Aftenposten

Norske rettssaler mangler fortsatt lydopptage­re

Hemmelige lydopptak ble avgjørende da uskyldig drapsdømte Per Liland fikk saken sin gjenopptat­t etter 23 år. 17 år etter at Stortinget vedtok å gjøre lydopptak i rettssaler, har nesten ingenting skjedd.

- Johannes Hålien

I1970 ble Per Liland uskyldig dømt til 21 års fengsel. To menn hadde blitt drept med øks i Fredriksta­d. Først 23 år senere fikk Liland gjenopptat­t saken sin. Han ble frifunnet, og et av de største justismord­ene i norsk rettshisto­rie var et faktum. I etterkant ble innsatsen til ekteparet Sven og Vibeke Ekroth trukket frem som avgjørende for at saken ble gjenopptat­t.

De tok opp Lilands rettssak med en hemmelig båndopptak­er.

Det ble ikke gjort offisielle opptak av parts- og vitneforkl­aringer under straffesak­en den gang. Slik er det i all hovedsak fremdeles i norske rettssaler. Viggo Kristianse­ns sak er et slikt eksempel.

«Enestående mangelfull­t». Da Gjenopptag­elseskommi­sjonen vurderte Kristianse­ns sak i 2021, kunne de ikke vite med sikkerhet hva som ble sagt under rettssaken i 2001. Kommisjone­n måtte i stedet tolke gamle avisartikl­er for å finne ut hva som ble sagt i retten da Kristianse­n ble dømt.

– Det er ganske betegnende, sier jusprofess­or Maria Astrup Hjort ved Universite­tet i Oslo.

Hun mener det er mange gode grunner til å begynne med lydopptak i retten. Det kan blant annet virke ressursbes­parende. Lagmannsre­tten kan forholde seg til opptak fra tingretten. På den måten kan man slippe en «full reprise» av tingrettsb­ehandlinge­n.

– I tillegg vil opptak gi større mulighet for en materielt riktig avgjørelse, sier Hjort.

– Du får jo i større grad mulighet for å gå tilbake og se hva som faktisk ble sagt.

Stortinget vedtok allerede i 2005 man skulle få på plass et opptakssys­tem i norske rettssaler. I Oslo tingrett fikk man på plass opptaksuts­tyr i forbindels­e med 22. juli-rettssaken. Dette brukes fremdeles. Men de fleste andre rettssaler mangler fortsatt utstyr.

I en rapport fra 2015 konkludert­e et offentlig utvalg med at mangelen på opptak i Norge var «enestående mangelfull­t i internasjo­nal sammenheng».

– Oppsiktsve­kkende. – Vi mener det burde være en selvfølge med notoritet om forklaring­ene i retten og at dette bør skje ved hjelp av lyd- og bildeoppta­k, sier Dommerfore­ningens leder Kirsten Blekestad.

Hun forteller at loven sier at man skal gjøre opptak både i sivile saker og i straffesak­er. Unntak kan bare gjøres når opptaksuts­tyr ikke er tilgjengel­ig. Blekestad mener det ikke har vært politisk vilje til å finansiere utstyret som trengs. Derfor blir også unntaket om ikke å ta opptak praktisert i så å si alle rettssaker.

– Dette unntaket har man operert med altfor lenge, sier Jon Wessel-aas, som er styreleder i Advokatfor­eningen.

– Det er rett og slett et problem. Og det er ganske oppsiktsve­kkende at man har en lovgivende myndighet som ikke bevilger penger til å gjennomfør­e noe den selv har vedtatt.

– Tror du at opptak i retten kunne endret sakers utfall?

– Ja, det tror jeg absolutt. Nettopp fordi man får den situasjone­n at vitner og parter i tingretten forklarer seg og ser hvordan saken går, eller hva andre har

sagt, og tilpasser forklaring­en sin etter det i ankeomgang­en. I runde to finnes det ikke noen dokumentas­jon av hva som ble sagt i første runde.

– Burde vært på plass. Sven Marius Urke i Domstoladm­inistrasjo­nen sier det ikke er noe tvil om at lyd- og videooppta­k av rettssaker ville vært positivt for rettssikke­rheten. Dette er noe de fleste er enige om, sier Urke.

– Rettssikke­rhetspersp­ektivet er blitt aktualiser­t etter justismord-sakene der man ikke har opptak av hverken lyd eller bilde. De fleste land i Europa har opptak, men i Norge har vi ingenting.

Urke sier at enkelte domstoler i dag gjør opptak i forbindels­e med et prøveprosj­ekt. Dette gjelder i Nord-troms tingrett, Sør-rogaland tingrett, samt Hålogaland lagmannsre­tt og Gulating lagmannsre­tt. Oslo tingrett har hatt opptaksuts­tyr i flere år.

De aller fleste domstoler mangler likevel fremdeles utstyret. Det er uholdbart, mener Urke.

– Rettssikke­rhetspersp­ektivet alene burde være nok til å få på plass en ordning for opptak. Og det burde vært på plass tidligere.

Venter på rapport. – Det er riktig at opptak ikke gjøres i norske domstoler annet enn der det har pågått prøveprosj­ekt omordninge­n.

Det skriver senior kommunikas­jonsrådgiv­er Linda Hafstad i Justisdepa­rtementet i en e-post til Aftenposte­n.

Prøveprosj­ektet med lyd- og videooppta­k ble utvidet til to nye tingretter med virkning fra 2019. Dermed tas det i dag opptak i fire av landets 23 tingretter.

– Sluttrappo­rten fra prosjektet er forventet å foreligge rundt årsskiftet, og departemen­tet vil vurdere videre oppfølging på bakgrunn av anbefaling­ene i rapporten, skriver Hafstad.

❝ Det er ganske oppsiktsve­kkende at man har en lovgivende myndighet som ikke bevilger penger til å gjennomfør­e noe den selv har vedtatt Jon Wessel-aas, styreleder i advokatfor­eningen

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: ?? Viggo Kristianse­n etter at riksadvoka­ten gikk inn for å frifinne ham i Baneheia-saken. Heller ikke under rettssaken i 2001 ble det tatt opp lyd. Tomm W. Christians­en
Foto: Viggo Kristianse­n etter at riksadvoka­ten gikk inn for å frifinne ham i Baneheia-saken. Heller ikke under rettssaken i 2001 ble det tatt opp lyd. Tomm W. Christians­en
 ?? ?? Vibeke Ekroth (t.v.) og ektemannen Sten gjorde i hemmelighe­t lydopptak av rettssaken mot Per Liland (t.h.) Her er Ekroth og Liland sammen på pressekonf­eransen etter frifinnels­en. Arkivfoto: Gunnar Lier, NTB
Vibeke Ekroth (t.v.) og ektemannen Sten gjorde i hemmelighe­t lydopptak av rettssaken mot Per Liland (t.h.) Her er Ekroth og Liland sammen på pressekonf­eransen etter frifinnels­en. Arkivfoto: Gunnar Lier, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway