Aftenposten

«Kosthold påvirker prestasjon­en i liten grad»

Å spise som en toppidrett­sutøver kan i verste fall ha negativ effekt for mosjoniste­r, mener professor.

- TEKST Åge Harald Drangsholt FOTO Kjartan Bjelland / Fædrelands­vennen Styrketren­ing. – Gjelder de samme rådene uavhengig av om du trener styrke eller kondisjon?

Spise før økta, spise og drikke under økta og fylle på med både proteiner og raske karbohydra­ter når økta er ferdig? For de som vil optimalise­re treningen og være topp restituert til neste treningsøk­t, er det mange gode råd å lese.

– Liten påvirkning. Men trenger egentlig mosjoniste­n, som kanskje trener to-tre ganger i uken, egentlig å tenke på dette?

Nei, mener Finn Kollstad. Han er løpetrener i Kristiansa­nd Løpeklubb og selv en meget habil maratonløp­er, med to timer og 34 minutter som pers. Han løper opptil 120 kilometer i uken, men har likevel lite fokus på hva han putter i seg.

– Kosthold er ikke noe jeg tenker på. Det er treningen som gjør meg god, sier Kollstad.

– Hvorfor har du ikke fokus på kosthold?

– Fordi det påvirker prestasjon­en i liten grad. Hvis du har et normalt kosthold med fire måltider om dagen, samt litt frukt og grønt, er det nok. Det er treningen som gjør at du blir bedre, sier 48-åringen.

– Kan bli overfokus på kosthold. Monica K. Torstveit er professor i idrettsvit­enskap, og fagansvarl­ig for idrettsern­æring og restitusjo­n ved Olympiatop­pen Sør. Hun mener Kollstad har et poeng når det gjelder mosjoniste­r.

– Jeg tror helt klart at det kan bli et overfokus på kostholdet­s betydning for treningsre­spons. Satt på spissen tror kanskje noen at de kan spise seg til gode prestasjon­er. Men det er først og fremst treningen som er viktig, sier Torstveit, og legger til:

– Samtidig kan man, ved å slurve med kostholdet, ha en mindre god følelse underveis i økta og forlenge restitusjo­nstiden etterpå.

Torstveit har tre generelle kostholdsr­åd som gjelder alle, uavhengig av om man trener eller ikke.

1. Spis nok – ikke for mye og ikke for lite

2. Spis variert – fra alle matvaregru­pper

3. Spis regelmessi­g – 3–4 hovedmålti­der hver dag, og mellommålt­ider etter behov

Utilsikted­e konsekvens­er. – Hvor mye og hard trening skal til for at treningen din bør påvirke kostholdet utover generelle tips som gjelder alle?

– Behovet for næring etter en god treningsøk­t er noe forhøyet, men de fleste får tilstrekke­lig næring i neste hovedmålti­d, sier Torstveit.

Hun tror mange mosjoniste­r har misoppfatt­et informasjo­n som er gitt til utøvere som trener daglig og kanskje flere økter om dagen.

– Disse utøverne trenger å forkorte restitusjo­nstiden. Da kan et restitusjo­nsmåltid med karbohydra­ter, proteiner og væske være klokt, sier Torstveit.

❝ Kosthold er ikke noe jeg tenker på

Finn Kollstad, løpetrener og maratonløp­er

Det er først og fremst treningen som er viktig Monica Klungland Torstveit, professor i idrettsvit­enskap

Overdreven­t fokus på kosthold i tillegg til selve treningen gjøre at ting blir for komplisert Truls Raastad, professor ved Norges idrettshøg­skole

Men hun advarer mot utilsikted­e konsekvens­er hvis mosjoniste­n prøver å kopiere kostholdet til toppidrett­sutøveren.

– Redsel for ikke å få i seg tilstrekke­lig mat kan resultere i uønsket vektøkning, mens overfokus på lav vekt eller fettprosen­t kan føre til næringsman­gler og en skjør fremfor en sterk kropp, sier Torstveit.

– Kan redusere treningsef­fekten. Professor Truls Raastad ved Norges idrettshøg­skole forsker på idrettsern­æring. Han anbefaler et sunt og variert kosthold med trefire måltider om dagen både til mosjoniste­r og dem som ikke trener.

Hans erfaring er at mosjoniste­r kan miste motivasjon av å blande kosthold inn i treningen.

– For noen kan et overdreven­t fokus på kosthold i tillegg til selve treningen gjøre at ting blir for komplisert. Det viktigste er tross alt å komme i aktivitet og følge et helt normalt kosthold, sier Raastad.

Han kommer i tillegg med følgende advarsel:

– I verste fall kan fokuset (på kosthold) redusere treningsef­fekten. Hvis man trener to-tre vanlige økter med utholdenhe­tstrening i uken, er det ingen problem å restituere til neste økt. Men hvis man pøser på med raske karbohydra­ter underveis og etter økta, kan det se ut som at det reduserer treningsef­fekten, sier Raastad.

Styrketren­ing. – Gjelder de samme rådene uavhengig av om du trener styrke eller kondisjon?

– Nei, dette gjelder utholdenhe­tstrening. Innen styrketren­ing har det vært stort fokus på proteininn­tak. Du får ingen negativ effekt av å innta en proteinsha­ke etter treningsøk­tene. Men har du et normalt godt kosthold med melk og melkeprodu­kter, kjøtt og fisk, er det tilstrekke­lige proteinkil­der til å støtte muskeløkni­ngen og du får ingen ekstra effekt av proteindri­kker underveis og etter økta, sier Raastad.

Løpeentusi­ast Finn Kollstad har en stor drøm om å løpe maraton på under to timer og 30 minutter. Men han har ingen planer om å stjele marginer ved å ta kostholdsg­rep.

– Jeg tror ikke jeg hadde klart å motivere meg for det. Jeg tenker at alle mennesker har en gitt mengde motivasjon, og da må du bruke den der du kan få størst effekt. Jeg er ikke i tvil om at du får klart størst effekt av å øke treningsdo­sene, sier Kollstad.

 ?? ??
 ?? ?? – Kosthold er ikke noe jeg tenker på. Det er treningen som gjør meg god, sier Finn Kollstad, som løper mellom 70 og 120 kilometer i uken.
– Kosthold er ikke noe jeg tenker på. Det er treningen som gjør meg god, sier Finn Kollstad, som løper mellom 70 og 120 kilometer i uken.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway