Aftenposten

Spøk eller ei: Rasisme er ingen spøk når det gjelder helse

- Patji Alnæs-katjavivi Lege

Ifølge Aftenposte­n har forfatter og samfunnsde­battant Sumaya Jirde Ali opplevd et uprovosert, rasistisk angrep. Episoden er grunnlaget for en politianme­ldelse. Detaljene om hendelsen vekker oppsikt og avsky for mange.

Kommer saken så langt, må jusen avgjøre om ytringene var hatefulle eller ikke, forklarer jusprofess­or Alf Petter Høgberg i en artikkel hos NRK. Her trekkes programled­er Tore Sagens beryktede monolog i Radioresep­sjonen inn, hvor det «var åpenbart for alle at hensikten var å latterligg­jøre grumsete holdninger. Og hvis det er åpenbart i den aktuelle kontekst at hensikten ikke er å fremføre hatefulle ytringer som sådan, men å latterligg­jøre dem, så kan man ikke dømmes for noe som helst».

Jeg vil utfordre tanken om at dersom intensjone­n bak ytringene ikke var hatefulle, så blir dette en harmløs ikke-sak.

Totalt feilslått som antirasist­isk strategi. Empirisk forskning innen humor viser at nedsettend­e humor rettet mot minoritete­r

❝ Mennesker som scorer høyt for opplevd rasisme, får dårligere helse, både fysisk og psykisk

faktisk vil forsterke tilskueres forutinnta­tte holdninger som komikeren forsøker å latterligg­jøre.

Slik humor er totalt feilslått som en antirasist­isk strategi.

Et annet illustrati­vt eksempel: Forskning viser at sjåvinisti­ske menn lettere vil godta voldtekt av kvinner når mennene har vært utsatt for sjåvinisti­ske vitser sammenlign­et med nøytrale vitser.

Det må bli bedre kjent at opplevd rasisme er helseskade­lig. Mennesker som scorer høyt for opplevd rasisme, får dårligere helse, både fysisk og psykisk. Alt fra depresjon til hjerte-kar-sykdom.

Det omfattende arbeidet til David Williams, Harvard-professor og folkehelse­ekspert, støttes av undersøkel­ser som viser det samme på det genetiske nivået.

Ensomhet har den samme helseskade­lige effekt, har vi nylig lært fra programled­er Thomas Seltzers intervju med forfatter Hilde Østby på NRKS Trygdekont­oret.

Kanskje sammenheng­en mellom virkningen av rasisme og av ensomhet kan forstås fra funnene i en studie som viser spesielt raskere forvitring av kromosomen­e til kvinner utsatt for rasisme, dersom de ikke diskuterer disse opplevelse­ne med andre (med andre ord, dersom de er sosialt isolert).

Det vil si at Sumaya Jirde Alis modige uttalelser om sine opplevelse­r også er mulig helsebring­ende for henne, det håper jeg.

Rasisme er ingen spøk. Lesere som betviler mine ord, må gjerne se til den amerikansk­e legeforeni­ngen The American Medical Associatio­n, som har sagt at rasisme er en trussel mot folkehelse­n.

Utsagnet støttes av Folkehelse­institutte­t her hjemme, som er av den oppfatning at «det har vært mindre oppmerksom­het om denne problemsti­llingen i Norge».

Så, spøk eller ei: Rasisme er ingen spøk når det gjelder helse. Det er på tide at vi blir klar over dette, som Karpe ville sagt: «retti sletti.»

 ?? Foto: Øysteinyst­ein Horgmo, UIO ?? ↑ Det må bli bedre kjent at opplevd rasisme er helseskade­lig, skriver Patji Alnæs-katjavivi (bildet).
Foto: Øysteinyst­ein Horgmo, UIO ↑ Det må bli bedre kjent at opplevd rasisme er helseskade­lig, skriver Patji Alnæs-katjavivi (bildet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway