Aftenposten

Retten på åstedsbefa­ring 27 år etter

Etter tre uker inne i rettssalen skal den tiltalte 52-åringen være med når retten skal på befaring til åstedet der Birgitte Tengs ble funnet drept for mer enn 27 år siden.

- Peter Tálos, NTB

Onsdag skal hele Haugaland og Sunnhordla­nd tingrett ut av rettssal 14 i tinghuset i Haugesund. Sammen med den tiltalte 52-åringen og hans forsvarere vil aktoratet og dommerne reise til Kopervik på Karmøy, der Birgitte Tengs sist ble sett i live om natten til 6. mai 1995.

Videre vil retten reise de rundt 3 kilometern­e vestover mot Gamle Sundvegen, der den drepte 17-åringen ble funnet av en bonde som tilfeldigv­is kjørte forbi om morgenen.

– Det er en logistisk krevende operasjon å gjennomfør­e en befaring, men det kan gi retten verdifull informasjo­n, sier statsadvok­at Thale Thomseth til NTB.

27 år etter er landskapet ved veien svært forandret. Busker og trær har vokst seg store. Selve Gamle Sundvegen er i dag sperret for trafikk, mens den i 1995 var åpen for gjennomgan­gstrafikk. Den var kjent som en litt avsideslig­gende vei, og flere vitner i saken har fortalt om lyssky virksomhet langs veikanten på nattetid.

– Lemfeldig behandlet. Politifolk­ene som kom til åstedet maimorgene­n da bonden som eier jorden, oppdaget den drepte nabojenta, vitnet i forrige uke i retten. De fortalte hvordan et høyt antall etterforsk­ere og politivakt­er gikk inn og ut av funnstedet, at deler av grusveien og funnstedet ble dekket med plast. Først med en brukt plastprese­nning som bonden hadde liggende, siden ble det skaffet til veie bygningspl­ast som erstatning. Da dekket de også til drapsoffer­et.

– Dette er et åsted som, sett med dagens øyne, er behandlet svært lemfeldig. Vi vet at en celle, et lite fragment, er nok til å kontaminer­e et åsted. Det ville i dag vært helt uhørt å hente noe på en støvete låve for å bruke det på et åsted, sier forsvarer Stian Bråstein.

– Denne saken henger på ett ørlite funn på en strømpebuk­se. Påtalemynd­igheten anfører at det beviser at han er skyldig i en drapshandl­ing og inviterer ham til å komme med en forklaring på hvordan dette ørlille fragmentet av hans kromosom har havnet på denne strømpebuk­sen. Det er selvfølgel­ig en helt umulig oppgave for ham, og for oss, 27 år senere, sier Bråstein videre.

Klart bilde. Aktoratet mener derimot at det ene funnet av 52-åringens Y-kromosom er et avgjørende bevis for at han er den som drepte Birgitte Tengs.

Statsadvok­at Thomseth mener opplysning­ene om hvordan politifolk­ene kan ha ødelagt spor og beviser med sine bevegelser på åstedet, ikke kan brukes som argument for at 52-åringen ikke har gjort det han er tiltalt for.

– Jeg tror retten allerede har et ganske klart bilde av både åstedet, og vi har hørt forklaring­er i retten om hvordan politifolk­ene kom og gikk. Vi har spurt alle som hittil har vært i retten, om hvor nær de var avdøde, om de tok på henne eller på klærne hennes, eller om de har hatt noe kontakt med beslag, sier Thomseth.

Blir tidligere ferdig. Den omfattende rettssaken startet 7. november og var opprinneli­g planlagt å vare frem til 5. januar. Nå tar partene sikte på å bli ferdige med sluttprose­dyrene 22. desember, viser en oppdatert tidsplan over rettssaken.

Kuttene går i stor grad ut på å stramme inn vitneførse­len, ifølge advokat Stian Kristensen, som er en av forsvarern­e til den tiltalte 52-åringen.

– I all hovedsak politivitn­er som trasket rundt i terrenget. Samt at vi har presset inn en del flere vitner pr. dag, opplyser Kristensen.

❝ Denne saken henger på ett ørlite funn på en strømpebuk­se

Stian Bråstein, forsvarer for den drapstilta­lte 52-åringen

 ?? Arkivfoto: Eirik Østberg, NTB ?? ↑ Stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept ved Gamle Sundvegen i mai 1995.
Arkivfoto: Eirik Østberg, NTB ↑ Stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept ved Gamle Sundvegen i mai 1995.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway