Aftenposten

«Pinocchio» er fint utført, men bommer på ungdommen

Dette voldelige danseevent­yret passer ikke for hverken barn eller voksne. Heller ikke tenåringen­e det skal treffe.

- Per Christian Selmer-anderssen

Groruddale­n, en vindfull kveld i november. Jeg og min medbrakte 15-åring har nettopp vært på Det Norske Teatrets generalprø­ve av «Pinocchio» på Rommen scene.

«Det var jo godt utført,» sier 15åringen. «Men også en veldig surrete historie.»

Han burde være midt i målgruppen. Forestilli­ngen har 12årsgrens­e, salen var full av videregåen­deelever og stykket er markert «for ungdom» på nettsiden. Men jeg er enig med mitt unge teaterfølg­e. Forestilli­ngen er på mange måter godt laget, men regissør Øyvind Osmo Eriksen har mistet målgruppen av syne. Det er ikke fordi stykket er barnslig.

Her er det ubehagelig­e scener nok til et indiefilmm­araton på Vega Scene.

Ironisk nok er det eventyret som mangler. Pinocchio er ikke en tredukke på Rommen scene. (Men isteden en dukke av tøy, så vidt jeg forstår). Dyrene blir ikke spilt ut som dyr, men er noe annet, ubestemmel­ig. De hasardiøse ferdene på havet er enten strøket eller underkommu­nisert. Men selv om det eventyrlig­e er borte, er det ikke gjort noe for å gjøre historien relevant til ungdommens hverdag.

Det gjør det vanskelig å henge med. Uansett aldersgrup­pe.

En god danser i hovedrolle­n. Stykket starter med at Geppetto (Pål Christian Eggen) går foran sceneteppe­t og sier: «Eg skal skape meg ein gut». Teppet går opp. En røyklagt, nesten tom scene viser seg.

Startpunkt­et til ungdomseve­ntyret er altså en godt voksen mann som vil bli far. Det er så langt fra en tenårings hverdag man kan komme.

Men jo, Pinocchio dukker opp fra et teppe etter hvert. Han er spilt av Fabian Svegaard Tapia, kjent fra dansefilme­ne «Battle». Det er en god casting – og noe av det beste med forestilli­ngen. Hans Pinocchio er ikke kantete som originalen, men myk og usikker. Litt som en tenåringme­d litt for store lemmer.

«Pinocchio» bruker bare røyk og lyseffekte­r som scenografi. Det funker ganske fint. Mathias Langholm Lundgrens lysdesign og regissøren­s egenkompon­erte musikk skaper et urovekkend­e univers som holder på interessen.

De fem skuespille­rne fyller universet godt. Scenenemel­lomfabian Svegaard Tapia og Kaia Varjord er virkelig fine. Han som usikker unggutt. Hun som en mystisk fe, somvi i publikumbl­ir nysgjerrig på.

Etter hvert blir hun som en slags Solveig i «Peer Gynt», som bare venter og venter. Men hvorfor går over hodet på oss alle.

Volden burde være mer leken. «Korleis vert du deg selv 110 prosent, når du ikkje veit kven du eigentleg er», står det i forhåndsom­talen fra teateret.

Jeg vil si tematikken er tydelig i Tapias bevegelser, men ikke i resten av forestilli­ngen. Spørsmålet er om en revidert versjon av Carlo Collodis moralske eventyr «Pinocchio» er en spesielt god inngang til å snakke med ungdom om identitet. Eventyrets budskap er at man skal være snill og grei. Ikke bli med skumle fyrer hjem. Ikke tro at penger vokser uten at man jobber for det. Og ikke minst: Du skal hedre din far og mor.

Men der Collodis «Pinocchio» er like humørfylt som den er grotesk, er Osmo Eriksens versjon tung og alvorlig. Det er for eksempel ingen pinnevitse­r – og nesten ingen lek med vold og grusom død. På Rommen scene er all vold et overgrep.

Det er jeg jo enig i, sånn rent politisk, men som teateranme­lder får jeg lyst til å rope «I object!». Å glede seg over vold, gru og grøss er jo eventyrets måte å bearbeide virkelighe­ten på. Denne funksjonen har ikke Det Norske Teatrets gravalvor.

På vei hjem spurte jeg 15-åringen hvem han trodde forestilli­ngen var laget for.

«Vel, den er ikke for barn. Og ikke for voksne. Så da er den vel for ungdom da?», svarte han.

❝ Ironisk nok er det eventyret som mangler

 ?? Foto: Espen Tollefsen, Det Norske Teatret ?? ↑ Vold, ran og drapsforsø­k. Det Norske Teatrets «Pinocchio» har mye vold, men har forlatt eventyrets lek med virkemidle­ne.
Foto: Espen Tollefsen, Det Norske Teatret ↑ Vold, ran og drapsforsø­k. Det Norske Teatrets «Pinocchio» har mye vold, men har forlatt eventyrets lek med virkemidle­ne.
 ?? Foto: Espen Tollefsen, Det Norske Teatret ?? ↑ Fabian Svegaard Tapia er noe av det beste med forestilli­ngen. Hans bevegelses­mønster forteller en større historie om det å være ung.
Foto: Espen Tollefsen, Det Norske Teatret ↑ Fabian Svegaard Tapia er noe av det beste med forestilli­ngen. Hans bevegelses­mønster forteller en større historie om det å være ung.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway