Aftenposten

Elon Musk driver en farlig lek

-

Det er bare noen uker siden verdens rikeste mann, Elon Musk, tok over Twitter. Teslagründ­eren har gjort store endringer i selskapet på kort tid. Han sparket toppledels­en og halve staben. I tillegg har han sagt opp kontrakter med en rekke eksterne leverandør­er. Det har ført til at selskapet nå mangler sentrale funksjoner for kvalitets- og sikkerhets­kontroll.

Samtidig innførte Musk en ny ordning for verifiseri­ng av kontoer. For 8 dollar kunne man kjøpe det blå merket som viser at en konto er ekte. Det førte til et ras av falske kontoer som ga seg ut for å være kjente personer eller selskaper.

Musk har svart på kritikken selv på Twitter. Men svarene hans har ofte vært sleivete og useriøse. En journalist i The Washington Post klarte å opprette en verifisert konto i senator Ed Markeys navn – som en test med senatorens samtykke. Markey sendte et brev til Musk der han uttrykker bekymring for konsekvens­ene.

Musk svarte med å gjøre narr av Markey: «Kanskje det er fordi den ekte kontoen din ser ut som en parodi?» Ordningen med verifiseri­ng er nå suspendert. Men myndighete­r i både USA og EU er bekymret for plattforme­ns sikkerhet.

Sosiale medier har spilt en sentral rolle i spredninge­n av falske nyheter. De har vært brukt systematis­k av aktører som Russland for å undergrave vestlige demokratie­r. Som følge av dette har selskapene brukt store ressurser på å øke sikkerhete­n og begrense spredning av falske nyheter. Det ble særlig viktig under covid-pandemien.

Man skal ikke ha stor fantasi for å se farene ved at Elon Musk nå raserer det sikkerhets­nettet som var bygget opp. Det kan få spesielt store utslag i andre deler av verden, der demokratie­r er sårbare for autoritære krefter. Musk har for eksempel allerede hatt en åpen dialog (på Twitter) med tilhengere av Brasils tidligere president Jair Bolsonaro. De klager på at Twitter har fjernet innhold de mener er politisk motivert sensur.

Men Musks største problem kan fort bli Europa. EU har akkurat fått på plass sin nye lov om digitale tjenester. Det gir unionen utvidede rettighete­r til å regulere aktivitete­n til store tek-selskaper. Brussel har tidligere vist seg å være en langt tøffere motstander for tekgigante­ne enn det Washington er. Elon Musk og Twitter risikerer å ende opp med store bøter og juridisk trøbbel. Spesielt om han fortsetter å møte relevant kritikk med fjas og fornærmels­er.

Elon Musks største problem kan fort bli Europa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway