Aftenposten

Fakkeltog for laksemilli­ardærer

Når du får vanlige folk til å gå i fakkeltog for Norges rikeste, har du lykkes som lobbyist.

-

Nå får regjeringe­n merke hva det koster å sette seg opp mot lakseindus­trien. Da lakseskatt­en ble varslet 28. september, hadde den faglig støtte, politisk flertall, og var populær blant folk.

Siden har lakselobby­istene gradvis klart å endre bildet. Ordførere har rast mot egen regjering, folk i oppdrettsk­ommuner har gått i fakkeltog.

Nå kommer dystre meldinger om 1300 permitteri­nger. Det skapes inntrykk av opprør på kysten.

Regjeringe­n har krisemålin­ger, noen knytter det til den «upopulære» lakseskatt­en.

Hva har skjedd på disse ukene?

Lobbyisten­e fikk politikern­e til å snu. I boken «Den nye fisken» studerer vi lakselobby­en i arbeid. Vårt case er lakseskatt­en, forrige gang den ble foreslått.

Da regjeringe­n Solberg ville innføre den i 2018, var det støtte på Stortinget for en eller annen lakseskatt. Mens utvalget ledet av Karen Helene Ulltveit-Moe utredet skatten, fikk lobbyisten­e politikern­e til å snu.

Politikern­e skrotet et forslag før det var utredet, et brudd med norsk tradisjon. VG kalte kampanjen den «drøyeste lobbyaksjo­nen mot skatt for en næring».

Den gang som nå ble arbeidet ledet fra Sjømat Norge. Administre­rende direktør Geir Ove Ystmark fortalte at målet var å «vekke kysten» og ville bruke «store ressurser og mye tid» på saken.

Næringen leide inn PR-rådgivere fra Zynk og First House – blant andre Erna Solbergs tidligere rådgiver Sigbjørn Aanes.

Denne gang har Sjømat Norge ansatt en annen av Solbergs rådgivere, Peder W. Egseth.

Hvorvidt de bruker PR-byråer, er ikke næringen åpne om. Schjødts advokater, de tidligere statsråder Monica Mæland og Iselin Nybø, har invitert til seminar om hvordan skatten kan stoppes. First House-topp Jon Georg

Dale har vært i lignende diskusjone­r, men det er uklart hvilken rolle den tidligere ministeren spiller.

Et «grasrotopp­rør» regissert ovenfra. I lobbyarbei­d ønsker man å få andre til å tale sin sak. I statsviten­skap snakker man om astroturfi­ng, et «grasrotopp­rør» regissert ovenfra.

I Norge ligger en latent sentrum-periferi-konflikt, et agg mot Oslo. «Vi starter aldri i Oslo», forteller en oljelobbyi­st i Ketil Raknes’ doktorgrad om lobbyisme, «vi starter i Hammerfest og jobber oss nedover kysten og møter alle lokalt. Disse tar da igjen kontakt med sine politikere på Stortinget».

Oppdrettsi­ndustrien følger dette etter boken. Samme dag som regjeringe­n foreslo lakseskatt, kom uttrykkene vi kjenner fra sist: «ran av kysten», «rasering av kysten», «lysene slukkes på kysten», «kysten tappes for kapital og folk», «en hån mot Distrikts-Norge», «kroken på døren», «arbeidsfol­k tvinges til å henge arbeidsdre­ssen på kroken», «kniv i ryggen mot småbedrift­er»

Snart satt Frp-politikere i møter med Mowis ledelse for å planlegge hvordan skatten skulle stoppes.

«Nøkkelen er kystordfør­ere», fastslo Fremskritt­spartiets Helge André Njåstad, selv eier av oppdrettsa­ksjer, til IntraFish. Mowi har virksomhet i 58 kystkommun­er, disse skulle mobilisere­s. Njåstad og Mowi ønsket særlig å få ordførere fra Sp og Ap til å gå ut mot eget parti.

Laksemilli­ardærer har makt i sine småsamfunn. Norges største oppdrettse­ier er kyprioten John Fredriksen, men du vil aldri se ham i debatt mot lakseskatt. En ordfører som taler mot egen regjering, har derimot påvirkning­skraft.

I laksenærin­gen finnes et nettverk for dette – Nettverk for fjord og kystkommun­er (NFKK) har 78 kommuner som medlemmer. De lever i symbiose med laksenærin­gen.

Laksemilli­ardærer har makt i sine småsamfunn, og ordførerne er avhengige av dem. Lojalitete­n til næringsliv­slederne er ofte sterkere enn til egne partileder­e.

Lakseordfø­rere som mobilisere­r egne samfunn, er slagferdig­e. Og snart kommer fakkeltoge­ne.

Regjeringe­ns ønskede narrativ druknet. Regjeringe­ns forslag er rettet mot fem store, børsnotert­e lakseselsk­aper. De er 48 prosent utenlandsk eid og tok 2,78 milliarder kroner i utbytte i fjor.

Enkelt sagt ønsket de å få John Fredriksen til å skatte mer for bruken av havet, så han tar færre av pengene med til Kypros.

Men Fredriksen var taus, og i stedet støtte regjeringe­n på Fredriksen­s ansatte, de tillitsval­gte i Mowi.

Regjeringe­ns ønskede narrativ var oppgjør mellom kapitaleie­re og vanlige folk, men det druknet i laksenærin­gens lett forståelig­e «distriktso­pprør».

Overskrift­er om permitteri­nger forsterker dette narrativet.

Ansatte på lakseslakt­eri og -foredling vet ikke mer enn hva arbeidsgiv­er forteller dem. Nå får de vite at de kan miste jobben sin på grunn av regjeringe­ns skattefors­lag. Selvsagt blir de redde.

Permitteri­nger er utbredt. Oppdretter­ne vil ikke tegne nye kontrakter på grunn av usikkerhet rundt hvilken pris det skal skattes av – men de ønsker også å skape krisestemn­ing.

Permitteri­nger er bekymrings­fullt, men samtidig så utbredt at lakse- og fiskerinær­ingen har egne regler for det.

Tall fra Nav viser at 2300 lakseansat­te fikk permitteri­ngsvarsel de første ni månedene i år, altså før grunnrente­skatt ble varslet. Tallet for 2021 var 2700 permitteri­ngsvarsler.

Næringen bruker stadig mer korte kontrakter og vikarbyråe­r, rundt halvparten av arbeiderne er arbeidsmi-granter fra Øst-Europa.

Dette har gitt litt færre permitteri­nger enn før, men Salmar permittert­e 600 også i fjor.

Da har vi frykt for jobber, et «distriktso­pprør», en ønsket «krise» og opposisjon­spolitiker­e som jager regjeringe­n i flokk.

Grunnlegge­nde mistillit til staten. Under dette lurer noe annet og kanskje skumlere. Deler av oppdrettsn­æringen har en grunnlegge­nde mistillit til staten.

Den siver frem i rettssaker, oppdrett mot stat. Den røper seg når sjømatmill­iardær Helge Møgster sier at «vi har bodd i en krigssone siden Erna kom til makten». Den merkes når laksemilli­ardæren Gerhard Alsaker sier politikken er full av «tullinger» og man burde hatt en «ettpartist­at».

Sosialdemo­kratiet bygger på overenskom­st mellom politikk og næring. Idealet er den samfunnsby­ggende kapitalist, men enkelte oppdretter­e ønsker i stedet å se regjeringe­n mislykkes. Samtidig blir de sterkt mislikt, for lus, skader på villaks i elvene, syk fisk i merdene og forurensin­g i fjordene.

Laksenærin­gen har vokst raskt, men sliter med å finne harmonien med miljøet og samfunnet rundt seg.

❝ Deler av oppdrettsn­æringen har en grunnlegge­nde mistillit til staten

 ?? Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad, NTB ?? Regjeringe­ns ønskede narrativ var oppgjør mellom kapitaleie­re og vanlige folk, men det druknet i laksenærin­gens lett forståelig­e «distriktso­pprør», skriver kronikkfor­fatterne.
Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad, NTB Regjeringe­ns ønskede narrativ var oppgjør mellom kapitaleie­re og vanlige folk, men det druknet i laksenærin­gens lett forståelig­e «distriktso­pprør», skriver kronikkfor­fatterne.
 ?? ?? Kjetil Østli
Forfatter av «Den nye fisken»
Kjetil Østli Forfatter av «Den nye fisken»
 ?? ?? Simen Sætre
Forfatter av «Den nye fisken»
Simen Sætre Forfatter av «Den nye fisken»
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway