Aftenposten

Høyre foreslår flere skattekutt – vil øke barnetrygd­en

Økt barnetrygd og økt personfrad­rag skal gi barnefamil­ier mer å rutte med i Høyres alternativ­e budsjett.

- Fredrik Moen Gabrielsen, NTB

–Prisvekste­n og økt rente er den største utfordring­en folk møter i dag, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun talte på partiets sentralsty­remøte søndag.

Tirsdag legger Høyre frem sitt alternativ­e statsbudsj­ett, og den økonomiske situasjone­n var et gjennomgåe­nde tema i Solbergs tale.

– Kostnadsøk­ningene er en betydelig belastning for mange familier. Det er tøffe tider allerede i dag. Og mange vil sannsynlig­vis fortsette å ha det tøft i tiden som kommer, sa hun.

Hun pekte på at mange som før levde på marginene, kan oppleve at det ikke går lenger.

Vil øke barnetrygd­en. – Høyre foreslår i sitt alternativ­e statsbudsj­ett å gi skattelett­elser til nordmenn med lave og moderate inntekter, sa Solberg og trakk frem tre punkter som skal bidra til at særlig barnefamil­ier vil få mer å rutte med:

→ Høyree vil øke personfrad­ra- get for alle med 5000 kroner.

→ Høyre vil øke minstefrad­ra- get med 10 prosentpoe­ng for arbeid og trygd.

→ Høyre vil øke barnetrygd­en med 3000 kroner i året for barn fra 0 til 18 år.

– Høyres forslag betyr at en familie med to barn, hvor begge foreldrene tjener 500.000 kroner, vil sitte igjen med 8000 kroner mer i året med Høyres opplegg, enn hva de gjør med regjeringe­ns budsjett, sa Solberg.

– Dårlige prioriteri­nger.

Hun kom også med kritikk til regjeringe­n og pekte på at de gir inntrykk av at det har kommet mange ekstraordi­nære utgifter.

– Det er i og for seg riktig. Men regjeringe­n har også ekstraordi­nære inntekter for å håndtere disse utgiftene. Og det er ikke alt som skyldes krig eller store ukjente utgifter, sa hun.

Mye av dette handler om politiske valg gjort av Støre-regjeringe­n, sa hun.

– De må finansiere et stort jordbrukso­ppgjør. De må finansiere oppløsning av nye fylker. Og de vil ikke bruke Abe-reformen som et virkemidde­l for å effektivis­ere offentlig sektor.

– Dette er ikke «uventede kostnader». Dette er dårlige prioriteri­nger. Dette er bevisste politiske valg som regjeringe­n har gjort fremfor å gjøre hverdagen lettere for barnefamil­ier, sa Solberg.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ↑ Høyre-leder Erna Solberg talte på partiets sentralsty­remøte søndag.
Foto: Stein J. Bjørge ↑ Høyre-leder Erna Solberg talte på partiets sentralsty­remøte søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway