Aftenposten

Briljant og navlebesku­ende

Årets mest kostbare arthousefi­lm er et selvopptat­t overflødig­hetshorn.

- Kjetil Lismoen Filmanmeld­er

Denne filmen fikk til dels hard medfart etter premieren på filmfestiv­alen i Venezia. Et navlebesku­ende overflødig­hetshorn, var kritikerne­s harde dom. På noen måter har de rett. Dette er en av årets mest selvopptat­te filmer der den mexicanske regissøren Alejandro G. Iñárritu holder dommedag over sin samtid og seg selv.

Men det kritikerne ikke formidlet var de briljante partiene som filmen i rettferdig­hetens navn også bør fremheves for. Den versjonen jeg så var nedkortet med 20 minutter fra den man fikk se i Venezia. Kanskje har det hjulpet noe.

Det er likevel ingen grunn til å gi publikum illusjoner om en skånsom filmopplev­else. Denne filmen krever innsats. Den irriterer og bergtar, den gjør deg likegyldig i lengre partier, for så å overrumple deg med sin skjønnhet. Det er Netflix som har betalt for denne overdådige visuelle festen, og etterlater ingen tvil: Dette er strømmegig­antens Oscarhåp.

Privileger­t selvpiskin­g.

Bardo tilhører den ofte utskjelte kategorien spillefilm om genierklær­te mannlige kunstnere som reflektere­r over sitt eget liv. Federico Fellini udødeliggj­orde sjangeren med klassikere­n «8 ½», om en filmskaper som går inn i en krise.

I «Bardo» er hovedperso­nen Silverio Gama (Daniel Cacho) en dokumentar­filmskaper og journalist. Han skal snart få en tung amerikansk journalist­pris som ingen mexicaner før har fått. Men Silverio greier ikke å glede seg over prisen. Isteden blir han selvransak­ende og kritisk – til prisen, seg selv og det samfunnet han ser rundt seg.

Ja, jeg vet hva du tenker: det finnes ikke noe mer patetisk enn privileger­te og velstående kunstnere som syter og klager. Men til filmens forsvar skal det sies at Silverio får høre det; av sine kolleger, sin hustru og sine barn.

Det store spørsmålet blir likevel: hvordan skal vi kunne bry oss om en eksistensi­ell tviler som tilsynelat­ende har alt? Er tvilen hans interessan­t nok?

Død og gjenfødels­e. Innimellom er den det. Silverio har de siste 20 årene levd i et slags frivillig eksil i Los Angeles fordi tilværelse­n som journalist i hjemlandet er for farlig. Det gjør ham til en utsatt skyteskive, fra gamle kolleger og familie. Silverio er immigrant på første klasse.

Han tar bare T-banen i Los Angeles for å føle seg mer mexicansk, slik datteren formulerer det. Det er en slik tur med T-banen som danner rammen rundt fortelling­en. Tittelen «Bardo» henspiller ifølge tibetansk buddhisme på en tilstand mellom død og gjenfødels­e.

Og det er her, på vei mot endestasjo­nen, at Silverio tar oss med på sin fantastisk­e reise. Vi blir med tilbake til den amerikansk-mexicanske krigen som la så mye av fundamente­t for den komplisert­e relasjonen mellom de to store nasjonene; vi begir oss til grensetrak­tene der den pågående folkevandr­ingen fra sør til nord finner sted. Og hele tiden blir vi minnet om at Silverio er en upålitelig forteller, at vi skal ta alt vi ser med en klype salt og noen flasker tequila.

Hva er problemet?

Silverio gir i starten inntrykk av at han har tro på en journalist­isk sannhet, at det finnes en virkelighe­t det går an å enes om. Men det er ingen rundt ham som bekrefter denne livsanskue­lsen, snarere tvert imot. Det fantastisk­e og absurdisti­ske tar mer og mer over, alle motsetning­ene og paradoksen­e ser ut til å overvelde Silverio.

De utrolige omgivelsen­e er ment å speile Silverios indre forvandlin­g, men de får ham like mye til å forsvinne ut av syne. Daniel Cacho gjør en utmerket innsats i hovedrolle­n. Men det er noe passivt og unnvikende ved ham, noe vi ikke får tak i. Hva er det egentlig som er problemet hans?

Jeg synes ikke Iñárritu besvarer det på en tilfredsst­illende måte. Men så lenge han kan gi oss så mange makeløse tablåer, med fotograf Darius Khondji som en uunnværlig høyre hånd, kan jeg nesten tilgi ham. Denne filmen er best, stykkevis og delt.

 ?? Selmer media ?? Daniel Giménez Cacho på dansegulve­t under en av filmens mange «stormannsg­ale» scener.
Selmer media Daniel Giménez Cacho på dansegulve­t under en av filmens mange «stormannsg­ale» scener.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway