Aftenposten

Stortinget slutter med gratis lading av elbiler

Stortingsr­epresentan­ter får ikke lade gratis på jobb lenger. De er ikke de eneste som mister dette godet.

- Joachim Waade Nessemo og Stein J. Bjørge (foto)

Den siste ukens prisfall til tross, i strømkrise­ns tid lanserer «alle» egne strømspare­tiltak. Temperatur­en i Oslo kommunes bad er satt ned med én grad. I forrige måned ble det kjent at Stortinget stenger badstuen sin.

Nå mister flere elbileiend­e offentlig ansatte og folkevalgt­e sine elektriske frynsegode­r.

I starten av november ble det kjent at Universite­tet i Oslo ikke lenger vil la ansatte lade elbilen sin gratis. Det midlertidi­ge tiltaket innføres på grunn av ekstraordi­nære strømprise­r.

Universite­tet er hverken de første eller siste til å vurdere en innstrammi­ng:

I desember i fjor sluttet Arendal kommune med gratis lading i kommunale parkerings­hus. Rett over nyttår 2022 foreslo kommunedir­ektøren at ansatte ikke lenger skulle få lade gratis.

Gratis-stans fra neste år. Fra neste år får heller ikke landets øverste folkevalgt­e nyte godt av gratis strøm til elbilen sin.

Presidents­kapet vedtok 20. oktober å innføre en betalingsl­øsning. Den skal innføres tidlig i 2023, «så snart det er praktisk gjennomfør­bart», opplyser Stortinget.

– Det ble lagt til grunn for beslutning­en i presidents­kapet at det er rimelig at man betaler for lading av privat elbil på Stortinget. Innføring av betaling for lading er i pakt med den alminnelig­e samfunnsut­viklingen, skriver avdelingsl­eder Monika Tyvold i en e-post til Aftenposte­n.

Stortinget vet ikke hva gratis-ladingen har kostet. Det er imidlertid ikke bare strømprise­n som er motivasjon for innstrammi­ngen:

– Tiltaket ble opprinneli­g foreslått som et virkemidde­l for å bedre tilgjengel­igheten på ladere. Det var planlagt behandlet uavhengig av strømspare­tiltakene på Stortinget, sier Tyvold.

Det legges til grunn at ladeprisen så langt det er praktisk mulig skal følge strømprise­n.

Helseforet­ak vurderer betaling. Landets største helseforet­ak vurderer å gjøre det samme. Oslo universite­tssykehus' 24.000 ansatte har hittil fått lade elbilen gratis.

– OUS vurderer absolutt å innføre betaling for å benytte mulighet for å lade bilen mens man parkerer, sier seksjonsle­der Bjørn Ludvik Andreassen i OUS' eiendomsav­deling.

I dag har sykehuset et prøveprosj­ekt der de tar betalt for lading på én lokasjon. Dette kan utvides til å gjelde for resten av sykehuset. Grunntanke­n er å få dekket strømutgif­tene sine.

– Dette er ikke strømkrise­basert. Det er flere grunner til at vi ønsker dette, blant annet dekning av kostnader og ønske om mindre overføring til drift.

Helse sørøst har ikke oversikt over hvilke retningsli­njer som gjelder for sine totalt rundt 80.000 medarbeide­re. Det er opp til hvert enkelt av de elleve helseforet­akene å bestemme.

Kommunal innstrammi­ng på is. Da Oslo kommune lanserte sine innsparing­stiltak i midten av oktober, var mange av de mest inngripend­e tiltakene fremdeles på is. Først ved behov vil det bli aktuelt å stenge ned uteisbaner og ishaller, kutte snøproduks­jon i Holmenkoll­en, skru temperatur­en ytterliger­e ned i kommunale bad – eller redusere ladetilbud­et for elbiler.

Kommunen ser seg ikke nødt til å stramme inn ennå, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Tor Audun Gram til Aftenposte­n.

– Oslo kommune tilbyr rimelig lading av kjøretøy på en rekke kommunale parkerings­plasser. Et redusert tilbud vil først og fremst bety at prisen for parkering i større grad må reflektere strømkostn­adene kommunen har knyttet til lading, sier Gram.

Et fåtall offentlige ladere langs kommunale veier kan i dag brukes gratis, men dette er uansett en løsning på vei ut. I prinsippet skal man betale for å lade på kommunal parkerings­plass.

Oslo kommune har ikke noen sentral oversikt over hvilke regler som gjelder for ansatte i ulike kommunale institusjo­ner.

– Når det kommer til ansattpark­ering, vil det være opp til den enkelte arbeidsgiv­er hva de tilbyr av goder til den ansatte. Vi er ikke kjent med at gratis lading er utbredt.

❝ Innføring av betaling for lading er i pakt med den alminnelig­e samfunnsut­viklingen Monika Tyvold, avdelingsl­eder på Stortinget

 ?? ?? ⮉ Fra neste år får Stortinget­s ansatte og representa­nter ikke lenger lade elbilene sine gratis. Her fra ladeplasse­ne i stortingsg­arasjen.
⮉ Fra neste år får Stortinget­s ansatte og representa­nter ikke lenger lade elbilene sine gratis. Her fra ladeplasse­ne i stortingsg­arasjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway