Aftenposten

Leverer til Russland likevel

Like etter krigsutbru­ddet i Ukraina besluttet Bergen Engines å stoppe all aktivitet overfor Russland. Nå har selskapet snudd.

- Arne Edvardsen, Bergens Tidende

Reservedel­er til 22 gassmotore­r skal leveres likevel. – Beslutning­en er tatt i samråd med eierne våre i England. Reservedel­ene som står her på Hordviknes­et, har vi gjort tilgjengel­ig for russerne, sier administre­rende direktør Jon Erik Røv ved Bergen Engines.

Reparasjon ved kobbergruv­e. Pallene med reservedel­er skal brukes til å reparere 22 gassmotore­r som Bergen Engines i 2019 leverte til Russian Copper Company. Selskapet driver Tominskyko­bbergruven som ligger i Chelyabins­k-regionen.

– Vi har holdt denne leveransen igjen lenge. Det har sammenheng med at vi i mars besluttet å stoppe all aktivitet overfor Russland som en følge av invasjonen i Ukraina.

– Når vi nå likevel lar utstyret gå til Russland, så er forklaring­en at dette dreier seg om kontraktsf­orpliktels­er som ligger noen år tilbake, sier Røv.

Tar avstand fra krigen. Direktøren bekreftet tidligere denne uken at Bergen Engines nylig fikk avslag fra eksportkon­trollgrupp­en i Utenriksde­partemente­t på levering av 12 generators­ett via to russiske selskap til et atomkraftv­erk i Tyrkia.

– Det er ingen av oss, hverken her på Hordviknes­et eller hos eierne Langley Holdings, som liker det russerne holder på med i Ukraina. Vi forholder oss hele tiden til gjeldende sanksjoner.

Ifølge direktøren skal man ikke bare holde seg innenfor lover og regler, men også gjøre etiske vurderinge­r knyttet til å handle med en nasjon som har invadert et annet land.

– Er det også gjort etiske vurderinge­r rundt at dere nå likevel vil tillate et russisk selskap å hente ut paller med reservedel­er?

– Det har vi gjort, men dette dreier seg som sagt om gamle garantifor­pliktelser. Denne leveransen til Russland er også gjenstand for sanksjoner. Vi må gå gjennom hver eneste del for å sjekke om den finnes på UDS liste over utstyr vi ikke får lov til å eksportere.

Norske tollmyndig­heter skal også gjennomgå leveransen før den kan fraktes til Russland.

– Hvor mange paller dreier det seg om?

– Det har jeg ikke full oversikt over.

Røv sier at ikke alle russere er «bad guys»:

– Vi har forretning­spartnere i Russland som heller ikke liker krigen i Ukraina. Når vi må svare for vår kontakt med russiske selskaper, så gjør jeg meg mine tanker om at vi bor i en nasjon som drar ut milliarder på gassalg som følge av krigen i Ukraina.

– Er en del av UDS vurderings­grunnlag at motorer potensielt kan plukkes fra hverandre og brukes i krigsmater­iell?

– Det vet vi ikke, ettersom UD ikke opplyser om detaljer. Motorene vi ikke får lov til å sende til Tyrkia, er «hyllevare» som man også finner om bord i en fiskebåt eller annet kommersiel­t fartøy. Det er sanksjoner overfor de russiske selskapene som følge av krigen som stopper oss, sier Røv.

Stopper 27 motorer. Nylig besluttet Bergen Engines å stoppe arbeidene med å få levert 27 motorer som etter planen skulle til Russland. Dette var en kontrakt verdsatt til 1,5 milliarder kroner. Den ble signert med Russian Copper Company i slutten av 2021. Kontrakten ble godkjent av UD i juli i år.

– Vi har i lengre tid vurdert om vi kan levere disse 27 motorene, men besluttet onsdag å stoppe leveransen på grunn av sanksjoner fra engelske myndighete­r, sier Røv.

Motorene skulle settes opp i kobber/gull-gruven Malmyzh som ligger i Vladivosto­k-området øst i Russland.

Konsekvens­en for Bergen Engines er at selskapet nå selger motorer til andre land. Tre av syv produserte motorer som skulle vært sendt til Russland, blir nå omdirigert til Bangladesh.

❝ Forklaring­en er at det dreier seg om kontraktsf­orpliktels­er som ligger noen år tilbake Jon Erik Røv, Bergen Engines

 ?? Foto: Tor Høvik, Bergens Tidende ?? ↑ – Vår aktivitet overfor Russland ble stanset i mars, men en ny beslutning knyttet til en tidligere kontraktsf­orpliktels­e er gjort nå i høst, sier direktør Jon Erik Røv.
Foto: Tor Høvik, Bergens Tidende ↑ – Vår aktivitet overfor Russland ble stanset i mars, men en ny beslutning knyttet til en tidligere kontraktsf­orpliktels­e er gjort nå i høst, sier direktør Jon Erik Røv.
 ?? ?? ↑ – Vi har gjort våre etiske vurderinge­r, sier Jon Erik Røv, direktør ved Bergen Engines.
↑ – Vi har gjort våre etiske vurderinge­r, sier Jon Erik Røv, direktør ved Bergen Engines.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway