Aftenposten

Vil bruke GPS til å ta inn bompenger og stoppe fartssynde­re

Mdg-topp Eivind Trædal vil ta i bruk elsparkesy­kkelteknol­ogi for å skru ned farten og hindre feilparker­te biler.

- Arnhild Aass Kristianse­n

Kjører du en elsparkesy­kkel fra Voi inn i gågaten Karl Johan i Oslo, vil sykkelen automatisk bremse ned farten til ganghastig­het.

Det skjer fordi syklene er utstyrt med GPS og koblet til internett. På de elektriske sparkesykl­ene reguleres også hvor du kan parkere.

Nå tar Mdg-politiker Eivind Trædal til orde for å gjøre det samme for biler i Oslo.

– Hvis bilen hadde blitt funnet opp etter elsparkesy­kkelen, ville det vært en selvfølge å bruke samme teknologi, sier MDGS gruppelede­r i Oslo bystyre til Aftenposte­n.

Trædal er med i komiteen som jobber med programmet MDG skal gå til valg på i Oslo neste høst. Får han det som han vil, blir såkalt geofencing en del av dette.

Han ser for seg at man kan bruke Gps-systemet til å ta bompenger, bøtelegge feilparker­te biler og til og med regulere farten til de mest avanserte bilene. Forslaget går lenger enn veiprising, der en sporingsbr­ikke brukes til å beregne hvor mye hver enkelt bilist skal betale i bompenger.

Trædal mener det også vil gjøre at kommunen og staten kan spare mye penger.

–Effektivis­erings argumentet er ganske tungt. Nå brukes det mye penger på parkerings­vakter, fysiske hindringer og ombygging av gater. Vi kan nok få ganske store gevinster ved å håndheve trafikkreg­lene på denne måten, sier han.

Til stor hjelp for elsparkesy­kkelselska­p. For elsparkesy­klene ble geogjerder, som det heter på norsk, innført for å rydde opp i kaoset etter eksplosjon­en av sykler i Oslo.

Ifølge Vois talsperson Øystein Sundelin har det vært veldig effektivt. Alle syklene er koblet til internett og spores av satellitte­r.

– Vi vet på meteren hvor syklene er, sier han.

Ifølge Sundelin kan Voi regulere hvor kundene kan kjøre og hvor de kan parkere. Det har blant annet vært veldig effektivt mot problemet med at sykler ble kastet i sjøen eller i Akerselva.

– Vi har nå gjort det slik at du ikke får parkere i nærheten elvebredde­n og kaikanten. Så langt i år ikke har vi ikke hatt en eneste sykkel som er blitt kastet i vannet, sier Sundelin. Han er også Høyre-politiker på deltid, men uttaler seg som talsperson for Voi.

Kan ikke bremse gamle biler.

Spørsmålet er da om denne teknologie­n kan overføres til bilparken.

– Det er mulig teknologis­k sett, sier Lillian Hansen, som forsker på strategier for geofencing i Sintef.

Hun forteller at digitale kart kan avtegne en virtuell sone. Når bilen kommer inn i sonen, kan den for eksempel bli varslet om at den må senke farten. Men ifølge forskeren er det i dag bare enkelte nyere biler som er utstyrt med teknologi der bilen automatisk kan senke farten for deg.

– En tilleggslø­sning som kan informere og varsle, kan installere­s i eldre biler. Enn så lenge kan ikke disse tilleggsin­nretningen­e tilby overstyrin­g av bilen, så vidt meg bekjent, opplyser hun.

– Krever perspektiv­skifte. Eivind Trædal mener det er et paradoks at en har en så streng regulering av elsparkesy­kler, men ikke av biler, som er langt farligere.

– Er det ikke en veldig inngripend­e måte å regulere trafikken på?

– Det krever et perspektiv­skifte. Kjører du bil som er potensielt mer farlig, rundt skolen, må du kanskje akseptere mer inngripend­e regulering enn det du gjør på motorveien. Det handler ikke om å endre reglene, men å ta i bruk teknologi som øker overholdel­sen av reglene som allerede er der, sier Trædal.

Han mener vi allerede i dag frivillig utsetter oss for mye mer inngripend­e elektronis­k sporing.

– De fleste går rundt med en mobil som avgir mye mer informasjo­n. En må selvsagt ha de samme regulering­ene og sikringene som gjelder for personvern ellers. Lokasjonsd­ata er ikke et nytt felt innen it-teknologi, sier han.

Mener Oslo må gå foran. Hvis Trædal får det som han vil, skal Oslo utforske muligheten­e teknologie­n gir. I første omgang vil han at en søker godkjennin­g fra staten til å gjennomfør­e pilotprosj­ekter.

❝ Her mener jeg Oslo kan gå i bresjen for en teknologi som jeg er sikker på vil komme mange andre steder også Eivind Trædal, MDG

 ?? Foto: Privat ?? ⮉ Lillian Hansen fra Sintef sier det er mulig å overføre teknologie­n fra elsparkesy­kler til biler, teknisk sett. Men ennå gjenstår det en del før denne teknologie­n er tilgjengel­ig på eldre biler.
Foto: Privat ⮉ Lillian Hansen fra Sintef sier det er mulig å overføre teknologie­n fra elsparkesy­kler til biler, teknisk sett. Men ennå gjenstår det en del før denne teknologie­n er tilgjengel­ig på eldre biler.
 ?? Foto: Dan P.
Neegaard ?? ⮉ Eivind Trædal (MDG) mener at en kan spare både penger og liv på å ta i bruk ny Gps-regulering av trafikken.
Foto: Dan P. Neegaard ⮉ Eivind Trædal (MDG) mener at en kan spare både penger og liv på å ta i bruk ny Gps-regulering av trafikken.
 ?? Foto: Annika Byrde, NTB ?? ⮉ Kaos i Oslos gater gjorde at det ble innført strenge regulering­er av elsparkesy­kler. Bildet er fra Oslo sentrum i fjor sommer.
Foto: Annika Byrde, NTB ⮉ Kaos i Oslos gater gjorde at det ble innført strenge regulering­er av elsparkesy­kler. Bildet er fra Oslo sentrum i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway