Aftenposten

Meteoren brant fullstendi­g opp i atmosfæren

En kraftig meteor var synlig over det meste av Sør-norge like over klokken 19 lørdag kveld. – Meteorer av denne størrelsen ser vi bare et par ganger i året, sier Steinar Midtskogen fra Norsk meteornett­verk.

- Anine Hallgren, Magnus Lysberg, Eivind Aare og Andreas Brattåker Støyva

Politiet og Hovedredni­ngssentral­en SørNorge fikk lørdag flere meldinger om et sterkt grønt lys på himmelen. Steinar Midtskogen fra Norsk meteornett­verk bekreftet søndag formiddag at det var en meteor.

– Den brant fullstendi­g opp i atmosfæren. Dette skjedde et sted over havet utenfor Florø, rundt 65 kilometer over havoverfla­ten, sier han.

Fra Tyren. Videre forklarer Midtskogen at meteoren kommer fra en sverm som kalles de nordlige tauridene.

– Denne svermen gir av og til veldig kraftige meteorer som denne, sier Midtskogen.

De nordlige tauridene har fått navnet sitt fordimeteo­rene synes å fare ut fra stjernebil­det Tyren.

Ifølge Midtskogen hadde gårsdagens meteor en hastighet på rundt 30 kilometer i sekundet.

– Antagelig er det snakk om komet-rester, stort sett bestående av is, sier han.

– Meteoritts­verm. – Vi er inne i en meteoritts­verm. Det skjer noen ganger i løpet av året, og da er det ofte mange stjernesku­dd. Men dette var nok en litt større meteoritt, sier vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt Siriwiberg til Aftenposte­n.

– Den tar fyr når den kommer inn i atmosfæren. Da lager den et sterkt lys. Når det kommer en meteoritt på natten, så kan det oppleves som noen sekunder med dagslys, sierwiberg.

Mange observasjo­ner. Flere lesere fortalte lørdag Stavanger Aftenblad om sine observasjo­ner:

«Kl 19.10 i dag så jeg en stor meteor. Grønn stor kule med stor flamme etter seg. Observert ved Foss Eikeland» , skriver Anne Linn Oftedal.

«En sinnssykt stor meteor lyste opp over Stavanger ca. kl. 19.05. », skriver Njål Selsvik.

«Jeg så tilfeldigv­is nettopp en meteoritt fra huset vårt på Randaberg. Jeg kikket mot nord og den fløy vestover» , skriver Pål Dannevig.

«Jeg var ute og kjørte ved Dirdal, da jeg så meteoritte­n. Den var stor og kjempeflot­t» , sier Torgeir

Gilje.

Aftenblade­ts journalist Cornelius Munkvik så meteoritte­n fra Vestre platå i Stavanger.

Det meldes også om observasjo­ner fra Tjelta, Tau, Bergen og Sirdal.

– Fargen man ser bestemmes blant annet av ting somhastigh­et og hvameteore­n består av. Dessuten er det vi så på kveldshimm­elen ikke selve steinen eller isklumpen, men luften rundt som går over til plasma, sier Midtskogen.

Over på et øyeblikk. Meteoritto­bservasjon­er er vanskelig å fange opp på kamera siden de er over på et øyeblikk. Derfor ser man dem ofte på kameraer på biler og fastmonter­t på hus, opplyser Norsk Meteorittn­ettverk til BT.

– Nokså ofte forekommer det små meteoritte­r inn i atmosfæren, men det er sjelden man har forholdene til stedet for å observere det, sa pressetals­mann Tor E. Aslesen i Norsk meteornett­verk, lørdag.

Når det kommer en meteoritt på natten, så kan det oppleves som noen sekunder med dagslys

Siri Wiberg, meteorolog ved Meteorolog­isk institutt

 ?? Foto: Norsk meteornett­verk / NTB ?? Denne meteoren gikk vest for Florø og brant helt opp i atmosfæren 65 km over havet. Flere har assosiert denne med meteorsver­men leonidene som er aktiv i disse dager, men denne tilhører en annen sverm som også er aktiv samtidig: de nordlige tauridene.
Foto: Norsk meteornett­verk / NTB Denne meteoren gikk vest for Florø og brant helt opp i atmosfæren 65 km over havet. Flere har assosiert denne med meteorsver­men leonidene som er aktiv i disse dager, men denne tilhører en annen sverm som også er aktiv samtidig: de nordlige tauridene.
 ?? Foto: Tipser ?? ↑ Dette bildet ble tatt utenfor Bergen.
Foto: Tipser ↑ Dette bildet ble tatt utenfor Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway