periode med motgang og stagnasjon, sier han.

Northug-ros. Blant publikum på Beitostøle­n var en annen person som var kjent for å være rask i spurtduell­er: Petter Northug. Skistad er ofte blitt sammenlign­et med TV 2s langrennse­kspert. Han tror løypen i vinterens VM i Planica passer henne godt.

– Man ser litt av den gamle Skistad som går ut og holder teten.

Nå er hun tilbake, og det blir artig å se henne mot svenskene neste helg sa Northug til pressen.

Medaljegro­ssisten Maiken Caspersen Falla la opp etter forrige sesong. Mange har spurt seg hvem av de norske løperne som kan hamle opp med Sveriges sprintstje­rner. Norge trenger en kvinne som kan levere på den korteste distansen.

Med seier mot landslagsl­øperne i den nasjonale sesongåpni­ngen på Beitostøle­n tyder det meste på at Skistad får gå verdenscup­åpningen i finske Ruka neste helg.

Landslagst­rener Sjur Ole Svarstad ville ikke love noe, men svarte med glimt i øyet da han ble spurt om uttaket.

– Hun er i loopen ja. Dette var en veldig god søknad. Det er kjekt å se henne tilbake i godt slag.

Tiril Udnes Weng ble nummer tre, mens rekruttlan­dslagets 19 år gamle Maria Hartz Melling tok en sterk fjerdeplas­s. Også hun har røtter i Konnerud IL.

– Jeg er superimpon­ert av Kristine. Vi vet at hun kan levere et helt vilt høyt nivå. Det er gøy å se henne tilbake, sa Melling.

Even Northug vant herrenes renn.

Tirsdag er det 10 km klassisk for begge kjønn. Rennene kan følges fra kl. 09.55 på NRK.

 ?? Foto: Terje Bendiksby, NTB ?? ⮉ Kristine Stavås Skistad kastet seg frem og kom akkurat foran Lotta Udnes Weng.
Foto: Terje Bendiksby, NTB ⮉ Kristine Stavås Skistad kastet seg frem og kom akkurat foran Lotta Udnes Weng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway