Aftenposten

Jakten på en glemt krigshelt

I denne norske filmen lærer vi kanskje mer om hva som skaper krigshelte­r enn hvem den glemte krigshelte­n Torstein Raaby var.

- Kjetil Lismoen

Er vi klare for enda et portrett av en norsk krigshelt? Den beskjedne omtalen denne filmen har fått så langt tyder kanskje på at vi ikke er det. Det gir regissør Stian Indrevoll belegg for påstanden i denne filmen, omat det er opp til Torstein Raabys sambygding­er å gi ham den plassen han fortjener.

I likhet med Liv Grannes, en annen av Nordlands glemte motstandsf­olk, befant Raaby seg i «feil» landsdel. Han skrev hverken bøker eller turnerte på norske skoler etter krigen for å fortelle om sine bedrifter. Han døde i en alder av 45, etter et hardt liv.

På hjemstedet Andøya levde han likevel videre på mange gutterom. Indrevoll var en av dem som dyrket mytene rundt Raaby i oppveksten. Men han tilhører generasjon­en som først og fremst kjente Raaby gjennom Thor Heyerdahls Kon-tiki-ekspedisjo­n. Det var her Raaby ble mest kjent. Om hans innsats under krigen har det versert mange rykter. Indrevoll drar derfor tilbake til Andøya for finne ut mer.

Hvordan helter oppstår. Han henter frem notater og opptak fra en for lengst oppgitt guttedrøm om å skrive en bok om Raabys liv. Han viser oss et videointer­vjumed Heyerdahl som omtaler Raaby i svært rosende ordelag. Et spesielt levende og varmt menneske, sier han.

Raabys karismatis­ke kvaliteter er noe som fremheves en rekke ganger. Kvinnene falt pladask. Men det finnes ingen opptak av ham som bekrefter dette. Dette blir snart regissøren­s hovedutfor­dring: Han må gjenskape en manns personligh­et og liv gjennom spredte vitnesbyrd og løse rykter. Snart minner filmen like mye om en beskrivels­e av hvordan helter skapes, som et nærgående portrett av en helt.

Indrevoll trer tidlig inn foran kamera, for å synliggjør­e seg som forteller. Men han er ingen sprudlende personligh­et, og vet det selv. Derfor henter han inn en kompis fra Andøya som en mer underholde­nde sidekick. Det fungerer godt.

Ingen tradisjone­ll heltehisto­rie. Det er noe guttebok-aktig ved hvordan de to kompisene jakter på sannheten om Raaby. Og det er morsomt. Indrevoll allierer seg også med Knut Støvne, en pensjonert oberst som planlegger bok om Raaby.

Sammen nøster de opp historien om en vågal krigshelt som endte sine dager i et arktisk isøde, på jakt etter nye eventyr. Eller var det enmulighet til å slippe unna alkoholens grep? Det antydes at Raaby kunne være hard på flasken. Det er et understate­ment.

Indrevoll kunne ha skapt et mer bombastisk anslag i starten med utgangspun­kt i Raabys dramatiske liv, for å huke oss fast, men han gjør det ikke. Han bretter historien tålmodig ut. Det er et greit valg, selv om det drar tempoet noe ned. Raabys liv og skjebne passer uansett ikke inn i den tradisjone­lle heltehisto­rien.

Verdig hommage. Sannheten om hvordan han døde, befinner seg langt unna de ryktene som gikk om hans endelikt. Vi får en skisse av en mann som stadig søkte nye eventyr, etter de formative årene i krigens tjeneste, men somslet seg selv i stykker. Vi kommer aldri til bunns i gåten Raaby. Men vi lærer en god del på veien.

Denne filmen handler også om en voksen mann som ser tilbake på gutteromme­t. For ham var Raaby lenge en James Bond-figur som trigget fantasien. Oppveksten nær den militære installasj­onen på Andøya under den kalde krigen bidro også til en livlig fantasi.

Hans kompis sier det kanskje best: Historien stemte ikke alltid, men den gjorde nytten. Denne filmen er et endelig farvel med guttebokfa­ntasiene. Ved å innlemme lokalsamfu­nnet på Andøya i en større samtale om Raabys liv og skjebne, gir Indrevoll krigshelte­n kanskje det beste ettermælet han kunne håpe på.

❝ Det er noe guttebok-aktig ved hvordan de to kompisene jakter på sannheten om Raaby. Og det er morsomt.

 ?? Foto:: NFD ?? ↑ Torstein Raaby avbildet under Kon-tiki-ekspedisjo­nen.
Foto:: NFD ↑ Torstein Raaby avbildet under Kon-tiki-ekspedisjo­nen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway