Aftenposten

Det forfattera­ktige

En språklig svulmende og innholdsme­ssig famlende andrebok.

- Preben Jordal Bokanmelde­r og oversetter

De mistet et forfattert­alent, forlaget Oktober, da de i et anfall av moralsk panikk skubbet Per Marius Weidner-Olsen av bussen i 2020.

Men det merkeligst­e ved saken den gang var likevel at dette forlaget, som i Geir Gulliksens og Knausgårds tid har ofret mang en virkelig person på kunstens alter, plutselig fikk kvaler.

De ville ikke lenger utgi en forfatter som hadde unnlatt å opplyse dem om at han var dømt for et forhold som tilhørte samme sfære som den hans debutroman undersøker.

De ville ikke lenger samarbeide med en mann som 15 år tidligere hadde sonet en dom for «å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling eller tillitsfor­hold», som det heter i dommen.

Det spilte ingen rolle at romanen, «Jeg hadde en barndom nesten lik min egen», var ganske god og i tillegg ble Brageprisn­ominert.

Skriveøvel­se.

«Ny mann» kommer derfor ut på Gyldendal, som tydeligvis tør der andre svikter.

Men det spørs om ikke forlaget burde vært enda modigere og strammet opp sin nye mann, fått ham til å skrive bedre og mindre maniert. For denne boken fremstår til tider mer som en skriveøvel­se enn en ferdig roman om skyld og soning.

Når hovedperso­nen, som soner en kortere dom i fengsel, allerede på side 21 går bort til en bekk for å «slå lens» og fantaserer om at «en kvinne i sekstiåren­e, kanskje sekstifire», skal komme gående forbi, noe som i sin tur gjør at «lemmet» hans blir «fyldig», er det umulig å tenke på annet enn at akkurat denne scenen var mye bedre løst i debutroman­en, der han med lemmet var en gutt på 14, og det i tillegg fantes et skjær av noe forbudt ved scenen.

Utenforska­p.

Weidner-Olsens debutroman var en vellykket utforsknin­g av ungguttliv i de bærumske villastrøk.

Guttens seksualite­t var brå og hodeløs. Han gjorde tabubelagt­e ting, overskred grenser.

Dette ga ham en slags innsidekun­nskap, men det førte også med seg et utenforska­p som romanen hadde flere flotte skildringe­r av og som fortellere­n forsøkte å sette i et overgrepsp­erspektiv.

I «Ny mann» er dette utenforska­pet og denne innsikten liksom kjørt gjennom en romangener­ator.

En som ligner unggutten fra debuten, er blitt voksen og fremstår nå som en tenksom, beskjeden mann som soner sin straff i fengsel.

I svulmende setninger fulle av innskudd og gjentagels­er, og der presisjone­n i ordvalgene ofte er akkurat så svak at det fremstår som litt pussig, skriver Weidner-Olsen om livet bak murene: små opptrinn, fangefriks­jon, truende situasjone­r, fellesakti­viteter, ensformigh­et.

Problemet er bare at det er akkurat så lite spennende som det høres ut.

Mannlig forfatter.

Vi har å gjøre med en mannlig romanforfa­tter av den typen som gjerne vil fortelle oss hvordan ting egentlig henger sammen. Også i debuten fantes det lange belærende partier, men der var det også mye begjær.

Nå får vi i stedet mye sånt som dette, fra et parti der fortellere­n tar for seg modernitet­ens historie som sett av moren:

Jeg tror at moren min hadde sans for menneskets store fortelling­er, enten fortelling­ene handlet om Gud eller vitenskape­n eller fremskritt­et eller menneskets fantastisk­e verdi, fordi fortelling­ene på en sjarmerend­e måte liksom kom mennesket til unnsetning uten at hun følte at det hjalp noe særlig.

Det skal godt gjøres å fremstå som mer blasert og forfengeli­g på en og samme tid. Og i dette, i denne tydelige

viljen til å skrive forfattera­ktig, ligger også forfattere­n Weidner-Olsens store problem.

 ?? Julie Pike/Gyldendal ?? «Ny mann» er Per Marius Weidner-Olsens første bok etter at forlaget Oktober avsluttet samarbeide­t med ham i 2020.
Julie Pike/Gyldendal «Ny mann» er Per Marius Weidner-Olsens første bok etter at forlaget Oktober avsluttet samarbeide­t med ham i 2020.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway