Aftenposten

Sjokket som gjentar seg

- Uzair Ahmed Sosiolog og forsker ved Universite­t i Oslo Christophe­r R. Fardan Politisk sosiolog og forsker, Universite­tet i Manchester Kronikkfor­fatterne er tilknyttet Senter for ekstremism­eforskning (C-REX). Atle Antonsen har fått tilbud om å svare på

Tirsdag 15. november delte debattant og forfatter Sumaya Jirde Ali et innlegg på Facebook. Der redegjorde hun for hvordan komiker og skuespille­r Atle Antonsen fremsatte rasistiske utsagn mot henne. Kommentarf­eltet hennes preges av oppmuntrin­g og støtte. Samtidig sier folk at de er sjokkerte, og at hendelsen fremstår helt uforståeli­g.

Selv skriver Antonsen på sin Facebookpr­ofil at «jeg har aldri tenkt at det kan være mulig for meg å være rasistisk». Detteminne­r om tidligere fotballspi­ller og Tv-profil Bernt Hulskers uttalelse «det finnes ikke et eneste rasistisk gen her hos meg».

Vimener at sjokket, uforståeli­gheten og selvsikker­heten om at en selv ikke kan handle rasistisk, skyldes en misforståe­lse omhva rasisme er, og hvordan den fungerer i Norge.

Hva er rasisme? Forskere er stort sett enige om at rasisme består av tre kjernepunk­ter. Først er det ideen om at «rase» eksisterer. I dag forstås «rase» primært som en sosial konstruksj­on. Likevel oppfattes «rase» som ekte fordi det brukes til å kategorise­re folkegrupp­er.

Videre innebærer rasisme «rasialiser­ing» av mennesker, hvor spesifikke egenskaper betraktes som om de er naturlige og iboende hos en viss folkegrupp­e. Å avdekke rasialiser­ing i et samfunn gir innsikt i hvordan rasisme kan komme til uttrykk på ulike måter og brukes til å rettferdig­gjøre et hierarki av mennesker basert på alt fra kulturelle, nasjonale og religiøse forskjelle­r til hudfarge og andre fenotypisk­e trekk.

Til slutt, som resultat av denne rasialiser­ingsproses­sen, består rasisme av bevisste eller ubevisste fiendtlige handlinger.

Antonsens handlinger, slik de er beskrevet av Sumaya Jirde Ali, oppfyller samtlige punkter i definisjon­en av rasisme. I Facebook-posten står det at Antonsen brukte Alis hudfarge for å legitimere eksklusjon og utestengin­g. I tillegg skriver Ali at han opptrådte fysisk og ropte «shut the fuck up» da hun prøvde å ta til motmæle.

Hvordan fungerer rasisme? Dessverre opplever mange rasisme. Også i Norge. Likevel er det altså flere som synes Alis historie er sjokkerend­e og uforståeli­g. Derfor er det behov for en bedre forståelse av hvordan rasisme fungerer.

Rasisme er ikke ekstraordi­nært eller forbeholdt ekstreme grupper. Men troen om at den er det, fører til sjokket og uforståeli­gheten. Rasisme forekommer også blant mennesker som forstår seg selv, og oppfattes av andre, som tolerante og liberale.

Rasisme handler heller ikke om hvorvidt vi har «rasistiske gen» eller ikke, slik Hulsker kan få det til å høres ut som. De som utfører rasistiske handlinger, er ikke alltid motivert av ideologisk rasetenkin­g og «eugenikk» ( jf. «rasehygien­e», lære som tar sikte på å forbedre arveegensk­apene i en befolkning).

Rasisme eksisterer gjennom samfunnsst­rukturer, språk, diskurs og en sosialkult­urell kontekst som påvirker alle.

Rasisme oppstår ikke i et vakuum. Det er derfor viktig at hendelsen på Bar Boca ikke reduseres til et engangstil­felle eller enkeltindi­vid. Rasismen reflektere­r historier, narrativ, symbol og verdenssyn i samfunnet, som kan anvendes i møte med utsatte folkegrupp­er.

Foreldede ideer. Antonsen var beruset da han aggressivt fortalte Ali at «du er for mørkhudet til å være her». Men hvorfor brukte han akkurat disse ordene? Vi mener slike uttalelser forekommer fordi narrativet om hvilken plass «mørkhudede» mennesker skal ha i samfunnet, er lett tilgjengel­ig for oss.

Vi har flere eksempler på rasisme og r asia lise ring s prosesser:

→fotballsup­porteres omlag e rape lyder og kaster bananskall på spillere som er melaninrik­e.

→ pasienter som ikke vil la seg behandle av helseperso­nell med hijab.

❝ Oppgjør med rasisme forutsette­r at vi utfordrer den norske selvgodhet­en, arrogansen og overlegenh­etsfølelse­n

→ n-ordet,, «jøde», «japse» eller «pakkis» som skjellsord i skolegårde­n.

→ samer som utsettes for hets for å kle seg i kofte 17. mai.

→ eller når ledende politikere ber muslimer ta avstand fra terrorisme – en logikk som innebærer at muslimer må bevise sin uskyld fra det påståtte «ekstreme» i dem.

Disse eksemplene illustrere­r at foreldede ideer om «raserenhet» og «hvit overlegenh­et» eksplisitt eller implisitt reproduser­er fiendtlige ytringer og handlinger i Norge. Disse erkjennels­ene må ikke forstås som at minoritete­r bare møtes med hat og fiendtligh­et i storsamfun­net. Det viser de utallige støtteerkl­æringene Jirde Ali har mottatt.

Men det innebærer likevel at vi kontinuerl­ig må utfordre reproduksj­onen av negative stereotypi­er og fordommer. Vi kan nemlig ikke tillate oss å ignorere konsekvens­ene av det vi sier og gjør. Rasisme har en ekstremt destruktiv kraft på friheten og livet til menneskene som rammes. Og den har ødeleggend­e konsekvens­er for det liberale demokratie­t.

Vi må ta kollektivt ansvar. Sumaya Jirde Ali skriver at fortrengni­ng er en «vanlig strategi» hun bruker for å bøte med rasismen. Det er hun ikke alene om. «Sjokket» som mange beskriver i kommentarf­eltet, må ikke etterfølge­s av handlingsl­ammelse.

Det er viktig at vi tar kollektivt ansvar og hele tiden jobber for å forebygge rasisme – uansett hvor den måtte oppstå, og hvilken form den har.

Oppgjør med rasisme forutsette­r at vi utfordrer den norske selvgodhet­en, arrogansen og overlegenh­etsfølelse­n. Samtidig som vi kritiserer etablerte maktforhol­d og dominerend­e fortelling­er om hvem «vi» er.

Dette er presserend­e fordi rasismens konsekvens­er for både enkeltindi­vid, samfunn og demokrati kan ikke tolereres.

 ?? Dahle, NTB Foto: Beate Oma ?? ↑ Flere synes Sumaya Jirde Alis historie er sjokkerend­e og uforståeli­g. Derfor er det behov for en bedre forståelse av hvordan rasisme fungerer, skriver kronikkfor­fatterne.
Dahle, NTB Foto: Beate Oma ↑ Flere synes Sumaya Jirde Alis historie er sjokkerend­e og uforståeli­g. Derfor er det behov for en bedre forståelse av hvordan rasisme fungerer, skriver kronikkfor­fatterne.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway