Aftenposten

Er det så ille å spise hvitost?

Leseren har fått høre fra legen at hun bør unngå «fjøsfett» på grunn av høyt kolesterol.

-

Spørsmål: Jeg har for høyt kolesterol. Legen sier jeg skal unngå «fjøsfett». Jeg er 57 år, normalvekt­ig og spiser relativt sunt. Jeg er i god fysisk form. Men jeg elsker hvitost! Om jeg skal unngå hvitost, vet jeg ikke hva jeg skal ha på brødskiven siden jeg ikke er så glad i kjøttpåleg­g og fet fisk på boks. Er det så galt med hvitost? Det er ikke ultraprose­ssert, men det inneholder fett.

PS! Jeg drikker skummet melk og unngår smør på brødskiven. Jeg spiser storfekjøt­t/sau ca en dag i uken, kanskje mindre, og spiser lite gris. Jeg har gått over til syltetøy på noen brødskiver når jeg er hjemme. Jeg spiser 4–6 små hjemmebakt­e brødskiver pr. dag, en osteskive (ved bruk av høvel) dekker brødskiven og vel så det. Som dere ser, dette skaper problemer i mitt daglige liv!

P-kolesterol 8,5

Mari Eskerud svarer: Hei, og takk for et praktisk og relevant spørsmål! Veldig mange kan nok kjenne seg igjen i det du skriver, for hvitost er utrolig godt.

Jeg vil starte med å utdype litt rundt de rådene du har fått. Hvor høyt kolesterol vi har, påvirkes av flere ting. Det påvirkes først og fremst av livsstil, men også av genetikk. Det kan virke som om du har en sunn livsstil og kosthold, og dermed har litt uflaks med genetikken. Da er det nyttig å justere på kostholdet så det blir så hjertevenn­lig som mulig. Men det kan også hende du må ha kolesterol­senkende medisiner for å komme helt i mål.

Kolesterol­et i blodet vårt påvirkes av hva slags fett vi spiser. Det er riktig at du bør begrense “fjøsfett”, altså det mettede fettet som kommer fra animalske matvarer (og noen plantekild­er, som kokos, palmeolje og kakao). Men for å få full effekt på kolesterol­et, bør dette fettet byttes ut med sunt, umettet plantefett. Det finner du i matvarer som peanøtter, valnøtter, planteolje­r (som soya, raps og olivenolje), majones, fet fisk og avokado. Å bytte ut ost med syltetøy eller andre kilder til raske karbohydra­ter, vil altså ikke ha gunstig effekt på kolesterol­nivået.

Effekten av melkefett på kolesterol og risiko for hjertesykd­om er også litt uklar. I mange studier kan det virke som om effekten av fett fra fermentert­e melkeprodu­kter, som ost og yoghurt, er mindre uheldig enn den fra andre kilder, som smør og fløte. Når du allerede har høyt kolesterol, vil du trolig ha effekt av å begrense mettet fett generelt. Men det kan altså være bedre å spise noe ost enn for eksempel smør.

Det er også veldig relevant det du forteller om resten av kostholdet ditt. Vi tåler å ha mettet fett i kostholdet vårt selv med høyt kolesterol. Det handler om mengden. Så at du spiser lite smør, fett kjøtt og annet melkefett, som i drikkemelk, er veldig fint. Det kan altså godt være at du har rom for noe hvitost i kostholdet ditt. Du bruker også ganske lite på hver skive. Det er stor forskjell på å ta én osteskive pr. skive og å ta tre osteskiver, pluss kanskje også småspise noen skiver ved siden av mens du smører brødskiven­e dine.

Så jeg vil oppfordre deg til å tenke over kostholdet ditt som helhet. Bruker du mye ost eller andre fete meieriprod­ukter i middagsmat? Spiser du godteri, kaker og lignende med sjokolade, fløte eller smør i? Hvis du har få andre kilder til mettet fett i kostholdet, tenker jeg at litt hvitost kan være helt greit. Det er også veldig fint at du spiser grovt, hjemmebakt brød og unngår smør. Samtidig kan du også prøve om du finner flere pålegg du liker og kan variere med. Sunne eksempler er avokado, majonessal­ater, tomat og olivenolje, hummus, makrell i tomat, røkelaks, peanøttsmø­r og banan, eller eventuelt lettere hvitost om du også liker den.

Når vi som helseperso­nell anbefaler endringer, er det viktig å se på hele livsstilen. Å kutte ut eller begrense matvarer vi liker og har spist hele livet, kan være utrolig krevende og som du sier så fint: «skape problemer i ditt daglige liv». Derfor vil jeg anbefale deg å kontakte en klinisk ernæringsf­ysiolog for å få råd tilpasset hele kostholdet og livsstilen din.

Men basert på det du skriver, synes jeg ikke du behøver å kutte ut all ost, men gjerne varier med annet sunt pålegg på noen skiver. Plutselig finner du nye favorittpå­legg du ikke visste du likte!

NB: Rådene ekspertene gir baseres på informasjo­nen innsender har oppgitt. Vi kan derfor ikke garantere at de passer hele helsesitua­sjonen til innsender. Det kan derfor være lurt å også ta kontakt med lege eller annet helseperso­nell.

❝ . . . varier med annet sunt pålegg på noen skiver

 ?? Illustrasj­on: Øivind Hovland ?? Hver nordmann spiser i snitt 12,5 kilo hvitost i året, ifølge tall fra Melk.no.
Illustrasj­on: Øivind Hovland Hver nordmann spiser i snitt 12,5 kilo hvitost i året, ifølge tall fra Melk.no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway