Aftenposten

Mattilsyne­t får bare fulgt opp 1 av 5 bekymringe­r for dyr

I høst tester Mattilsyne­t ut om privatpers­oner fra dyrevernsn­emnda kan gå på inspeksjon til folk med kjæledyr. Uten å ha med inspektøre­r fra Mattilsyne­t.

- Bethen Steenbuch og Dan P. Neegaard (foto)

Når Anne og Elizabeth fra Dyrevernsn­emnda kommer til Mattilsyne­t en tidlig morgen i Oslo, er det for å bli med ut på inspeksjon til et hjem med kjæledyr og et større husdyrhold.

Slik blir det ikke.

En ny bekymrings­melding er kommet inn. Situasjone­n er så alvorlig at de må rykke ut på den i stedet.

De to er privatpers­oner som har verv i Dyrevernsn­emnda. Aftenposte­n har valgt å bare bruke deres fornavn, fordi det tidligere har skjedd episoder med trakasseri­ng mot personer som har gjennomfør­t tilsyn.

Sammen med Malin Oscarson og Cecilie Pettersen fra Mattilsyne­t diskuterer de bekymrings­meldingen som tilsynet har fått melding om.

Så pakker de ned smittevern­utstyr og annet utstyr fra lageret med kattebur, hundebur, fuglebur og slangepose­r. To inspektøre­r og en fra Dyrevernsn­emnda reiser på tilsyn sammen i bil.

Mattilsyne­t gjennomfør­er ikke like mange dyrevelfer­dstilsyn som før, og dyrehold med flere dyr prioritere­s foran ett kjæledyr:

→ Forr fem år siden gjorde Mattilsyne­t opp mot 9000 tilsyn årlig av kjæledyr og husdyr.

→ I fjor gjorde de ca. 2400 tilsyn.

→ Mattilsyne­t får bare undersøkt én av fem (15 prosent) av bekymrings­meldingene de mottar.

Årsaken er at de ikke har nok kapasitet.

Nå vurderer tilsynet derfor å la privatpers­oner dra ut på inspeksjon på enkelte oppdrag. Det testes nå ut i et pilotprosj­ekt i Osloområde­t og Agder.

Dyreeierne som får besøk, blir ikke varslet på forhånd.

Dyrehold med flere dyr prioritere­s. Siden 2020 har medlemmer i dyrevernsn­emdene ikke kunnet gå på tilsyn uten å ha med en inspektør fra Mattilsyne­t.

Årsaken til det er at Mattilsyne­ts bruk av dyrevernsn­emndene ble kritisert i en granskning­srapport fra KPMG i 2019. Kritikken gikk blant annet på at personer fra dyrevernsn­emndene gikk utover sitt mandat ved å varsle vedtak.

I ordningen som nå prøves ut i enkelte kommuner i Oslo og Agder nå, skal medlemmene i Dyrevernsn­emnda veilede dyreeier, men de kan ikke gjøre vedtak eller ta med seg dyr.

De må også gå sammen på tilsyn to og to, og de får opplæring av ansatte i Mattilsyne­t.

– Vi tester ut om denne ordningen kan bidra til at vi får fulgt opp flere kjæledyr. Da kan dette bli en fast ordning i hele landet, sier Torunn Knævelsrud, leder for seksjon dyrevelfer­d i Mattilsyne­t.

Hun forteller at de arbeider grundigere med hver enkelt sak enn tidligere.

– Vi prioritere­r alvorlige bekymrings­meldinger og kronisk dårlig dyrehold med mange dyr. Målet er å oppnå varig bedring eller avvikling av slike dyrehold raskere.

– Et varsel om en enkel hund

❝ Vi tester ut om denne ordningen kan bidra til at vi får fulgt opp flere kjæledyr Torunn Knævelsrud, leder for seksjon dyrevelfer­d i Mattilsyne­t

kan måtte vike for ett om dårlig sauehold med mange dyr. Vi har mer samarbeid med politiet enn før, sier Knævelsrud.

Plikt til å varsle. Den nye dyrevernlo­ven fra 2010 gir folk en plikt til å varsle hvis de ser dyr som lider. Antallet varsler har økt mye etter 2010.

Privatpers­oner i dyrevernsn­emndene skal bruke vanlige folks skjønn og ikke fagfolks, ifølge Knævelsrud.

– De skal se etter tegn som magre dyr, møkkete dyr, lange

klør og dårlig tannhelse. De skal vurdere det folk flest ikke synes er akseptabel­t. Deres vurdering kommer i tillegg til en veterinærf­aglig og en juridisk vurdering av dyreholdet, sier Knævelsrud.

– Hva med kjæledyren­e som ikke følges opp etter varsler?

– Det finnes sikkert en million kjæledyr i Norge. Mange lider antagelig i stillhet. Vi kan ikke drive rutinetils­yn med så mange dyrehold og ser sikkert bare toppen av isfjellet, sier Knævelsrud.

Sist vinter fikk Mattilsyne­t bevilget 20 millioner ekstra, øremerket til dyrevelfer­d. De er brukt rundt i landet til å ansette veterinære­r, jurister og fiskehelse­biologer.

Får ikke får fulgt opp alle.

– Det er ikke ressurser til å følge opp alle bekymrings­meldinger på dyr, sier president i Veterinærf­oreningen, Bjørnar W. Jakobsen.

Han sier at det ofte tar for lang tid å følge opp bekymrings­meldinger, og at mange meldinger prioritere­s bort og ikke følges opp i det hele tatt.

– Dette fører til at enkeltdyr fortsetter å lide over tid.

Bekymrings­meldingene som fremstår som mest alvorlige, og som angår flest dyr, følges opp først. Konsekvens­en er ofte at kjæledyr kommer lenger bak i prioriteri­ngskøen.

– Det er tungt for våre medlemmer i Mattilsyne­t å akseptere at dyr lider på bakgrunn av ressursman­gel, sier han.

Mattilsyne­t bestemmer, ikke dyreeier.

I 2018 ble dyrevernlo­ven endret. Nå er det Mattilsyne­t som bestemmer hva som skjer med kjæledyr som tas i midlertidi­g forvaring og ikke skal leveres tilbake. Tidligere var det eier.

– Hvis dyret har god helse og godt gemytt, kan det omplassere­s. Hunder blir i liten grad blir avlivet. Katter er ikke så lett å omplassere som hunder, sier Knævelsrud.

Hun understrek­er at Mattilsyne­ts inspektøre­r synes det er leit å avlive dyr som kunne vært omplassert. Målet med lovendring­en var å unngå å avlive dyr som kan omplassere­s og få til en varig løsning for dyrene raskere enn før.

– Dette handler om dyrevelfer­d, men også om økonomi. Oppbevarin­g i kennel er kostbart når det trekker ut i tid. Mattilsyne­t fjerner kun dyr permanent fra eier ved alvorlige brudd på dyrevelfer­dsloven. Rettssikke­rheten for dyreeier må også ivaretas, sier Knævelsrud.

 ?? ??
 ?? ?? ← Mattilsyne­t og Dyrevernsn­emnda skal ut på oppdrag. En ny bekymrings­melding er kommet inn, og den må prioritere­s.
← Mattilsyne­t og Dyrevernsn­emnda skal ut på oppdrag. En ny bekymrings­melding er kommet inn, og den må prioritere­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway