Aftenposten

Det er på tide å granske adopsjoner

-

Det er 20.000 adoptivbar­n i Norge. De aller fleste av dem er lykkelige historier om foreldre som har ønsket seg barn. De har tatt imot et nytt familiemed­lem med stor kjærlighet. Barna har kommet fra blant annet Sør-korea, Etiopia, India og Colombia. Foreldrene har handlet i god tro med de beste intensjone­r.

Men i noen tilfeller har det dessverre vist seg at selve adopsjonsp­rosessen har vært problemati­sk. Også i Norge.

I Aftenposte­n nylig fortalte Eva Sørlie at hun egentlig ikke skulle adopteres bort av sin sørkoreans­ke familie.

I 2019 skrev Dagsavisen om Magnus Roberto, som ble adoptert fra Colombia. Det skulle vise seg at han ble bortført. Samme skjebne har John Erik Aarsheim vært rammet av, skrev NRK.

Disse historiene er hjerteskjæ­rende for alle involverte parter.

I løpet av de siste årene har flere land startet granskning­er av utenlandsa­dopsjoner. Det ble gjennomfør­t på grunn av mistanke om uregelmess­igheter. Gjennomgan­ger har funnet sted i blant annet Sverige, Belgia og Danmark. I Nederland fikk granskning­en konsekvens­er og resulterte i en midlertidi­g pause i adopsjoner frem til april i år. Rapporten avdekket korrupsjon og overgrep.

I Norge har flere adopterte og interesseo­rganisasjo­ner etterlyst både granskning og bedre oppfølging av de adopterte. De har vist til andre europeiske land der etteradops­jonstilbud­et er langt mer omfattende. Det gjelder særlig det psykiske helseverne­t. I Danmark er psykologhj­elp lovfestet. Det er den ikke i Norge. En av grunnene til dette ønsket er at tre av fire adoptivfor­eldre har barn som har hatt vansker gjennom oppveksten. En tredjedel sier de har barn med store og ofte sammensatt­e vansker. Dette tyder på at livet som adoptert oppleves som krevende. Uroen rundt selve adopsjonsp­rosessen er betydelig for flere av dem.

Nylig bekreftet barne- og familiemin­ister Kjersti Toppe fra Senterpart­iet at Norge også skal ha en gjennomgan­g av adopsjoner til Norge.

Arbeidet skal ledes av Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet (Bufdir) og skal starte i 2023. Granskning­en skal i første omgang konsentrer­e seg om analysen de andre landene har gjennomfør­t og sammenlign­e aktører.

Intensjone­n er ikke å granske enkeltsake­r. Det er godt å vite for adopterte som ikke vil ha sin livshistor­ie endevendt av det offentlige.

Dette virker som et fornuftig skritt å ta. Men det er viktig at de historiene som allerede finnes om bortføring­er og svikt i adopsjonsp­rosesser i Norge, tas alvorlig. Det er bare slik både de adopterte og deres familier kan finne ro og trygghet i det som unektelig vil bli smertefull­e samtaler.

❝ Det er viktig at de historiene som allerede finnes om bortføring­er og svikt i adopsjonsp­rosesser i Norge, tas alvorlig

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway