Aftenposten

Er det greit å spørre hva kolleger tjener?

Alle er ikke like komfortabl­e med å snakke om lønn, sier eksperten.

- Gisle Hellsten Jobbeksper­t

Lønn er et tema som er viktig for de aller fleste arbeidstag­ere, og lønn er en avtale du som arbeidstag­er har inngått med arbeidsgiv­er. Kontrakten skal inneholde informasjo­n om lønn, slik at du som arbeidstag­er har oversikt over forventet avlønning.

Det er lett å bli bombastisk og si at man ikke bør snakke om lønn med andre enn partene som har inngått kontrakt. Arbeidsgiv­er bør i alle fall ikke gå ut med hva dere har avtalt til alle kollegene som jobber i samme bedrift. Slik jeg ser det blir hva arbeidstag­er velger å gjøre, litt opp til den enkelte å vurdere.

Lønn vekker følelser. Lønn er en privat ting, og man er ikke pliktig til å oppgi noe om dette til andre kolleger. Samtidig er lønn en svært sentral del av det å være arbeidstag­er, og avlønning er noe som vekker mange følelser hos de ansatte.

De aller fleste setter pris på å bli verdsatt for innsatsen man yter. Det er derfor en naturlig reaksjon å bli skuffet hvis man oppdager at en kollega som er satt til å gjøre samme oppgaver, får betydelig mer i lønn hvis resultaten­e man leverer, er omtrent like.

Kanoppleve­s upassende. Det å lure, men ikke vite, kan føre til frustrasjo­n. Det å spørre en kollega kan derfor være fristende for å få bedre innsikt rundt egen situasjon. Samtidig åpner man opp for en dialog som kanskje ikke mottager er interesser­t i å gå inn i.

Hvis man lander på at man har lyst til å snakke om lønn med en kollega, vil derfor fremgangsm­åte være viktig. Det vil være en god idé å tenke over hvordan man vil åpne en slik samtale.

Det å forklare hvorfor man stiller dette spørsmålet er viktig. Hvis mottager opplever at man bare er interesser­t i å vite en sum uten å sette det i kontekst, kan det oppleves som upassende og frekt.

Hvis man derimot setter spørsmålet i en kontekst som forklarer hvorfor det er informasjo­n du gjerne skulle hatt, gir spørsmålet mer mening for mottager. Et siste element i en slik samtale vil være å vise forståelse for at lønn og informasjo­n om dette, ikke er noe kollegaen din vil snakke om. Med andre ord: La mottager i samtalen få inntrykk av at det er helt greit ikke å ville svare på det.

Finnes det andre muligheter? Lønn er noe mange synes det er greit å snakke om, mens andre ikke er like komfortabl­e med å tematisere hva man tjener. Det å ha gode sosiale antenner vil være viktig, og det er kanskje ikke noe man snakker om i første eller andre samtale med en kollega.

Samtidig er det å vite hvordan man ligger an sammenlign­et med andre, noe som kan vekke en motivasjon for å tematisere hvordan lønnspolit­ikken i bedriften utøves.

I stedet for å spørre hva en kollega tjener, kan man innhente informasjo­n om hvor man står på andre måter. Fagforenin­ger og tillitsval­gte sitter på mye informasjo­n, og kanskje har du andre personer i ditt nettverk som sitter på informasjo­n.

Ved å ta utgangspun­kt i deg selv og din lønn, kan du eksempelvi­s høre med en fagforenin­g om du ligger på et nivå de mener er rimelig.

Føl deg frem. Kan man snakke om lønn med kolleger? Ja, man kan det, og det gjøres. Hvis du vurderer å ta opp lønn med en kollega, vil kommunikas­jonsform og hensikt med spørsmålet være sentralt. De færreste vil like å få et slikt spørsmål i en situasjon hvor man ikke forventer å få det. Det å ha en etablert tillit til kollegaen på forhånd vil også være en fordel.

Hvor man er plassert hierarkisk, vil ofte også kunne spille inn hvis man lurer på om man kan snakke om lønn med kolleger. I en ledergrupp­e vil det ofte være større variasjone­r rundt hva man tjener, og det ligger ofte en forventnin­g hos øverste leder at lønn ikke er noe lederne snakker om og sammenlign­er.

Hva du som ansatt mener er riktig å gjøre, blir opp til den enkelte å vurdere. Det å snakke om lønn vil for noen falle naturlig, mens andre vil mene at det er noe man ikke snakker om.

Føl deg frem, pass på at du ikke setter andre i en ukomfortab­el situasjon, og vær bevisst på at dine egne tanker om lønn ikke nødvendigv­is reflektere­s hos alle.

Gisle Hellsten

Gislehells­ten er leder ved Karrierese­nteret ved UIO. Han er ekspert på Cv-er, søknader og jobbinterv­juer. Hellsten har lang erfaring med å karriereve­ileder. Han svarer på det meste innen studieog karriereva­lg.

Våre jobbeksper­ter svarer på spørsmål om karriere, jobb og utdanning.

Still dine spørsmål til jobbeksper­tene ved å sende en e-post til karriereko­den@ Merk emnefeltet «Jobbeksper­tene».

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway