Aftenposten

En vandrende plastprote­st

Miljøaktiv­ist Modu Fall bærer en «uniform» av plast når han går rundt på stranden i Senegal. Det er hans måte å synliggjør­e søppelprob­lemet til havs og på land.

-

49 år gamle Fall, eller plastmanne­n som han er kjent som, er godt synlig der han vandrer rundt på Yarakh-stranden ved hovedstade­n Dakar. Han er dekket av fargerike plastposer, kopper og annet plastsøppe­l. Når han går, rasler og knitrer det fra plast som henger over hele kroppen. Selv kaller han plasten for uniformen sin.

– Det er ikke noe kostyme, understrek­er han mens han legger ut om alle problemene som plastforur­ensningen forårsaker.

Og – for å gjøre det klinkende klart – på brystet hans henger et skilt der det står skrevet på fransk: Nei til plastposer. Den tidligere soldaten og trebarnsfa­ren understrek­er at plastforur­ensning er en økologisk katastrofe. Det er gift for havet, for befolkning­en. Det er helseskade­lig.

Under verdens miljødag i 2011 besluttet han å vekke verdens oppmerksom­het om alle farene med plast. Siden den gang har han gått rundt som en levende plastfigur. Han har besøkt byer og strender over hele det vestafrika­nske landet, og han har grunnlagt miljøforen­ingen Clean Senegal. Hans mål er å øke bevissthet­en om forsøpling­en og oppmuntrer til gjenbruk og resirkuler­ing.

Den gode ånd. Når han vandrer rundt på stranden, roper en gruppe barn: «Kankurang, Kankurang kommer!»

Kankurang er en del av Senegal og Gambias kulturarv og symboliser­er ånden som sørger for orden og rettferdig­het, og regnes som en beskytter mot ondskap. Denne Kankurange­n forteller barna om plastforur­ensning og oppfordrer dem til å respektere miljøet.

– Klimaendri­nger er reelle, så vi må prøve å endre livsstilen vår, endre adferden vår slik at vi kan tilpasse oss endringene, sier han.

Selve produksjon­en av plast bidrar til klimagassu­tslipp, hovedårsak­en til den globale oppvarming­en. I tillegg kommer altså plastforur­ensningen. Og utviklinge­n ser ennå ikke ut til å gå i riktig retning: Global plastprodu­ksjon er beregnet å firedobles innen 2050, ifølge FNS miljøprogr­am og Grid-arendal i Norge.

Moudou Fall sier at mange kanskje ser på ham som gal.

– Men ofte kjenner disse personene ikke til omfanget av problemet. De kan endre synspunkt når jeg får en sjanse til å forklare, sier han.

Han hadde heller ikke støtte fra barna og kona i starten, men nå både forstår og respektere­r de arbeidet hans.

Forbød noe plast. I 2020 vedtok Senegal en lov som forbød noen plastprodu­kter. Når man ser de mengdene av plast som ligger utover strendene utenfor Dakar, ser det ikke ut til at forbudet har hatt noen effekt.

Senegal er langt fra alene om å slite med forsøpling­en. Hvert år produserer verden en svimlende mengde plast, og svært mye av den kommer på avveie. Plast skader miljøet både til havs og på land, tetter vannveier og dreper sakte dyr som har fått i seg for store mengder.

Fall håper at budskapet hans om plast gir gjenklang også blant verdens ledere.

– Afrikas ledere må våkne opp og jobbe sammen for å bekjempe plastforur­ensningen, mener han.

 ?? Foto: Leo Correa, AP/NTB ?? ↑ Miljøaktiv­isten Modou Fall fra Senegal har laget seg en uniform av plast. Det er hans virkemidde­l for å øke oppmerksom­heten om plastforsø­plingen. Han vekker utvilsomt oppsikt der han vandrer på strender og i byer.
Foto: Leo Correa, AP/NTB ↑ Miljøaktiv­isten Modou Fall fra Senegal har laget seg en uniform av plast. Det er hans virkemidde­l for å øke oppmerksom­heten om plastforsø­plingen. Han vekker utvilsomt oppsikt der han vandrer på strender og i byer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway