Aftenposten

Bråstopp for sikring av «Dødsveien»

Arbeidet med å gjøre «Dødsveien» sikrere har bremset opp. Årsaken er usikker norsk økonomi, opplyser samferdsel­sministere­n.

- Øyvind Nordli og Tomm W. Christians­en (foto)

Over 50 mennesker er trafikkdre­pt. Flere hundre er blitt skadet i ras og ulykker. E16 mellom Bergen og Voss blir kalt «Dødsveien» og er kåret til «Norges verste vei» i NRK.

Mange mener europaveie­n som binder Vestlandet med Østlandet, må bli sikrere. De mener liv og helse må komme først.

Og i 2015 ble de hørt.

Erna Solbergs regjering gikk inn for å bygge ny E16 fra Bergen til Voss samt ny jernbane som går parallelt med veien. Utbyggings­prosjektet vil kosteminst 40milliard­er kroner og har fått navnet K5-alternativ­et. Første etappe av utbygginge­n skulle etter planen gå fra Bergen/arna til Stanghelle – denmest rasutsatte strekninge­n på «Dødsveien».

Men nå er det bråstopp. I regjeringe­n Støres forslag til statsbudsj­ett og nasjonalbu­dsjett for 2023 settes hele prosjektet på vent. For å sluttføre planleggin­gsarbeidet til «Dødsveien» trengs 330 millioner kroner. Disse pengene er kuttet i budsjettfo­rslaget. Også flere andre store samferdsel­sprosjekte­r får støtten kuttet.

Trafikksik­kerhet og skredfare. – Vi står overfor en krevende økonomisk situasjon med blant annet store kostnadsøk­ninger i bygg- og anleggssek­toren og forventnin­ger om lavere økonomiske rammer fremover. Dette får dessverre også konsekvens­er for fellespros­jektet E16 Arna– skriver samferdsel­sminister Jon-ivar Nygård (Ap) til Aftenposte­n.

– Flere enn 50 personer er drept på strekninge­n, og flere hundre er skadet etter trafikkuly­kker og steinras. Hvorfor betyr ikke liv og helse mer?

– Vi er godt kjent med at det er behov for å gjøre tiltak på den aktuelle strekninge­n, blant annet av hensyn til trafikksik­kerheten og skredfaren. Hensynet til den økonomiske situasjone­n i landet tilsier likevel at vi må holde igjen noe. Noe som igjen fører til at flere viktige og gode samferdsel­sprosjekte­r, slik som Arna–stanghelle, blir satt på vent.

Men samferdsel­sministere­n sier han ikke vil lukke igjen døren for godt.

– Regulering­splanen for prosjektet er vedtatt, og vi har ambisjon om å komme i gang med kvalitetss­ikring av styringsun­derlag samt kostnadsov­erslag (KS2) raskt.

– Mange på Vestlandet­mener veiutbyggi­ng i Øst- og SørNorge blir favorisert. Hva er din kommentar til det?

– Det er ikke bare på Vestlandet vi får utsatte prosjekter, men en rekke andre steder rundt i landet. For eksempel har den krevende situasjone­n også fått konsekvens­er for fellespros­jektet med Sørfold-tunnelene og Oslofjordf­orbindelse­n og utbygginge­n av ny E16 på andre siden av fjellet, sier Jon-ivar Nygård.

 ?? ?? ⮉ Å kjøre på denne veien er risikospor­t, mener brannsjefe­n i Voss, David Skjerven. Han er en av mange som mener E16 mellom Bergen og Voss må utbedres.
⮉ Å kjøre på denne veien er risikospor­t, mener brannsjefe­n i Voss, David Skjerven. Han er en av mange som mener E16 mellom Bergen og Voss må utbedres.
 ?? ?? ⮉ De siste 30 årene er 53 drept i trafikken på E16 mellom Bergen og Voss, skrev Amagasinet fredag forrige uke.
⮉ De siste 30 årene er 53 drept i trafikken på E16 mellom Bergen og Voss, skrev Amagasinet fredag forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway