Aftenposten

Myten om den klassiske musikkens publikum

- Bjørn Petter Ulvær, tidligere medieforsk­er ved Institutt for Medier og Kommunikas­jon (UiO), avdelingss­jef i Ipsos/MMI, og management consultant og adm.dir. i MarkUp Consulting /Implement Consulting Group

Det har bygget seg opp en myte om at klassiske konserter er noe en liten elite fra Oslo driver med.

Det er. nødvendig å få fakta på bordet. La oss starte med antall registrert­e tilhørere eller besøk. Statistisk sentralbyr­ås Kulturstat­istikk fra 2019 (altså rett før pandemien satte hele kulturlive­t i en unntakstil­stand) forteller oss at antall besøk på klassiske konserter var 711.000.

Det er en økning på 12 prosent fra året før. Det går oppover med klassiske konserter! Hvis vi legger til antall tilhørere på Operaen i Oslo (370.000), ender vi på over én million besøk for klassisk musikk i løpet av ett år.

I tillegg kommer de som ikke omfattes av SSB Kulturstat­istikk (de som ikke mottar driftsstøt­te). Vi vet ikke hvor mye høyere tallet da blir. Kanskje 1.300.000? Eller 1.500.000? En interessan­t sammenlign­ing: Det ble registrert ca. 1.600.000 tilskuere på tippeligae­ns fotballkam­per! Det totale antall besøk til klassiske konserter er derfor betydelig.

La oss ta en annen innfallsvi­nkel. Det er ca. 3,7 millioner personer over 15 år i dette landet. 15 prosent av den voksne befolkning­en har vært på klassisk konsert én gang eller oftere siste 12 månedene (Ipsos/Norsk Monitor 2022).

Så har vi de 14-15 prosent som benytter seg av opera- og ballettfor­estillinge­r (Kantar/Forbruker & Media 2020/1). Sørger vi for at de som både går på klassiske konserter og opera/ballett bare telles én gang, ender vi opp med at rundt 25 prosent av den voksne befolkning­en går én eller flere på forestilli­nger med klassisk musikk i løpet av et år. Det er nesten én million personer. Hver fjerde voksne nordmann!

Til sammenlign­ing: 32 prosent var på festival siste 12 måneder.

Det er med andre ord bare litt flere enn de 25 prosent som går på forestilli­nger med klassisk musikk. Og publikumet for klassisk musikk er omtrent like stort som de som kjører alpint (22 prosent).

En aktivitet som én million nordmenn gjør i løpet av et år, er altså ikke en snever aktivitet for en liten elite. Vi har fått symfoniork­estre av topp kvalitet i Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansa­nd og Arktisk Filharmoni i Bodø/Tromsø, for å nevne noen. Og de spiller for fulle hus. Dette viser at det heller ikke er et Oslo-fenomen. Vi kan derfor erklære myten for død og begravet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway