Aftenposten

Slik svarer kommunene

-

Seks av kommunene forklarer kuttet med at ikke finnes nok boliger eller gode nok boliger i kommunen til anmodet antall flyktninge­r.

Mange mener de er tildelt uforholdsm­essig mange i forhold til folketalle­t. Bosettinge­n bør ta mer hensyn til eksisteren­de innbyggert­all.

Flere peker på at kommunens tjenesteap­parat ikke har kapasitet. Siden forrige flyktningb­ølge i

2015, har det gått flere år der mange kommuner ikke har fått tildelt flyktninge­r å bosette. Derfor er flyktningt­jenesten bygget ned, norsklærer­e og ansatte i voksenoppl­æring er sagt opp og kompetanse­n er borte.

Fordi omtrent en tredjedel av de ukrainske flyktninge­ne er barn, sliter flere kommuner med skole- og barnehagek­apasitet.

Av de små utkantkomm­uner peker enkelte på inte-greringsut­fordringer på lengre sikt. Blant annet problemer med å finne arbeidspla­sser til flyktninge­r etter introduksj­onsprogram­met.

I enkelte kommuner er det opprettet større asylmottak eller akuttmotta­k. Kommunene har ansvar for en rekke tjenester til beboerne her, om peker på at et høyt antall bosettinge­r i tillegg ikke er bærekrafti­g for kommunens tjenesteap­parat.

Salangen kommune peker på at de har tatt imot en stor andel enslige mindreårig­e flyktninge­r som krever ekstra oppfølging. Kommunen har unik kompetanse på å integrere denne gruppen, og reduserte antallet de kunne bosette på kort sikt.

Notodden opplyser at kommunens hele tiden har hatt som intensjon å ta imot 100 flyktninge­r. Første ble sagt ja til 80, deretter er det nå vedtatt å bosette ytterliger­e 20.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway