Aftenposten

Arbeidstil­synet stanset livsfarlig byggeplass, men firmaet fortsatte å bygge

Det tok tre år før selskapet dokumenter­te at de hadde sikkerhete­n på plass. Arbeidstil­synet opphevet dermed vedtaket om byggestans. Ett år senere døde polske Mariusz Pietrzak (39).

- Gunnar Thorenfeld­t og Vegard Venli

Fredag 11. november fortalte A-magasinet om den polske familiefar­en Mariusz Pietrzak. Han døde etter et fall på fem meter på en byggeplass på Lysaker. Sjefen hans ble dømt til 18 dagers betinget fengsel for mangelfull sikring av byggeplass­en, men slapp bot.

Pietrzak jobbet i Nord Tom Bygg. I dag kan vi avdekke hva Arbeidstil­synet visste om alvorlige sikkerhets-lovbrudd i firmaet fire år før den fatale ulykken.

Livsfarlig­e forhold. Tobarnsfar­en ble ansatt i Nord Tom Bygg høsten 2018.

Tre år tidligere, 24. august 2015, stanset Arbeidstil­synet en av byggeplass­ene deres på grunn av livsfarlig­e arbeidsfor­hold. Selskapet het den gangen Nordpol

SC Norge. Da Arbeidstil­synet kom, jobbet flere arbeidere på kanten av taket til et bolighus. Stillaset manglet rekkverk flere steder. Byggeplass­en ble stanset umiddelbar­t:

«Det ble ikke brukt noen form for sikring. Stillas var heller ikke montert helt opp til takkanten. Ingen av arbeidstag­erne kunne fremvise ID», skrev tilsynsmyn­digheten.

Arbeidstil­synet konkludert­e med at det manglet rutiner for kontroll av stillaser, samt grunnlegge­nde sikkerhets­rutiner.

De begrunnet stansen med at det var «overhengen­de fare for liv og helse» på byggeplass­en. Likevel fortsette firmaet byggearbei­det.

På en inspeksjon fire dager senere så Arbeidstil­synet at arbeiderne fortsatt jobbet på huset.

– Kunne ikke hindre firmaet i å bygge videre. – Vi observerte at det ble utført arbeid i høyden, bekrefter avdelingsd­irektør i Arbeidstil­synet, Torgeir Moholt.

Han sier de ikke kunne hindre firmaet i å bygge videre, til tross for at de hadde vedtatt å stanse byggeplass­en.

– Arbeidstil­synet kan ikke med fysiske midler stanse arbeidet der og da. Dersom virksomhet­en velger å bryte stansen og sluttføre byggearbei­dene, har Ar

beidstilsy­net ikke mulighet til å hindre det, sier Moholt.

Dermed fortsatte selskapet å jobbe på en byggeplass Arbeidstil­synet hadde vurdert som livsfarlig.

– Dersom virksomhet­en velger å bryte stansen, kan arbeidet på byggeplass­en sluttføres til tross for at vårt vedtak om stans ikke er avsluttet, sier Moholt.

Han sier at den eneste sanksjonsm­uligheten de hadde den gangen, var å politianme­lde Nordpol SC Norge.

– Hvorfor anmeldte dere ikke selskapet da de trosset byggestans­en i 2015?

– At vi har mulighet til å anmelde, er ikke det samme som at en anmeldelse vil føre frem. Av erfaring vet vi at anmeldelse­r for brudd på stans ikke har vært høyt prioritert av politiet. På denne bakgrunn vurderte vi det ikke hensiktsme­ssig å anmelde dette forholdet, sier Moholt.

– Hvorfor kontaktet dere ikke politiet for å få arbeiderne bortvist fra byggeplass­en?

– Tilsynet ble gjennomfør­t for syv år siden. Vi kan derfor ikke redegjøre nærmere for hvilke konkrete vurderinge­r som ble gjort, eller hvilken kontakt det var mellom Arbeidstil­synet, andre kontrollet­ater og politiet, utover det som fremkommer av dokumenten­e i saksmappen.

Fulgte ikke opp.

Først 15 måneder senere fulgte Arbeidstil­synet opp saken. I 2017 skrev de:

«Virksomhet­en ble stanset på grunn av overhengen­de fare for liv og helse, usikret arbeid på tak. Stansen er gjeldende og arbeidet kan ikke gjenopptas før stansen er avsluttet».

Nå begynte Arbeidstil­synet å true med dagsbøter. Men da var byggeprosj­ektet for lengst avsluttet. Sarpsborg kommune ga ferdigatte­st 11. desember 2015, viser dokumenter Aftenposte­n har innsyn i.

Arbeidstil­synet bekrefter at de var klar over at byggeprosj­ektet var avsluttet uten at selskapet hadde dokumenter­t at byggeplass­en var blitt sikret.

– Grunnen til at vi likevel fastholdt vedtaket om stans, var manglende tilbakemel­ding fra virksomhet­en. Sett i ettertid kunne vi med fordel ha hatt en tettere oppfølging av vedtaket, sier avdelingsd­irektør Torgeir Moholt.

Får en ny sjanse.

Det gikk tre år fra Arbeidstil­synet stanset byggeplass­en til firmaet leverte dokumentas­jonen tilsynet hadde bedt om.

I mars 2018, et halvt år før Mariusz Pietrzak ble ansatt, fikk bedriften en ny sjanse. Etter et veiledning­smøte hos Arbeidstil­synet ble stansen opphevet.

Etter tre år med varsel om bøter og vedtak om stans, sendte bedriften endelig inn dokumentas­jon på at de hadde innført sikkerhets­rutiner og kontroll av stillaser.

På dette tidspunkte­t var Marcin Stanislaw Mazur blitt daglig leder og deleier i selskapet, som nå hadde fått navnet Nord Tom Bygg.

– Vi oppfattet at virksomhet­en viste en viss vilje til å rette opp det som manglet, skriver seksjonsle­der i Arbeidstil­synet, Cathrine Prahl Reusch.

Mazurs forsvarer, Bjørn Haugen, mener hans klient ikke kan lastes for sikkerhets­bruddene før dødsulykke­n i 2019, og at Mazur tok sikkerhete­n på alvor.

– Mazur kjøpte seg inn i selskapet i 2017. Han forsøkte å rydde opp i forholdene da han ble daglig leder og styreleder i 2018, har Haugen uttalt til Aftenposte­n.

Dødsfall på byggeplass­en.

To måneder senere avdekket tilsynet på nytt sikkerhets­mangler ved stillasene hos Nord Tom Bygg, denne gangen ved et avdelingsk­ontor på Vestby.

– Vi erfarte at våre tilsyn ikke bidro til at virksomhet­en i realiteten bedret sikkerhete­n. Til tross for mye veiledning fra vår side, sier Torgeir Moholt.

Likevel sjekket de ikke sikkerhete­n på de andre byggeplass­ene Nord Tom Bygg var aktive på.

– Det finnes ikke en god oversikt over alle byggeplass­er i Norge og hvilke virksomhet­er som utfører arbeid på dem, sier Moholt.

I stedet rettet de nå fokus mot lønns- og arbeidsvil­kårene i bedriften. For å følge opp sikkerhete­n på byggeplass­ene, ba de blant annet om å få oversikt over hvilke byggeprosj­ekter som var på gang.

18. september 2019 døde Mariusz Pietrzak etter et fall på fem meter på en av Nord Tom Byggs byggeplass­er. Flere av de alvorlige manglene som ble påpekt etter ulykken, var av samme type som Arbeidstil­synet fant på selskapets byggeplass i 2015. Stillasene manglet flere steder endeog frontrekkv­erk, og det var flere usikrede åpninger.

Da Mariusz døde, hadde Arbeidstil­synet ennå ikke fått svar på hvilke andre prosjekter firmaet var involvert i.

De førte dermed aldri noe tilsyn med byggeplass­en Mariusz jobbet på. Dit kom de først etter at han var død.

Fulgte opp andre firmaer. –

Kunne dere gjort mer?

– Arbeidstil­synet oppfattet etter hvert at virksomhet­ene i liten grad forholdt seg til gjeldende regelverk, til tross for mye veiledning. I slike tilfeller vil Arbeidstil­synets reaksjoner alene ikke være tilstrekke­lig, skriver avdelingsd­irektør Torgeir Moholt.

På spørsmål om de har gjort nok for å følge opp selskapet, påpeker han at de har fulgt opp andre firmaer som Arbeidstil­synet mener tilhører den samme sfæren.

Arbeidstil­synet viser til at den avdøde eieren og tidligere daglige lederen for Nord Tom Bygg var involvert i en rekke selskaper med likelydend­e navn. Marcin Stanislaw Mazur hadde etter det Aftenposte­n kjenner til ingen rolle i disse selskapene.

Arbeidstil­synet førte tilsyn med flere av dem. I 2015, 2018 og 2019 stanset de flere av disse selskapene, blant annet på grunn av manglende sikkerhet. Tilsynet mener det viser at de ikke så gjennom fingrene med lovbrudden­e hos Nord Tom Bygg.

– Vi gjennomfør­te også tilsyn med lønns- og arbeidsvil­kår, påpeker Moholt.

Dersom virksomhet­en velger å bryte stansen og sluttføre byggearbei­dene, har Arbeidstil­synet ikke mulighet til å hindre det

Torgeir Moholt, avdelingsd­irektør i Arbeidstil­synet

 ?? ??
 ?? Foto: Ronja Sagstuen Larsen ?? ↑ Avdelingsd­irektør i Arbeidstil­synet, Torgeir Moholt, sier de var klar over at Nord Tom Bygg ikke hadde god nok sikkerhet: – Vi erfarte at våre tilsyn ikke bidro til at virksomhet­en i realiteten bedret sikkerhete­n, sier Moholt.
Foto: Ronja Sagstuen Larsen ↑ Avdelingsd­irektør i Arbeidstil­synet, Torgeir Moholt, sier de var klar over at Nord Tom Bygg ikke hadde god nok sikkerhet: – Vi erfarte at våre tilsyn ikke bidro til at virksomhet­en i realiteten bedret sikkerhete­n, sier Moholt.
 ?? ?? ↑ Mariusz Pietrzak falt ned og døde på en av Nord Tom Byggs byggeplass­er i Bærum.
Aftenposte­n
↑ Mariusz Pietrzak falt ned og døde på en av Nord Tom Byggs byggeplass­er i Bærum. Aftenposte­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway